Синдром на автоферментация: Защо се появява?

Синдромът на автоферментация може да причини промени в настроението, нестабилност, чести падания, световъртеж и всички други симптоми, които съпътстват алкохолната интоксикация. Днес ще се спрем на темата.
Синдром на автоферментация: Защо се появява?
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 19 ноември, 2022

Синдромът на автоферментация е рядко състояние, което стана известно през последните години. Извършва се от определени микроорганизми, присъстващи в червата, които синтезират алкохол.

За да направят това, те преминават през реакции на ферментация на въглехидратите в храната. Резултатът е, че страдащият е пиян, без да е консумирал никаква алкохолна напитка.

Това може да изглежда интересно и любопитно, но се отразява много негативно на живота на страдащия. Може дори да изложи живота ви на риск. Затова в тази статия ще обясним всичко, което трябва да знаете за синдрома на автоферментацията и защо се появява.

Какво е синдром на автоферментация?

Синдромът на автоферментацията е известен също като синдром на авто-пивоварната. Този втори термин дава указания за неговите характеристики. Това е рядко състояние, въпреки че това може да се дължи и на факта, че не се диагностицира често.

Чревните гъбички превръщат въглехидратите в алкохол и това е най-простото обяснение за състоянието. Този алкохол преминава в кръвта, предизвиквайки състояние на пиянство.

Поради това все едно този човек е бил пиян, но без да е приемал алкохол. Причината за това е прекомерното развитие на някои чревни гъбички.

Въпреки че е нормално тази бактерия да присъства в храносмилателния тракт в междинни концентрации, излишъкът й може да причини хаос. Една от възможните вредни ситуации, които могат да възникнат, е този синдром.

Понякога синдромът на автоферментацията възниква в резултат на консумация на малко количество алкохол. Друг път обаче това не е необходимо. Следователно, пациентът може да навлезе в състояние на пиянство, без това да има пряка връзка с консумацията на алкохол. Същите симптоми и признаци се появяват по време на препиване или махмурлук.

Синдром на автоферментация
Проблемът с този синдром се крие в микробиотата и прекомерната ферментация от микроорганизми.

Свързани симптоми

Синдромът на самоферментация е открит за първи път през 1950 г. Може да засегне както деца, така и възрастни. Симптомите, които предизвиква, са подобни на обикновената алкохолна интоксикация (т.е. прекомерно пиене).

Например в началото могат да се появят дезинхибиция, повишено чувство за благополучие и еуфория. С увеличаването на количеството алкохол в кръвта започват световъртеж, объркване, намалени рефлекси и нестабилност.

Също така е обичайно дишането да стане неравномерно и по-бавно. Някои хора повръщат, страдат от припадъци и телесната им температура спада значително. При тежка интоксикация има конвулсии или дори етилкома.

Според проучване, публикувано в BMJ Open Gastroenterology, в някои случаи първите симптоми са ограничени до промени в настроението, делириум и замъглено съзнание.

От друга страна, трябва да имаме предвид, че синдромът на автоферментацията може да има много негативни последици върху живота на страдащия. Всички симптоми, които току-що споменахме, пораждат синдром на хроничната умора.

Това от своя страна генерира безпокойство, ниска продуктивност и депресия. Освен това социалните, професионалните и семейните последици са тежки. В края на краищата всеки ще е склонен да мисли, че пациентът лъже и наистина е употребил алкохол.

Синдромът на автоферментация е свързан и с повишен риск от злополуки. Например, може да включва падания в дома или проблеми с шофирането. Следователно може да има правни последици.

Причини за синдрома на автоферментация

Синдромът на автоферментация се причинява от свръхрастеж на чревни гъбички. Процесът на ферментация протича нормално и физиологично в червата, но в този случай се наблюдава прекомерно протичане.

Когато се появи това състояние, то не се дължи на бактерии, а на гъбички. Най-често свързваните видове са Candida glabrata и Saccharomyces cerevisiae.

Малки количества алкохол се произвеждат и при нормално храносмилане. Черният дроб обаче е отговорен за елиминирането му, така че никога да не настъпи интоксикация.

Проблемът е, че при този синдром количествата са високи и черният дроб не може да елиминира напълно алкохола. Симптомите на синдрома на автоферментацията се засилват, когато се консумират храни, богати на нишесте или захари.

