4 лечебни растения за облекчаване на лошото храносмилане по естествен път

Всеки търси средства за облекчаване на лошото храносмилане по естествен път през определен период. В тази статия разберете кои са най-добрите лечебни растения.
4 лечебни растения за облекчаване на лошото храносмилане по естествен път
Sergio Alonso Castrillejo

Прегледано и одобрено от фармацевт Sergio Alonso Castrillejo.

Написано от Elena Martínez Blasco

Последна актуализация: 11 август, 2023

Най-вероятно сте опитвали някои средства за облекчаване на лошото храносмилане. Може би е така, защото вече сте преяли, защото определена храна ви е накарала да се чувствате зле или защото имате отслабнала имунна система.

В тази статия ще споделим най-добрите лечебни растения за облекчаване на лошото храносмилане по естествен път, както и някои лесни и ефективни съвети. По този начин ще можете да облекчите дискомфорта при храносмилане с отвари от растения или екстракти.

Облекчаване на лошото храносмилане по естествен път

1. Облекчаване на лошото храносмилане с джинджифил

На първо място, джинджифилът е лечебна храна, която трябва да консумирате редовно благодарение на многобройните му здравословни качества. Въпреки че е чудесен диуретик и пречиствател, ще фокусираме върху неговата способност да облекчава лошото храносмилане.

Консумирането на джинджифил, свеж или сух, е ефективен за намаляването на дискомфорт като подуване, болка в корема, гадене и разстройство, както и че е чудесен вариант при случай на гастритна язва. Можете да го приемате като чай или сок или дори да го добавите в храните за да подобрите храносмилането и да направите по-хубав вкуса на рецептите.

2. Облекчаване на лошото храносмилане със зелен чай

Облекчаване на лошото храносмилане: снимка на зелен чай в чаша

Неговото съдържание на катехин има многобройни свойства, включително облекчаване на дискомфорт, причинен от газове.

Това е древно лечебно растение, което е много популярно около света в днешно време. Зеленият чай е антиоксидант и напитка против възпаление, благодарение на неговото съдържание на катехин.

Зеленият чай е лечебно растение, което подпомага доброто храносмилане, тъй като преборва газове и облекчава това тежко чувство след ядене. Освен това, редовната му консумация също помага за предотвратяването на кариес и намалява кръвната захар и нивата на холестерола.

Обаче, трябва да имате предвид, че чаят съдържа кофеин, което означава, че е стимулираща отвара. Също така, може да предотврати натрупването на желязо, ето защо е препоръчително да не се приема заедно с ястията.

3. Мента

Ментата е често използвана отвара за облекчаване на лошото храносмилане. Всъщност, много хора я консумират след хранене, съчетана често с полски джоджен. Проучванията показват, че може да облекчи стомашно-чревния тракт.

Можете да намерите това растение, което също се консумира в отвари, в етерични масла като локални и устни средства за лечение. Обаче, е много дразнещ в чистата си форма, ето защо винаги трябва да се прилага внимателно, разреден подобаващо и в препоръчителна доза.

Освен това, може да не е полезна за хора, страдащи от гастроезофагеален рефлукс.

4. Канела

Снимка на канела на прах и пръчици канела

Просто добавете малко канела във вашите ястия за да се наслаждавате на нейните предимства всеки ден.

Накрая, канелата е друго лечебно растение, използвано от древни времена за лечение на много заболявания. Сред тях, помага за намаляването на възпалението, преборва се със свобоните радикали, намалява нивата на кръвна захар и стимулира тялото по естествен път.

Относно храносмилателния тракт, канелата може да помогне за облекчаването на лошото храносмилане и дискомфорта, който причиняват гастритните язви. Също така подпомага чернодробната функция и предпазва от чревни паразити или често срещаните Helicobacter pylori .

На медицинско и храносмилателно ниво, препоръчваме да изберете Цейлонова канела. Можете да я консумирате като отвара или като екстракт или да я добавите към всекидневните ви рецепти. Много често срещана е за всички видове сладкиши и десерти и е също отлична подправка за яхнии, меса, сосове и бъркани картофи и т.н.

Съвети за облекчаване на храносмилането

Накрая, освен да приемате тези лечебни растения за облекчаване на лошото храносмилане, можете също да следвате тези съвети, ако често страдате от храносмилателен дискомфорт:

  • Дъвчете старателно вашата храна и се опитайте да ядете по спокоен и непринуден начин.
  • Не съчетавайте много различни храни в едно ядене.
  • Не яжте десерти за обяд и оставете сладките храни за закуска или следобедна закуска.
  • Ако вашите симптоми продължават и стават все по-силни, консултирайте се с лекар за да установите евентуални непоносимости към храна.

Сега вече знаете някои лечебни растения, които могат да помогнат за храносмилането и да предотвратяват някои често срещани заболявания по естествен път. Също така, тези финални съвети могат да са доста полезни, особено ако често страдате от киселини в стомаха, подуване, газове или стомашна болка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Koo, M. W. L., & Cho, C. H. (2004). Pharmacological effects of green tea on the gastrointestinal system. European Journal of Pharmacology. https://doi.org/10.1016/j.ejphar.2004.07.023
  • McKay, D. L., & Blumberg, J. B. (2006). A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.). Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1936
  • Kundu, S., Ghosh, R., Choudhary, P., & Prakash, A. (2014). Health benefits of various Indian culinary herbs and comparative statistical analysis for organoleptic properties of Indian teas by using analysis of variance (ANOVA). International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.