За да намалите холестерола: 5 здравословни закуски

За да намалите холестерола: 5 здравословни закуски
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Написано и проверено от лекар Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Последна актуализация: 09 януари, 2023

Може би сте ходили на годишен преглед и личният ви лекар е казал, че вашето ниво на холестерол в кръвта е високо и трябва да намерите начини да го намалите с помощта на диета. За щастие, добрите новини са, че има много чудесни начини за това. За да намалите холестерола, трябва да промените вашия начин на хранене.

Освен, че е едно от най-важните хранения за деня, закуската е времето, когато вашият организъм е по-добре усвоява определени хранителни вещества.

Основният начин да се намали холестерола е да се осигурят адекватни източници на витамини, минерали и здравословни ензими. Така че, следвайте тези съвети, които ще помогнат да се глезите по здравословен начин. Те не само са лесни, но и питателни, и вкусни.

1. За да намалите холестерола: овесените ядки са идеалната зърнена закуска

За да намалите холестерола: снимка на овесени ядки в купичка

Овесените ядки са един от най-добрите начини за намаляване на нивото на холестерола във вашата закуска.

Според клиниката Mayo в Минесота, овесените ядки са едни от най-добрите храни за намаляване на лошия холестерол, известен още като липопротеин с ниска плътност (LDL).

Овесените ядки съдържат разтворими фибри, които намаляват вашия LDL. (Забележете, че разтворимите фибри се съдържат също в храни като боб, брюкселско зеле, ябълки и круши). Следователно, 5 до 10 грама (или повече) разтворими фибри на ден намаляват вашият LDL холестерол. Една порция овесени ядки или овесени трици намаляват вашият LDL холестерол. Ако прибавите плодове, ще получите още повече фибри.

2. За да намалите холестерола: авокадо

За да намалите холестерола: снимка на авокадо нарязано и цяло

Приемът на омега-3 мастни киселини, съдържащи се в авокадото, е чудесен начин за намаляване на холестерола във вашата закуска.

Много хора избягват консумацията на авокадо, защото си мислят, че повишава нивата на холестерола, поради високото съдържание на калории и мазнини.

В действителност, обаче, авокадото е чудесен източник на хранителни вещества, както и на омега-3 мастни киселини, които са полезни за поддържането на нормални нива на холестерола.

Ако все още не сте го направили, тогава започнете да консумирате авокадо и да подобрите вашето сърдечно здраве.

Предложения

  • Препечете една или две филии пълнозърнест хляб и добавете малко резенчета авокадо или домат.
  • Също така, добавете малко парчета авокадо и ги смесете в купа с банан и малко суров 100% пчелен мед.

3. За да намалите холестерола: лимон и чесън

За да намалите холестерола: снимка на 2 скилидки чесън и 3 резенчета лимон

Комбинацията от чесън и лимон е класически начин за поддържането на добри нива на холестерол.

Чесънът е много полезен за вашето здраве. В допълнение, това е природна антибиотична, диуретична, прочистваща, антисептична и антибактериална храна. Нещо толкова просто като вземането на скилида чесън сутринта може да ви помогне да намалите високото ниво на холестерол.

Ето, тук има просто решение, което може да бъде еднакво полезно: чесън и лимон.

Съставки

  • Сок от лимон
  • 1 скилида чесън, сурова
  • 1 чаша вода

Приготвяне

  • Нагрейте водата малко и тогава добавете сока от лимон.
  • После, изяжте скилидата чесън на празен стомах и след това изпийте сока от лимон, бавно.

Повтаряйте тази процедура два или три пъти в седмицата.

4. Тост с ръжен хляб и зехтин

Снимка на ръжен хляб

За да намалите холестерола, яжте хляб, богат на фибри, за закуска. Не всички видове хляб се правят по един и същ начин, затова е важно да избирате какъв вид консумирате. Винаги избирайте хляб, който е пълнозърнест и съдържа по-малко рафинирано брашно.

Също така, за да намалите холестерола, избягвайте преработения хляб (и всякакъв друг вид обработен хляб).

Ако наистина искате да сте добре и да спазвате истински здравословна диета, тогава яжте повече ръжен хляб. От всички видове хляб, ръженият съдържа най-много фибри и хранителни вещества. Той съдържа желязо и витамин B, които са идеални за предпазване от високите нива на холестерола. Още повече, за по-здравословна закуска, яжте го с малко зехтин.

В случай, че наистина не знаете, зехтинът екстра върджин има едно от най-важните хранителни качества, когато става въпрос за масло. Освен това, е богато на ненаситени мастни киселини (олеинова киселина), витамин E и фитостероли, които са кардиопротективни вещества.

5. Намалете холестерола, с бял чай

Снимка на чаша бял чай.

Белият чай има много качества, които помагат за да се поддържат нормални нива на холестерола.

Белият чай може да се закупи във всеки хранителен магазин или магазин за чай.

Това е, без съмнение, най-добрата природна напитка за намаляване на високите нива на холестерола. Белият чай има хипо-холестеролемични свойства (намалява нивото на холестерол в кръвта) и съдържа антиоксиданти. Това са съставки, които забавят окисляването, химична реакция, която може да създава свободни радикали, следователно водещи до верижни реакции, които могат да намалят клетките на организмите. За щастие, белият чай може да се пребори с тези свободни радикали.

В допълнение, тази напитка има дълга традиция на изток като детоксификатор и помага за ускоряването на вашия метаболизъм, за да ускорите загубата на килограми.

Неща, които трябва да имате предвид

Белият чай и останалите изброени съставки имат удивителни свойства, но нито едно не е вълшебно и няма да балансира вашия холестерол от само себе си.

В допълнение, трябва да направите истински промени във вашата диета и начин на живот, като цяло.

Избягвайте всичко, което е обработено. Това включва всичко, което се съдържа в красив, цветен, пластмасов или картонен пакет, с чудесни изображения, направено така, че да се влюбите в него. Тези „храни“ също съдържат много транс мазнини, големи количества натрий и рафинирана захар, и други изкуствени подсладители, особено храните за закуска.

Нещо толкова лесно, като това да сте разумни относно това какво ядете, ще е от максимална полза за вашето здраве. Ще видите резултатите, дори и да са по-бавни. Обаче, имайте предвид, че доброто здраве винаги е резултат от дългосрочни, постепенни промени в начина на живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Josué Gonzalez. (2013). Colesterol. 1. https://doi.org/10.1109/FCST.2015.28.

  • Molina, M. T., Vázquez, C. M., & Ruiz Gutiérrez, V. (1991). Metabolismo del colesterol. Su regulación a nivel hepático e intestinal. Grasas y Aceites. https://doi.org/10.3989/gya.1991.v42.i4.1237.

  • Clínica, G., Galega, S., & Interna, D. M. (2011). Lípidos , colesterol y lipoproteínas. Galicia Clínica | Socieda de Galega de Medicina Interna.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.