Рискови фактори за страдане от синдрома на автоферментация

Учените са идентифицирали редица фактори, които увеличават риска от страдане от това състояние. Например болест на Крон или синдром на раздразнените черва. Хората с отслабена имунна система също са по-склонни да страдат от него.

Диабетът, затлъстяването и употребата на антибиотици са други тясно свързани аспекти. Прекомерното предписване на антибиотици променя чревната бактериална популация. Следователно гъбичките са склонни да се размножават повече от обикновено, нарушавайки баланса.

Как се диагностицира?

Диагнозата на синдрома на автоферментацията може да бъде много сложна. Това е рядко състояние. Освен това много хора го използват като извинение.

Следователно диагнозата трябва да бъде възможно най-точна. За да направи това, от съществено значение е лекарят да прегледа клиничната история и да знае всички епизоди и техните характеристики.

Въпреки това, обикновено са необходими поредица от допълнителни изследвания. Това е особено необходимо, за да се опитате да изключите други заболявания, които могат да бъдат свързани с това състояние. Обикновено се изисква анализ на кръв и изпражнения.

В последния може да се изследва съотношението на бактериите и гъбичките. Това ще разкрие дали има свръхрастеж на гъбички.

В някои случаи се използват въглехидратни тестове, за да се провокира епизод и да се наблюдава пациентът. Хората със синдром на автоферментация ще имат повишени нива на алкохол в кръвта след този тест.

Накрая лекарят може да назначи колоноскопия или горна ендоскопия. Този тест включва вмъкване на дълга тънка тръба през ануса или устата. Тази тръба има малка камера на върха, която позволява наблюдение на храносмилателния тракт вътре.

Синдром на автоферментация
Ендоскопията е полезен ресурс в гастроентерологията. Позволява наблюдение на живо на лигавицата на храносмилателния тракт.

Лечение на синдрома на автоферментация

Лечението на синдрома на автоферментацията е трудно. Това, което лекарите се стремят да направят, е поредица от диетични промени. Идеята е да се намалят или избягват всички храни, които имат много висок процент въглехидрати.

Това може да стане чрез въвеждане на повече протеини и избягване на храни като бял хляб или ориз. Същото важи и за тестени изделия, торти, сладкиши и подсладени напитки.

Препоръчително е да поддържате такава диета, докато симптомите изчезнат. Въпреки това, тези продукти не трябва да се въвеждат рязко отново.

От друга страна, при някои пациенти лекарите може също да препоръчат опит за лечение с лекарства. Най-често използваните видове лекарства са противогъбични, които помагат за намаляване на броя на гъбичките в червата. Например, може да се препоръча флуконазол, итраконазол или нистатин.

Може да се препоръчат антибиотици или по-силни лекарства, ако състоянието продължава. Някои пациенти дори съобщават, че пробиотичните добавки са полезни. Въпреки това, тяхната ефикасност все още не е доказана.

Синдромът на автоферментация може да бъде опасен

Синдромът на автоферментация е рядко състояние. Състои се от прекомерна пролиферация на чревни гъбички. Тези гъбички водят до ферментация на въглехидратите и ги превръщат в алкохол.

Алкохолът не може да бъде елиминиран от черния дроб. Ето защо предизвиква ефекти, подобни на напиване без реална консумация на алкохол. Проблемът е, че епизодите често се проявяват, без пациентът да ги очаква.

Това може да доведе до тежки последици, като падане или злополука. Ето защо е важно този синдром да се диагностицира и лекува правилно, за да се избегнат усложненията и голямото емоционално въздействие, които може да има.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Case report and literature review of auto-brewery syndrome: probably an underdiagnosed medical condition | BMJ Open Gastroenterology. (n.d.). Retrieved April 22, 2021, from https://bmjopengastro.bmj.com/content/6/1/e000325
  • Auto-brewery Syndrome – StatPearls – NCBI Bookshelf. (n.d.). Retrieved April 22, 2021, from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513346/
  • Icaza-Chávez, M. E. “Microbiota intestinal en la salud y la enfermedad.” Revista de gastroenterología de México 78.4 (2013): 240-248.
  • Michel-Aceves, R. J., et al. “La microbiota y el microbioma intestinal humano.(Entre las llaves del reino y una nueva caja de Pandora).” Revista de Sanidad Militar 71.5 (2017): 443-448.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.