Кои са най-добрите бобови растения?

Редовната консумация на бобови растения има много ползи за здравето на сърдечно-съдовата и нервната система. Знаете ли кои са най-добрите бобови растения за вашето здраве? Днес бихме искали да споделим повече по темата с вас..
Кои са най-добрите бобови растения?

Последна актуализация: 29 март, 2022

Редовната консумация на бобови растения има няколко ползи от хранителна гледна точка. Поради техния принос на диетични фибри, протеини и антиоксиданти, бобовите растения са една от най-препоръчваните храни за допълване на здравословната диета. Но знаете ли най-добрите бобови растения?

Въпреки че много хора не консумират редовно бобови растения, всички видове бобови растения имат интересни свойства, от които си струва да се възползвате. Освен това те са много гъвкави в кухнята и могат да бъдат включени в десетки препарати. Не пропускайте да ги опитате!

Най-добрите бобови растения, които да добавите към вашата диета

Леща за готвене

Леща

Лещата е източник на енергия за организма благодарение на високото си съдържание на сложни въглехидрати. Усвояването на този макронутриент може да благоприятства регулирането на кръвната глюкоза и да допринесе за подобряване на физическата и умствената производителност.

От друга страна, те са богати на протеин без мазнини, за разлика от протеина, който идва от животински произход. Те също така са богати на фибри, които могат да помогнат за подобряване на храносмилането.

Освен това можем да добавим, че:

 • Лещата съдържа витамини от група В, които помагат за регулиране на дейността на нервната система и мозъка.
 • Съдържанието на селен и желязо в тях може да намали риска от анемия. Струва си да се отбележи, че за да благоприятствате усвояването на желязото в това бобово растение, можете да го придружите с напитки, съдържащи витамин С или със зелени зеленчуци и домати.
 • В допълнение към горното, трябва да се отбележи, че лещата е важен източник на полифеноли, антиоксидантни вещества, които се борят срещу окислителното увреждане и свободните радикали.

Знаем, че ще искате да прочетете: Защо да започнем “Средиземноморската диета”?

Най-добрите бобови растения: соя

Соята се откроява в списъка на най-добрите бобови растения поради фантастичния си принос за нашето здраве. Те са храна, която, според испанската фондация за хранене, осигурява въглехидрати, протеини и мазнини, предимно полиненаситени мазнини. Те също са източник на витамини, минерали и антиоксиданти.

 • Поради съдържанието на фитоестрогени , соята е силно препоръчителна за жени в менопауза. Всъщност техният изофлавон може да намали симптомите, които могат да придружават тази фаза.
 • Те също така имат значителна концентрация на протеини с висока биологична стойност. Всъщност те се смятат за подходящ заместител на месото.
 • В допълнение, соевите зърна са полезни за намаляване на високите нива на кръвната захар и холестерола.
 • Соята не осигурява толкова калций, колкото млечните продукти. Въпреки това, соевият изофлавон, наречен генистеин, изглежда инхибира разграждането на костите и може да има подобни на естроген ефекти върху поддържането на костите.

Зелен боб

Най-добрите бобови растения
Фасулът е едни от най-добрите бобови растения, тъй като има много фантастични хранителни свойства.

Фасулът произхожда от Средиземноморието и Централна Азия, но сега се берат по целия свят. Те се характеризират с високото си съдържание на вода, както и с това, че са източник на сложни въглехидрати и аминокиселини.

 • Поради съдържанието на калий и фосфор, бобът е съюзник в борбата със задържането на течности и възпалението.
 • Те също така съдържат витамини (A, B1, B2, B3, B6, B9 и C) и минерали като калий, фосфор, калций и натрий, които могат да укрепят имунната система и да помогнат за предотвратяване на определени заболявания.
 • Техните диетични фибри също могат да благоприятстват елиминирането на излишния холестерол, като същевременно са от полза за здравето на черния дроб и сърдечно-съдовата система.

Смятаме, че тази статия ще ви хареса: За да намалите холестерола: 5 здравословни закуски

Най-добрите бобови растения: обикновен боб

Бобът е една от най-старите познати храни. Всъщност се казва, че те са започнали да се култивират още през 7000 г. пр. н. е. в Мексико. Въпреки това, днес те могат да бъдат намерени почти навсякъде по света.

 • На хранително ниво бобът се откроява като чудесен източник на фибри и витамини и минерали, които могат да допринесат за подобряване на храносмилателното и сърдечно-съдовото здраве.
 • Съдържат и интересна доза фолиева киселина.
 • Обикновеният боб също може да бъде страхотни съюзници в борбата с наднорменото тегло, тъй като те осигуряват малко калории и биха помогнали на тялото да има оптимален разход на енергия.

Нахут

Нахут

Има много причини да подчертаете нахута сред най-добрите бобови растения за вашата диета. Те не само са универсална храна, но и нахутът представлява значителен източник на основни хранителни вещества за тялото.

 • Съдържанието им на мастни киселини може да бъде от полза за сърдечно-съдовото здраве, тъй като те могат да благоприятстват регулирането на високия холестерол и кръвното налягане.
 • Нахутът също така осигурява значително количество фибри, което може да подобри чревната подвижност.
 • Те също така могат да укрепят имунната система, тъй като съдържат витамини от В комплекс, витамин С и Е, калций, цинк и магнезий.

Грах

И накрая, грахът несъмнено е един от най-добрите бобови растения. Редовната им консумация осигурява важни хранителни вещества за организма и подпомага превенцията на някои заболявания. Най-добрият вариант е да ги консумирате леко сварени, тъй като ако се сварят твърде много, те губят много от свойствата си.

 • Високото им съдържание на фибри може да помогне за контролиране на високите нива на захар и холестерол. Поради това грахът обикновено се препоръчва за диета на всеки човек със сърдечно-съдово заболяване.
 • Освен това грахът може да се бори със слабостта и сутрешната умора, благодарение на богатството си от витамини и микроелементи.

Опитвали ли сте всички най-добри бобови растения? Сега, след като знаете какви са те, не забравяйте да ги приготвяте по-често в кухнята си. Не забравяйте, че те са идеални за супи, яхнии, салати и много други рецепти.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.