Какво знаем за кайсиевите ядки?

Кайсиевите ядки станаха популярни поради своя хранителен състав. Освен това доскоро се говореше за възможен антиканцерогенен ефект. Но какво казват проучванията?
Какво знаем за кайсиевите ядки?
Anna Vilarrasa

Написано и проверено от диетолог Anna Vilarrasa.

Последна актуализация: 12 декември, 2022

Като цяло, когато ядат плодове, повечето хора изхвърлят костилката или семката. Възможно ли е обаче хранителни вещества с противоракови свойства да са концентрирани именно в тези части? Изглежда, че такъв е случаят с кайсиевите ядки.

През последните години редица изследователи говориха за ефектите на кайсиевите ядки или костилки. Въпреки това регулаторните органи предупреждават за рисковете от консумацията им в прекомерни количества, тъй като могат да причинят отравяне с цианид. скате ли да научите повече по темата?

Кайсиевите ядки

Хранителният състав и свойствата на кайсиевите ядки са различни от тези на пресните плодове. По-специално те се открояват със съдържанието на мазнини, което съответства на половината от общото им тегло. По-точно те съдържат омега 3 и 6, 25% протеини и 8% въглехидрати.

Поради това се говори за техните възможни ползи при стабилизиране на холестерола в кръвта и подобряване на възпалителни заболявания като улцерозен колит. Способността им да защитават и овлажняват кожата също е подчертана. Освен това през последните години те са изследвани заради техния антиканцерогенен потенциал.

Първите споменавания датират от 1920 г., когато д-р Ернст Т. Кребс вече ги използва под формата на масло за лечение на хора, засегнати от това заболяване. При тези тестове обаче се оказват твърде токсични. Следователно тяхната безопасност все още е под въпрос.

кайсиеви ядки
Кайсиевите ядки са изследвани за възможните им ефекти срещу заболявания като рак.

Защо кайсиевите ядки се смятат за антиканцерогенни?

Установено е, че кайсиевите ядки съдържат компоненти, които изглежда имат антиканцерогенна активност. В допълнение към наличието на различни видове мазнини, протеини и въглехидрати, тази съставка съдържа витамин B17.

В тази връзка д-р Кребс свързва дефицита на този витамин с появата на рак. По този начин той твърди, че предоставянето му под формата на добавка може да помогне за спиране на развитието на раковите клетки.

Това хранително вещество е известно още като “амигдалин” или “лаетрил” (патентована търговска марка на дериват). Следователно се казва, че когато се дъвчат кайсиевите ядки, този химичен елемент се разгражда и се появява циановодород. По този начин възниква антинеопластична активност, която изглежда е адювант за спиране на растежа на тумори.

Но какво казват настоящите проучвания? Наистина ли това е ефективно? Е, в момента кайсиевите ядки по никакъв начин не се считат за лечение – първи избор. Въпреки че се използват в някои случаи, Националният институт по рака на Съединените щати не ги счита за подходящи.

Това е така, защото проучванията са правени само върху животни и не са дали положителни резултати при хора. Напротив, има много съмнения относно възможните рискове. Използването им дори е забранено от правителството на САЩ.

Проблемът с отравянето с цианид

Основният риск за здравето на кайсиевите ядки е възможността да пострадате от отравяне с цианид. Според Агенцията за безопасност на храните на Европейския съюз (EFSA) костилките на плода съдържат амигдалин. Това вещество отделя цианид и се абсорбира от тялото.

Основната цел на този химикал е централната нервна система, заедно с бъбреците и щитовидната жлеза. Във високи дози може да причини редица симптоми на интоксикация, като следните:

 • Гадене
 • Висока температура
 • Главоболие
 • Жажда
 • Летаргия
 • Нервност
 • Болки в ставите
 • Болка в мускулите
 • Хипотония
 • Смърт (в някои крайни случаи)

Проучванията, с които работи EFSA, показват, че променливо количество, между 0,5 и 3,5 милиграма цианид на килограм телесно тегло, може да бъде фатално. Количеството, считано за безопасно и приемливо, е определено на 20 микрограма на килограм телесно тегло, което е еквивалентно на една голяма или три малки ядки.

Изследвания върху кайсиевите ядки

Извършени са редица научни и клинични анализа за ефекта на амигдалин. Повечето от откритите изследвания отхвърлят твърденията, че кайсиевите семки или лаетрилът имат положителен ефект при лечението на рак.

