Какво означава да имате психотичен срив?

Да познавате основните прояви и етапи на един психотичен срив може да ви помогне лесно и бързо да го разпознаете и овладеете.
Какво означава да имате психотичен срив?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Написано и проверено от психолог Maria Fatima Seppi Vinuales.

Последна актуализация: 18 юни, 2023

Психичното здраве не е нещо, за което винаги ни е удобно да говорим. Октомври, месец, посветен на разговорите за психичното здраве, показа, че е колкото необходимо, толкова и спешно да се обърне внимание на психичните заболявания, така че да престанат да бъдат табу и причина за дискриминация. Да видим тогава какво представлява въпросния психотичен срив.

Въпреки това, преди да преминете към нейните характеристики, добре е първо да разберете какво представлява психозата.

Психозата е психично заболяване, характеризиращо се със загуба на чувство за реалност. Като цяло, началото му настъпва преди 20-годишна възраст и може да бъде причинено от множество фактори, вариращи от генетични, биологични, екологични и повишена уязвимост към стрес, наред с други.

Какво означава да имате психотичен срив?

Най-очевидните промени по време на психотичен срив се появяват на ниво мисъл, възприятие, поведение и емоции. Начинът, по който се представя, варира от човек на човек и може да се промени с течение на времето.

Много е важно да знаете, че психотичният срив обикновено има някои предупредителни признаци предварително. Докато много от тях могат да бъдат объркващи поради своята неспецифичност, семействата, чиито членове са диагностицирани с психоза, могат да разгледат по-отблизо началото им, за да направят нещо по въпроса навреме.

Най-честите симптоми за идентифициране на психотичен срив могат да бъдат класифицирани като положителни и отрицателни. Първите са както следва:

 • Промени в начина на мислене: няма връзка между въпроса и неговия отговор; човекът изглежда объркан или изгубен.
 • Халюцинации: отнася се до възприемането на нещо, което не съществува. Най-честата форма е чуването на гласове.
 • Заблуди: човекът възприема или вярва, че нещо, което не се случва, е реално. Например, той/тя може да мисли, че някой го/я наблюдава, за да го/я отвлече.

Отрицателните симптоми са както следва:

 • Промени в съня.
 • Пренебрегване на личната хигиена.
 • Апатия, липса на мотивация и апатичност.
 • Усещането за странност или несвързаност с реалността.
 • Загуба на интерес и способност да се наслаждавате на неща, на които сте се радвали преди.
 • Трудности при концентриране и при започване и завършване на задача.
Халюцинации и психотичен срив
Халюцинациите и заблудите са част от положителните симптоми на психотичния срив.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и: Терапията с котки: 6 ползи за психичното здраве на котките

Причини за психотични сривове

Има множество причини за психотичен срив. Сред основните откриваме тези, свързани с предишни заболявания, като шизофрения, биполярно разстройство и други психотични разстройства. Може да бъде причинен и от злоупотреба с вещества, особено в случай на халюциногенни вещества.

Фази на психотичен срив

От идентифицирането на симптомите можем също така да разпознаем как по принцип протича развитието на психотичен срив. Трябва да разберем, че възприемането на реалността е временно, но рязко променено.

Това е рискова ситуация, тъй като съзнанието за себе си и заобикалящата среда е засегнато. В този смисъл поведението също става непредвидимо.

Фазите обикновено са както следва:

 • Продромална фаза: нейните симптоми са подобни на други ситуации, които не са непременно причина за избухване.
 • Острата фаза: появяват се симптоми, показващи психоза.
 • Емисионната фаза: малко по малко симптомите изчезват и човекът започва да се възстановява.

Как да се справим с психотичен срив

По принцип психотичните сривове обикновено не траят много дълго. Най-добре е обаче да потърсите помощ в спешното отделение.

Често е трудно да сдържите човека, а също така е опасно да се опитате да го направите. Например, в някои случаи може да се наложи персоналът за спешна помощ да обездвижи лицето, което има психотичен срив. Това изисква действие върху долните и горните им крайници, за да им попречи да удрят или наранят себе си или другите.

През цялото време е важно да се опитвате да запазите спокойствие и да избягвате спорове или конфронтация. Също така не се препоръчва да се подценява ситуацията.

От друга страна, важно е да се осигури задържане и подкрепа на засегнатото лице. Зачитането на правата им като личност и невземането на решения от тяхно име е наложително, освен ако животът им не е в опасност.

Психотични проблеми
Лицето, страдащо от психотичен срив, се е изключило от реалността, така че поведението може да бъде насилствено и рисковано.

Харесва ли ви тази статия? Може също да искате да прочетете и: Психично заболяване: 10 предупредителни симптома

Бележка за рецидивите

С лекарства и подходящ психологически подход е възможно да се постигне известна стабилност в случай на психотични сривове. Необходимо е също така да подготвите пациента, семейството и тяхната мрежа за подкрепа и грижи за рецидиви.

Рецидивите често имат голямо емоционално и психологическо въздействие, тъй като много хора често ги възприемат като „връщане към нулата“. С течение на времето и когато се появят подобрения, препоръчително е да ги интегрирате отново в техните дейности, така че да имат какво да правят и да се чувстват полезни.

Участието в групи също работи много добре.

Необходимо е да се “нормализира” появата на психотични изблици, както се очаква, като се стремим да предотвратим непропорционалното им въздействие върху увереността на човека. В същото време е важно да се предпочитат защитните фактори (напр. активност и рутина, избягване на консумацията на алкохол ) и да се обърне внимание на рисковите фактори (продължителен стрес, липса на сън).

Трябва да се търси баланс в семейната динамика, като същевременно се избягва прекомерната защита, която, макар и добронамерена, обезсилва човека и му пречи да развие своята автономност. От своя страна също насища болногледачите. След това, в резултат на стрес и прегаряне, болногледачите не са в състояние да предложат навременна и съпричастна реакция.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Sánchez Gregori, B., & Rodríguez Gómez, C. (2004). El abordaje de la psicosis: del individuo a la familia y de la familia al grupo multifamiliar. Inf. psiquiatr, (177), 227-234.
 • Carrascoso López, F. J., & Roldán Maldonado, G. M. (2022). Abordaje de trastornos psicóticos en un Equipo de Salud Mental de Distrito. Descripción de un modelo de intervención posible. Apuntes De Psicología, (38-39), 113–128. Recuperado a partir de https://www.apuntesdepsicologia.es/index.php/revista/article/view/1144
 • Vispe Astola, Amaia, Hernández González, Miguel, Ruiz-Flores Bistuer, Miguel, & García-Valdecasas Campelo, José. (2015). De la psicosis aguda al primer episodio psicótico: rumbo a la cronicidad. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría, 35(128), 731-748. https://dx.doi.org/10.4321/S0211-57352015000400003

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.