Храни с високо съдържание на витамин Е

Консумацията на 60 грама слънчогледови семки е достатъчна за осигуряването на 90% от препоръчителния дневен прием на витамин Е. Днес ще ви представим редица храни с високо съдържание на витамин Е!
Храни с високо съдържание на витамин Е

Последна актуализация: 22 юни, 2019

Знаете ли кои храни са с високо съдържание на витамин Е?

Балансираното хранене и приемът на храни богати на витамини стои в основата на доброто здраве. Един от най-важните витамини, които не трябва да забравяме, е витамин Е. Той е мастноразтворим витамин с антиоксидантно действие, спомагащ на организма да неутрализира вредното оксидативно действие на мазнините.

Редица проучвания показват колко е важна ролята на този витамин за защитата на тялото от действието на свободните радикали. Неутрализирането на тези вещества е един от ключовите фактори за понижаване риска от хронични болести и стареене. Освен това този мастноразтворим витамин е жизненоважен елемент за цялостното функциониране на имунната система.

Ядки и семена с високо съдържание на витамин Е
Ядките са сред храните с високо съдържание на витамин Е.

Много от храните, които консумираме, съдържат много витамин Е, но ядките са едни от най-богатите сред тях.

Например около 30 грама бадеми съдържат 7.4 мг от този витамин. Бадемовото масло и бадемовото мляко също са богати на това вещество. Лешниците са перфектният избор за лека закуска в края на тежкия работен ден, тъй като 30 грама ще ви осигурят около 20% от препоръчителния дневен прием на витамин Е.

Освен това кедровите ядки също са богати на този витамин. Една шепа кедрови ядки съдържа около 2.6 мг витамин Е. Растителните млека, като бадемовото, също са известни с високото си съдържание на това вещество.

А ето и още ядки, богати на витамин Е:

В действителност четвърт чаша със слънчогледови семки ни осигурява около 90.5% от препоръчителния дневен прием на витамин Е.

Зеленчуци
Спанакът е изключително полезен за здравето.

Манголдът и спанакът са продукти с високо съдържание на витамини и други полезни вещества.

Манголдът е един от най-полезните за здравето зеленчуци. Освен че е богат на този витамин, той съдържа и други витамини –  K, A и C. Сарепската горчица също не отстъпва по съдържание на полезни за здравето хранителни вещества:

  • Витамин K: този витамин играе важна роля в процеса на съсирване на кръвта. Оказва въздействие върху черния дроб, където се образуват необходимите за кръвосъсриването вещества.
  • Витамин A е важен за образуването и грижата за зъбите, меките и костни тъкани и мембрани. Освен това се грижи и за очното здраве.
  • Фолиева киселина – необходима е за синтеза на структурни протеини и хемоглобин. Освен това играе важна роля за нервната система и умствената дейност.
  • Витамин C е важен за развитието и възстановяването на тъканите в организма.

Спанакът е богат на калций и фолиева киселина, както и на витамин Е. Съветваме ви да добавите пресен спанак към сандвичите си, за да ги направите по-здравословни.

Препоръчваме ви да прочетете и: Странните симптоми на недостига на витамини

Растителни мазнини
Растителните масла са също с високо съдържание на витамин Е.

И накрая, заради мастноразворимостта си, растителните масла също са богати на този витамин.

Маслата от семки са богат източник на витамин Е, най-вече маслото от пшенични кълнове. Една супена лъжица от това масло съдържа 100% от препоръчителния дневен прием от този витамин. Слънчогледовото масло е друг отличен вариант, тъй като ви осигурява повече от 5 мг витамин Е и може да се използва за готвене.

Както видяхте никак не е трудно да си набавите витамин Е чрез храните в ежедневното ви меню.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Rizvi S., Raza T., The role of vitamin E in human health and some diseases. Sultan Qaboos University Medical Journal, 2014.
  • Lee GY., Han SN., The role of vitamin E in immunity. Nutrients, 2018.
  • Dao DQ., Ngo TC., Thong NM., Nam PC., Is vitamin A an antioxidant or a pro oxidant? J Phys Chem B, 2017. 121 (40): 9348-9357.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.