Сутрешната умора: причини и лечение

Експертите често казват, че начинът по който посрещате  сутрините е отражение на физическото и емоционалното ви здраве.
Сутрешната умора: причини и лечение

Последна актуализация: 14 юли, 2019

Това ви се е случвало и преди, нали? Събуждате се сутринта и се чувствате толкова уморени, в лошо настроение сте и не сте готови да посрещнете деня. Вярно е, че сънят през нощта е незаменим, но причините за сутрешната умора са други. Искате ли да узнаете повече?

Ако сте спали  достатъчно, не е нормално да се събудите уморени. Според експерти повтарящата се сутрешна умора може да бъде симптом на някои заболявания, затова е добре да се консултирате с лекар. Ще ви обясним какви биха могли да бъдат различните причини за тази умора.

Сутрешната умора: симптоми
Сутрешната умора може да бъде симптом на някои заболявания

 • Възможно виене на свят при ставане от леглото.
 • Сухота в устата.
 • Неясни мускулни болки.
 • Стомашно-чревен дискомфорт.
 • Студени тръпки.
 • Ниско кръвно налягане сутрин (хипотония).
 • Сухота в очите.
 • Силна  умора, която отминава в по-късните часове на деня.

Възможни причини за сутрешната умора

Хроничната сутрешна умора не е болест сама по себе си, а по-скоро е знак за проблем в организма ви. Не сте в състояние да се възстановите и нямате достатъчно енергия, за да изпълнявате ежедневните си задължения. Всички знаем, че недостатъчният сън е най-честата причина за това, но  днес ще се спрем и на други фактори, които биха могли да доведат до допълнителни усложнения за здравето ви.

За да бъдат взети под внимание факторите, на които ще се спрем в следващите редове, сутрешната умора трябва да  бъде постоянна. Това означава да я наблюдавате в продължение на поне 2 последователни седмици.

1.Сърдечни проблеми
Сутрешната умора може да е признак на сърдечни заболявания

Лекарите обикновено казват, че първите няколко часа през деня са най-опасни.

Те често говорят за така наречения “синкоп“, причинен от ниско кръвно налягане, което се дължи на намалена циркулация на кръв в мозъка. Затова трябва да си обръщате нужното внимание. Ако сутрешната умора продължава всеки ден и забележите, че нямате достатъчно енергия или се чувствате леко замаяни, трябва веднага да посетите лекар.

2.Хормонални проблеми: хипотиреоидизъм
Сутрешната умора може да е знак за проблеми на щитовидната жлеза

Хората страдащи от хипотиреоидизъм изпитват недостиг на хормони на щитовидната жлеза, което променя функциите на организма. Тази липса на хормони забавя метаболизма, което води до понижаване на способностите за изпълняване на ежедневните задължения. Ще се чувствате изтощени и апатични, като това чувство на умора е по-изразено сутрин.

3.Емоционални проблеми
Емоционалните проблеми също се отразяват на сутрешната умора

Експертите често казват, че начина по който посрещате  сутрините е отражение на физическото и емоционалното ви здраве. В този момент пред вас е работният ден, задълженията ви, грижите за децата, всекидневните ви занимания. Ако емоционалното ви състояние не е на оптимално ниво, каквито и усилия да полагате е твърде вероятно да ви е трудно да се справите.

Депресията обикновено се характеризира с болки в мускулите и силна умора, апатия и тъга. Един от най-трудните моменти за хората с този проблем несъмнено е сутринта, когато се събуждат.

4.Неправилно хранене, строги диети
Строгите диети могат да доведат до сутрешната умора

Трябва да бъдете много внимателни с диетите. Понякога хората решават да спазват много строги режими, водещи до сериозен хранителен дисбаланс. Това може да доведе и до нарушаване на метаболизма, който е толкова ясно изразен, че е в състояние да причини загуба на говора, хидроелектролитен дисбаланс на натрия и калия, водещ в крайна сметка до проблеми със сърцето, аритмия и дори до инфаркти. Трябва да имате всичко това в предвид.

Преборете се със сутрешната умора
Здравословното хранене помага за борбата със сутрешната умора

Първо трябва да следите дали чувствате сутрешна умора в продължение на най-малко две седмици; ако е така, свържете се с лекаря ви. Това може да се дължи и на предишно заболяване: сърдечен проблем, хипотония, аритмия…

Погрижете се за себе си емоционално

 • Ако когато се събуждате, не се чувствате готови да посрещнете деня и искате да останете в леглото целия ден, се запитайте каква е причината за това. Изправете се пред проблемите си, потърсете емоционална подкрепа в семейството и приятелите си. Вълнувайте се от всеки нов ден. Спокойствието и щастието са най-надеждните източници на енергия в борбата срещу сутрешната умора.

Обръщайте внимание на диетите, които спазвате

 •  Уверете се, че не ви липсват никакви хранителни вещества като се храните разнообразно и поддържате организма си постоянно хидратиран.
 • Никога не пропускайте закуската. Това е един от най-важните моменти от деня, който ще ви осигури достатъчно енергия, за да се преборите с умората.
 • Включете плодове и фибри в менюто си. Не пийте краве мляко, а го заместете с мляко с растителен произход. Яжте фибри – консумирайте овесени ядки, ябълки с кората, ягоди или боровинки и ядки, които ще ви осигурят енергия и ще подобрят настроението ви.
 • Пригответе си нещата необходими ви за следващия ден от предната вечер, така че когато се събудите на сутринта всичко да е готово и да се насладите спокойно на закуската.
 • Пийте чайове от жен-шен, джинджифил или мака най-малко три пъти седмично, докато закусвате. Те ще ви осигурят жизненост, енергия и ще укрепят организма ви физически.

Спазвайте определен режим

 •  Винаги яжте по едно и също време, спете 8 часа на ден, отделяйте време за себе си, разхождайте се в продължение на най-малко половин час на открито... и както вече споменахме посетете лекар при наличието на необичайни симптоми.