Copoazú: какво е това и какви са ползите от него?

Искате ли да включите този екзотичен плод в диетата си? Насладете се на многото му предимства и уникален вкус в кухнята. Ние ще ви кажем как да го направите!
Copoazú: какво е това и какви са ползите от него?
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 16 ноември, 2022

Copoazú, cupuacu или амазонско бяло какао е тропически плод. Научното му име е Theobroma grandiflorum. Среща се в тропическите гори на колумбийската Амазонка, Перу и Бразилия.

Това е костилков горски плод, което означава, че съдържа между 20 и 50 семена, покрити с пулп, но разпределени в плода. Обикновено е дълъг от 12 до 15 сантиметра. Междувременно има гладка текстура и тежи повече от килограм и половина.

Този екзотичен плод крие много ползи за хората. Ще ви разкажем какви са те в тази статия!

Уникалните характеристики на плода copoazú

Растението copoazú е дърво от семейство Sterculiaceae, което расте във влажни почви и може да достигне до 18 метра височина. Семената са обвити в гъста каша, която има много приятен аромат.

Вътрешността на зрънцето е кремообразна каша, подобна на какао. Всъщност обикновено е известно като бяло какао поради сходния вкус с този друг плод.

Семената съдържат 17,24 грама протеини, 57,22 грама мазнини, 5,7 грама фибри и 20,7 грама въглехидрати. Съдържа прилично количество ненаситени мастни киселини – омега 9, омега 3 и малко по-малко омега 6. Всъщност се изчислява, че 40,9% се състои от олеинова киселина.

Амазонка
Типичен за Амазонка, този плод е тропически и е най-разпространен в Южна Америка.

Не пропускайте и тази статия: Гъби Портобело: Хранителна стойност и ползи г

Ползите за здравето от copoazú

Като цяло този плод има много предимства, които ще обясним по-долу.

1. Copoazú е мощен антиоксидант

Изследване на антиоксидантната активност на пулпата на copoazú установи, че този плод има висок антиоксидантен потенциал.

Всъщност, благодарение на наличието на антоцианини и флавоноиди, като кверцетин и кемпферол, консумацията му се свързва с намален риск от хронични заболявания.

Други антиоксидантни фитохимикали, които могат да бъдат открити в пулпата, са катехин, епикатехин, теграндин и шоколадови алкалоиди като теобромин и теофилин. И накрая, токоферолите или витамин Е и каротеноидите също повишават антиоксидантния му капацитет,

2. Това е вид мазнина, която е подходяща за промишлена употреба

Мазнината от Copoazu, за разлика от какаовото масло, гранясва по-рядко. Това е така, защото съдържа много малко свободни мастни киселини, които лесно се окисляват. Въпреки това, останалите мастни киселини са подобни на тези на какаовото масло.

Както е посочено от Иберо-американската мрежа, маслото от копоазу съдържа 50,43% наситени мастни киселини и 40,82% ненаситени мастни киселини. Междувременно какаовото масло съдържа 69,3% наситени мастни киселини и 30,7% ненаситени мастни киселини. По-високият брой ненаситени го предразполага към окислително гранясване.

Cupuacu съдържа 36,30% олеинова, 29,27% стеаринова, 11,22% арахидова и 7,26% палмитинова киселина. Линоловата киселина, известна като омега 6, е в малки количества.

Следователно пулпата му може да се използва в хранително-вкусовата промишленост – нектари, сладкиши, конфитюри, сокове и кисело мляко. Семената могат да се използват и за приготвяне на напитки. Всъщност списанието Información Tecnológica обяснява, че маслото от плода се класифицира като масло, което не изсъхва.

3. Маслото от Copoazú е суровина за козметичната индустрия

Плодът може да се използва и за получаване на готов, индустриализиран продукт, известен като масло от Copoazú.

За да се извлече, плодът трябва да бъде студено пресован, докато се получи мека, питателна, омекотяваща и овлажняваща паста.

Това масло е в състояние да поддържа здрава кожата, благодарение на своите мастни киселини, които стабилизират емулсиите. Палмитиновата, олеиновата и стеариновата мастни киселини, както и стеролите и полифенолите също помагат за това.

Всъщност Регионалната селскостопанска програма на Колумбия твърди, че видовете мазнини, открити в този плод, са както полиненаситени, така и наситени. Маслото се топи се при нанасяне върху кожата, което позволява бързото му усвояване. Това го прави подходящо за производството на козметика.

4. Съюзник за здравето на косата

Плодът copoazú съдържа приемливо количество незаменими мастни киселини. Тялото не може да ги синтезира, така че трябва да бъдат набавени чрез нашата диета.

Тези мастни киселини могат да помогнат и на косата ни. По този начин те я предпазват от дехидратиране, накъсване или изсушаване. В допълнение, осигурява подхранване на косата.