Проучвания в полза на тяхното използване

Въпреки здравните твърдения, направени за това съединение, доказателствата в тяхна полза са оскъдни. Това проучване в списание Life Sciences наистина показва положителен ефект срещу туморните клетки на панкреаса, но самите изследователи посочват необходимостта от допълнителни изследвания.

Въпреки че лаетрилът първоначално беше одобрен от Администрацията по храните и лекарствата като възможно лечение на рак, появата на множество негативни ефекти, рискът от отравяне и липсата на научни доказателства прекратиха съществуващото разрешение за употребата му.

кайсиеви ядки
Няма достатъчно доказателства, за да се твърди, че кайсиевите ядки помагат срещу рак. Напротив, проучванията предупреждават за определени рискове.

Проучвания срещу употребата на кайсиевите ядки

За разлика от това, анализите и научните позиции срещу витамин B17 са по-многобройни. Или най-малкото това е решението, взето от голям брой официални организации. Те единодушно съветват да не се използват, предупреждават за опасност от интоксикация и дори ги забраняват.

В документа за амигдалин, публикуван от Националния институт по рака, те цитират свои собствени изследвания, проведени с компонента лаетрил. Както при животински, така и при лабораторни изследвания не се наблюдават положителни ефекти. New England Medical Journal публикува статия през 1982 г., обобщаваща резултатите от медицински опит с пациенти с рак.

Според наблюдаваното пациентите не са имали никакво подобрение по отношение на излекуване на заболяването или неговите симптоми. Нито продължителността на живота им беше удължена. Всъщност тяхното заключение е ясно: амигдалинът е токсично лекарство.

През 2006 г. преглед на Cochrane заключава, че няма значими доказателства за ефектите на амигдалин като лечение на пациенти с рак.

Кайсиевите ядки трябва да се използват с повишено внимание

Предупрежденията за цианидна токсичност след консумация на сурови кайсиеви семки са сериозни и строги. Въпреки това, както е посочено от EFSA, няма никаква опасност от яденето на пресни плодове. Също така е безопасно да използвате масло, алкохолни напитки, аромати, плодови сокове, марципан, бисквити или бонбони.

В допълнение, маслото, което може да бъде извлечено, е богато на полиненаситени мастни киселини и витамин Е. Те му придават интересен овлажняващ ефект, който помага грижата за кожната бариера, особено в случай на суха и увредена кожа.

Лекарството laetrile не е разрешено като валидно лечение на рак. Въпреки това, както е отбелязано в този документ, все пак е налично на пазара. Изключително важно е да говорите с вашия лекар, ако мислите да използвате кайсиеви ядки. Също така е важно да бъдете много внимателни откъде ги купувате, тъй като те могат да бъдат замърсени или да имат токсичен ефект.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain (CONTAM). Acute health risks related to the presence of cyanogenicglycosides in raw apricot kernels and products derived from raw apricot kernels. Marzo 2016.
 • Kopcekova J. et al. Influence of long-term consumption of bitter apricot seeds on risk factors for cardiovascular diseases. Journal of Environmental Science and Health. Mayo 2018. 4;53(5):298-303.
 • Laetrilo (amigdalina) (PDQ®). Instituto Nacional del Cáncer de Estados Unidos. Última actualización mayo 2019.
 • Milazzo  S, Horneber  M, Ernst  E. Laetrile treatment for cancer. Cochrane Database of Systematic Reviews. Abril 2015. Issue 4. Art. No.: CD005476
 • Minaiyan M, et al. Anti-inflammatory effect of Prunus armeniaca L. (Apricot) extracts ameliorates TNBS-induced ulcerative colitis in rats. Research in Pharmaceutical Science. Julio 2014.9(4):225-231.
 • Moertel C.G, et al. A clinical trial of amygdalin (Laetrile) in the treatment of human cancer. New England Journal of Medicine. Enero 1982. 28;306(4):201-6.
 • Moustafa K, Cross J. Production, pomological and nutraceutical properties of apricot. Journal of Food Science and Technology.Enero  2019. 56(1):12-23.
 • Ramírez A.V. Toxicidad por cianuro. Investigación bibliográfica de sus efectos en animales y en el hombre. Anales de la Facultad de Medicina. Marzo 2010. 71(1).
 • Sharma PC, Tilakratne BM, Gupta A. Utilization of wild apricot kernel press cake for extraction of protein isolate. Journal of Food Science and  Technology. Diciembre 2010. 47(6): 682–685.
 • Shils ME, Hermann MG. Unproved dietary claims in the treatment of patients with cancer. Bulletin of New York Academy of Medicine. Abril 1982. 58(3):323-340.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.