Сутрешната умора: причини и лечение

Експертите често казват, че начинът по който посрещате  сутрините е отражение на физическото и емоционалното ви здраве.
Сутрешната умора: причини и лечение

Последна актуализация: 14 юли, 2019

Това ви се е случвало и преди, нали ? Събуждате се сутринта и се чувствате толкова уморени, в лошо настроение сте и не сте готови да посрещнете деня. Вярно е, че сънят през нощта е незаменим, но причините за сутрешната умора са други. Искате ли да узнаете повече?

Ако сте спали  достатъчно, не е нормално да се събудите уморени. Според експерти повтарящата се сутрешна умора може да бъде симптом на някои заболявания, затова е добре да се консултирате с лекар. Ще ви обясним какви биха могли да бъдат различните причини за тази умора.

Сутрешната умора: симптоми
Сутрешната умора може да бъде симптом на някои заболявания

 • Възможно виене на свят при ставане от леглото.
 • Сухота в устата.
 • Неясни мускулни болки.
 • Стомашно-чревен дискомфорт.
 • Студени тръпки.
 • Ниско кръвно налягане сутрин (хипотония).
 • Сухота в очите.
 • Силна  умора, която отминава в по-късните часове на деня.

Възможни причини за сутрешната умора

Хроничната сутрешна умора не е болест сама по себе си, а по-скоро е знак за проблем в организма ви. Не сте в състояние да се възстановите и нямате достатъчно енергия, за да изпълнявате ежедневните си задължения. Всички знаем, че недостатъчният сън е най-честата причина за това, но  днес ще се спрем и на други фактори, които биха могли да доведат до допълнителни усложнения за здравето ви.

За да бъдат взети под внимание факторите, на които ще се спрем в следващите редове, сутрешна та умора трябва да  бъде постоянна. Това означава да я наблюдавате в продължение на поне 2 последователни седмици.

1.Сърдечни проблеми
Сутрешната умора може да е признак на сърдечни заболявания

Лекарите обикновено казват, че първите няколко час а през деня са най-опасни.

Те често говорят за така наречени я “синко п “, причинен от ниско кръвно налягане, което се дължи на намалена циркулация на кръв в мозъка. Затова трябва да си обръщате нужното внимание. Ако сутрешната умора продължава всеки ден и забележите, че нямате достатъчно енергия или се чувствате леко замаяни, трябва веднага да посетите лекар.

2.Хормонални проблеми: хипотиреоидизъм
Сутрешната умора може да е знак за проблеми на щитовидната жлеза

Хората страдащи от хипотиреоидизъм изпитват недостиг на хормони на щитовидната жлеза , което променя функциите на организма. Тази липса на хормони забавя метаболизма, което води до понижаване на способностите за изпълняване на ежедневните задължения. Ще се чувствате изтощени и апатични, като това чувство на умора е по-изразено сутрин.

3.Емоционални проблеми
Емоционалните проблеми също се отразяват на сутрешната умора

Експертите често казват, че начина по който посрещате  сутрините е отражение на физическото и емоционалното ви здраве. В този момент пред вас е работният ден, задълженията ви, грижите за децата, всекидневните ви занимания. Ако емоционалното ви състояние не е на оптималн о нив о , каквито и усилия да п олагате е твърде вероятно да ви е трудно да се справите.

Депресията обикновено се характеризира с болки в мускулите и силна умора, апатия и тъга. Един от най-трудните моменти за хората с този проблем несъмнено е сутринта, когато се събуждат.

4.Неправилно хранене, строги диети
Строгите диети могат да доведат до сутрешната умора

Трябва да бъдете много внимателни с диетите. Понякога хората решават да с пазват много строги режими , водещи до сериозен хранител ен дисбаланс. Това може да доведе и до нарушаване на метаболизма, който е толкова ясно изразен, че е в състояние да причини загуба на говора, хидроелектролитен дисбаланс на натрия и калия, водещ в крайна сметка до проблеми със сърцето, аритмия и дори до инфаркти. Трябва да имате всичко това в предвид.

Преборете се със сутрешната умора
Здравословното хранене помага за борбата със сутрешната умора

Първо трябва да следите дали чувствате сутрешна умора в продължение на най-малко две седмици; ако е така, свържете се с лекар я ви. Това може да се дължи и на предишно заболяване: сърдечен проблем, хипотония, аритмия…

Погрижете се за себе си емоционално

 • Ако когато се събуждате, не се чувствате готови да посрещнете деня и искате да останете в леглото целия ден, се запитайте каква е причината за това. Изправете се пред проблемите си, потърсете емоционална подкрепа в семейството и приятелите си. Вълнувайте се от всеки нов ден. Спокойствието и щастието са най-надеждните източници на енергия в борбата срещу сутрешната умора.

Обръщайте внимание на диетите, които спазвате

 •  Уверете се, че не ви липсват никакви хранителни вещества като се храните разнообразно и поддържате организма си постоянно хидратиран.
 • Никога не пропускайте закуската. Това е един от най-важните моменти от деня, който ще ви осигури достатъчно енергия, за да се преборите с умората.
 • Включете плодове и фибри в менюто си. Не пийте краве мляко, а го заместете с мляко с растителен произход. Яжте фибри – консумирайте овесени ядки, ябълки с кората, ягоди или боровинки и ядки, които ще ви осигурят енергия и ще подобрят настроението ви.
 • Пригответе си нещата необходими ви за следващия ден от предната вечер, така че когато се събудите на сутринта всичко да е готово и да се насладите спокойно на закуската.
 • Пийте чайове от жен-шен, джинджифил или мака най-малко три пъти седмично, докато закусвате. Те ще ви осигурят жизненост, енергия и ще укрепят организма ви физически.

Спазвайте определен режим

 •  Винаги яжте по едно и също време, спете 8 часа на ден, отделяйте време за себе си, разхождайте се в продължение на най-малко половин час на открито... и както вече споменахме посетете лекар при наличието на необичайни симптоми.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.