Разликите между фолиева киселина и фолат

Фолиевата киселина и фолътат са с различен произход. Фолатът е натурален и се съдържа в храните, а фолиевата киселина е изкуствено добита и се използва като хранителна добавка.
Разликите между фолиева киселина и фолат
Maria Patricia Pinero Corredor

Прегледано и одобрено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Има разлики между фолиева киселина и фолат, въпреки че изглеждат еднакво и имената им са сходни. Основната разлика е в това, че фолатът е естествена форма на витамин B9, а фолиевата киселина – синтетичната версия.

Фолатът се съдържа в повечето зеленолистни зеленчуци. Фолиевата киселина е част от състава на някои хранителни добавки, използва се и за обогатяване на някои храни.

Какво представлява витамин B9?

Фолиевата киселина и фолатът могат да бъдат наречени и витамин B9. Той представлява водоразтворим витамин. С други думи – разтваря се във вода. Името “фолиева киселина” идва от латинската дума folium, която означава лист. Основните източници на фолиева киселина или витамин B9 са:

 • Зеленолистни зеленчуци – спанак, ряпа, зеле и салатки
 • Някои плодове като цитрусите, пъпеша и бананите
 • Бобовите култури
 • Месото – черния дроб и бъбреците
 • Пълнозърнените култури
 • Мляко и яйца
 • Някои ядки

Витамин B9 играе важна роля в ранните етапи на бременността и се приема под формата на хранителна добавка. Причината за това е, че предпазва и намалява потенциалния риск от вродени дефекти. Испанската асоциация по акушерство  и гинекология (SEGO) води постоянни кампании относно важността от набавяне на необходимото количество фолат или витамин B9 преди, по време и след бременността.

Витамин B9 е необходим за образуването на нуклеиновите киселини  (ДНК и РНК), които са носители на генетичната информация. Заедно с витамин B12, той играе роля в образуването на червените кръвни телца и участва в развитието на нервната система.

Плодове богати на витамин В9

Разликите между фолиева киселина и фолат

Организмът ви е готов да усвои фолата. Той прави това по естествен начин чрез лигавицата на тънките черва. Храносмилателната система притежава способността да превръща всички форми на фолат в 5-MTHF, молекулата, която преминава в кръвта.

От друга страна фолиевата киселина е синтетична молекула и за разлика от фолата не се обработва от храносмилателната система. Тя трябва да бъде метаболизирана в черния дроб, което води до редица ензимни и метаболитни реакции.

Този процес може да доведе до голямо количество неусвоена фолиева киселина, което може да бъде опасно. Повишеното ниво на фолиева киселина в кръвта е свързано с различни здравословни проблеми.

И докато организмът веднага преработва фолата, няколко минути след приема му, за усвояването на фолиевата киселина могат да му бъдат необходими часове и дори дни. Високото ниво на фолиева киселина в краткосрочен план не е опасно. Но хроничното повишаване има вредно въздействие.

Наблюдават се две последици при продължително поддържане на високо ниво на фолиева киселина в кръвта:

 1. Може да прикрие дефицита на витамин B12. Високото ниво на фолиева киселина в кръвта може да даде лъжлив резултат при изследване на витамин B12.
 2. Повишен риск от развитие на рак. Различни проучвания по света описват връзката между високото ниво на фолиева киселина в кръвта и рака на дебелото черво.
  Основни разлики между фолиева киселина и фолат

Защо се нуждаете от витамин B9

За да бъде здрав, организмът ви се нуждае от различни количества фолат, в зависимост от това дали сте бременни, на каква възраст сте, какви са теглото и пола ви. Съветваме ви да се консултирате с лекар, който да прецени вашия случай и да ви даде необходимите ви съвети.

Фолиевата киселина и фолатът са важни за правилното протичане на следните функции:

 • Разграждане на протеините и усвояване на хранителните вещества
 • Образуване на белите и червените кръвни телца
 • Спомагане образуването на ДНК за транспортиране на генетичната информация
 • Намаляване риска при бременните жени от вродени малформации на плода
 • Спомагане правилното функциониране на сърдечно-съдовата система
 • Спомагане правилното функциониране на имунната система
 • Помощ в справянето с умората и изтощението.

Препоръчваме ви да прочетете и: Кои навици да избягвате при бременност?

Заключение

Въпреки че всички източници за набавяне на необходимото ви количество витамин B9 са полезни, най-добрият начин за това е като включите в менюто си достатъчно количество зеленолистни зеленчуци.

В определени случаи се налага приемането на хранителни добавки с фолиева киселина. Здравните специалисти знаят кога трябва да ги предпишат – най-често при бременност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Iskandar BJ., Nelson A., Resnick D., Skene JH., et al., Folic acid supplementation enhances repair of the adult central nervous system. Ann Neurol, 2004. 56 (2): 221-7.
 • Koren G., Moser SS., Does high dose gestational folic acid increase the risk for autism? The birth order hypothesis. Med Hypotheses, 2019.
 • Franco A., Solis Herruzo JA., Colorectal cancer: influence of diet and lifestlye. Revista Española de Enfermedades Digestivas, 2015.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.