5. Copoazú допринася за намаляването на лошия холестерол

На следващо място, високото съдържание на мононенаситени мастни киселини и умереното съотношение на незаменими мастни киселини помагат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. Това е така, защото понижават триглицеридите, намаляват LDL холестерола и повишават HDL холестерола.

LDL често е известен като лош холестерол. Това е липопротеин с ниска плътност, който в големи количества причинява запушване на артериите.

6. Този плод осигурява противовъзпалително действие

Статия показва, че наличието на антиоксиданти в пулпата и семената на copoazú е от полза за здравето. Всъщност те предотвратяват оксидативния стрес и действат като противовъзпалителни средства.

7. Можете да направите подобни на шоколад продукти с плодове Copoazú

И накрая, колумбийската селскостопанска програма също така подчертава, че могат да бъдат направени продукти, подобни на шоколад, с помощта на богатите на протеини семена. Те трябва да бъдат пулпирани, ферментирали, изсушени, изпечени, пресовани и след това смлени.

Този продукт е известен като copulate.

Copoazú: Използва се в кухнята

Този вкусен плод намира редица приложения в производството на храни и домашни рецепти. Можете да използвате пулпата за приготвяне на желета, нектари, сладолед, кисело мляко, ликьори, желета, вина и дори сладкиши.

Освен това семената на плода могат да се използват и за направата на бял шоколад и други сладкарски изделия. Друг начин да го използвате е като мазнина за готвене, подобно на маслото.

Нека да разгледаме една вкусна рецепта!

Рецепта за мус с Copoazú

Като цяло, за да приготвите тази рецепта, имате нужда от следните съставки:

 • 4 белтъка
 • 1/4 кг захар
 • 4 череши
 • 1/2 килограм пулп от плода
 • 400 грама сметана
 • 50 грама настърган шоколад
 • 20 грама хидратиран желатин
Череши и copoazú за здраве
Комбинирането на череши с плодове Copoazú създава някои интересни вкусове в рецептите за десерти.

След това изпълнете следните стъпки, за да го направите:

 1. Пасирайте пулпа от cupuacu за няколко минути.
 2. През това време в друга тенджера добавете желатина и 50 грама захар. Затоплете желатина, докато заври. След това го оставете да изстине настрана в купа.
 3. Сварете сироп от водата и захарта при непрекъснато бъркане.
 4. В друга купа разбийте добре белтъците.
 5. Когато сиропът е готов, го отстранете от котлона и добавете разбитите белтъци при непрекъснато бъркане до получаване на подходяща консистенция.
 6. След това в отделна купа добавете пулпа от смесеното Copoazú и сиропа. Разбъркайте и поставете в чаши в хладилника за 2 часа.
 7. При сервиране намажете отгоре с разбита сметана и добавете настърган шоколад и една череша.
 8. Сместа е за четири порции.

Плодът copoazú има ли противопоказания?

И накрая, трябва да помним, че прекомерната консумация на copoazú не се препоръчва за предотвратяване на проблеми с теглото. Това се дължи на високата му калоричност. Той осигурява 315 калории на 100 грама, тъй като съдържанието му на мазнини е много високо.

При бременни и кърмещи жени е препоръчително да се консултирате с лекар относно количеството, което да приемате. В случай на деца, те могат да го ядат 1 до 2 пъти седмично.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • CORPOINCA. Fondo Amazónico. Programa Regional Agrícola. El Cultivo de Copoazú (Theobroma glandiflora). Florencia. 1996. Disponible en: http://bibliotecadigital.agronet.gov.co/bitstream/11348/4907/1/Cultivo%20de%20copoazu.pdf.
 • Alviárez G.a W. Murillo A.a E. Murillo P.a B. A. Rojanob J. J. Méndez A. Caracterización y extracción lipídica de las semillas del cacao amazónico (Theobroma grandiflorum). Revista Ciencia en Desarrollo, 2016, Vol. 7 No. 1, pp. 103-109.
 • G., E. Alviárez, W. Murillo A., E. Murillo P., B. A. Rojano, and J. J. Méndez A. “Caracterización Y Extracción Lipídica De Las Semillas Del Cacao Amazónico [Theobroma Grandiflorum].”Ciencia En Desarrollo. 2016, 7, no. 1.
 • Lafont, Jennifer J, Páez, nuel S, & Portacio, Alfonso A. (2011). Extracción y Caracterización Fisicoquímica del Aceite de la Semilla (Almendra) del Marañón (Anacardium occidentale L). Información tecnológica22(1), 51-58. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642011000100007
 • Panche AN, Diwan AD, Chandra SR. Flavonoids: an overview. J Nutr Sci. 2016;5:e47. doi: 10.1017/jns.2016.41. PMID: 28620474; PMCID: PMC5465813.
 • El Cultivo de Copoazú. Copoinca. Florencia. 1996. Disponible en : http://bibliotecadigital.agronet.gov.co/bitstream/11348/4907/1/Cultivo%20de%20copoazu.pdf

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.