Синдром на прегаряне при здравните специалисти

Физическото и емоционалното изтощение могат да се превърнат в предизвикателство за здравните специалисти, когато трябва да се справят със стресови ситуации ежедневно.
Синдром на прегаряне при здравните специалисти

Последна актуализация: 26 май, 2023

В съвременната епоха, белязана от неочаквани пандемии и преумора, стресът може да се превърне в ежедневно усещане. Което в крайна сметка има последствия за здравето на хората. Продължете да четете, за да разберете какво представлява синдромът на прегаряне. Как засяга здравните специалисти и какви стратегии могат да се използват за смекчаване на ефектите от това състояние.

Високите нива на кортизол по време на продължителното работно време могат да накарат много здравни експерти да изпитат този синдром. Поради прекия си контакт с пациентите и голямото бреме на ангажираност с всеки случай, те обикновено генерират голямо емоционално изтощение, което завършва с изолиране на лекарите и медицинските сестри малко по малко.

Какво представлява синдромът на прегаряне?

Според информация от психолога Кристина Маслач и психолога Сюзън Е. Джаксън в техния наръчник описващ прегарянето на Маслач, синдромът на прегаряне се определя като прогресивна загуба на загриженост и емоционално чувство към хората, с които човек работи. Това е нещо, което генерира дехуманизация на средата и изолация на пациентите.

Това професионално прегаряне се характеризира с три негативни поведения, които засягат социалните взаимоотношения на тези, които страдат от него. Първият е емоционално изтощение, което е както физическа, така и умствена умора. Второто е деперсонализацията, която води до плачевна промяна в отношението към колегите и хората, с които работите. И накрая, липса на лична реализация, където се открояват ниската продуктивност, загубата на мотивация и раздразнителността.

Важно е да се изясни, че психическото и емоционалното благополучие са от първостепенно значение за здравните работници. Поради сериозността на ситуациите, които възникват в спешното отделение, се изисква квалифициран персонал. Който да позволи на пациентите да запазят спокойствие. Дори когато имат работа с трудни хора, които правят медицинската помощ сложна.

Как започва синдромът на прегаряне?

Синдромът на прегаряне при лекарите.
Има множество фактори, които могат да доведат до синдром на прегаряне сред здравните специалисти, особено медицинските сестри. Според някои епидемиологични проучвания до 25% от медицинските сестри могат да страдат от това състояние. Голямото натоварване, неяснотата на ролята, която трябва да изпълняват, и ниската оценка, която получават за работата си, са само част от корените на този голям проблем.

Други фактори, които генерират стрес и прегаряне при здравните експерти, включват работа с трудни пациенти. Или такива със сериозни заболявания, които дискредитират работата им или имат грубо отношение. В допълнение към ограниченото време, което може да бъде посветено на всеки случай поради недостиг на персонал, лоши взаимоотношения с техните екипи за поддръжка и злоупотреби с работни графици поради глобални извънредни ситуации.

Като скорошен пример, пандемията от COVID-19 се оказа предизвикателство за здравните специалисти, тъй като не само генерира безпрецедентен работен стрес в съвременната история, който причини неизбежно прегаряне, но и остави много медицински сестри и лекари потопени в чувства на тъга и депресия, докато наблюдаваха милионите животи, откраднати от тази болест.

3 съвета за предотвратяване на синдрома на прегаряне при здравните специалисти

Уморен лекар.

Понякога стресът е неизбежна част от живота. Въпреки това има няколко съвета, които могат да бъдат от голяма полза. За да запазим спокойствие и да избегнем изпадането в натрапчиви мисли. Които само вредят на работния ни ден. От прости насоки, като например да сте по-наясно с дишането, до обучение за магистърска степен по обществено здраве, за да научите как да се справяте с този тип заболяване и да помогнете на другите да го преодолеят.

Ето някои ключове за предотвратяване на синдрома на прегаряне.

1. Синдромът на прегаряне – научете се да се отпускате, като контролирате дишането си

Въпреки че изглежда по-лесно да го прочетете, отколкото да го практикувате, да се научите да използвате дишането в своя полза е чудесен житейски съвет. Така че, опитайте се да дишате дълбоко, съзнателно няколко пъти през деня. Например, преди да отидете в болницата и да започнете работния си ден и преди да влезете в офиса, за да видите нов пациент, дишайте спокойно. За да се отпуснете и да фокусирате вниманието си върху конкретна задача.

2. Опитайте се да водите здравословен живот

Здравословното хранене, постоянната физическа активност и поне 7 часа почивка всяка вечер са от съществено значение за изпълнението на работните ни задължения. Ето защо, въпреки че понякога денят може да е малко натоварващ, отделете време за себе си и практикувайте добри навици. Не забравяйте, че четенето на книга, записването в нов клас или споделянето със семейството и приятелите са дейности, които ни помагат да презаредим физически и емоционално.

3. Синдромът на прегаряне – бъдете съпричастни с другите и не се изолирайте в балон

Всички здравни специалисти трябва да работят в екип, за да постигнат най-бързите и ефективни резултати със своите пациенти. Поради това имайте предвид, че има сила в единството и не сте сами срещу света. Не се изолирайте от другите и се опитайте да бъдете съпричастни към всички свои колеги и пациенти. Понякога всичко, от което един болен човек се нуждае, за да продължи пътуването си, е искрена усмивка от хората, които се грижат за него.

Синдромът на прегаряне може да причини тревожност и депресия

Както съобщава Испанското дружество по психиатрия, здравните специалисти трябва да се грижат за себе си. За да продължат да се грижат за другите и за здравето.

Въпреки факта, че понякога възникват ситуации, които генерират моментен стрес, важно е да се справите с тези епизоди, за да не изпаднете в емоционално изтощение, което може да причини тревожност и депресия. Така ще можете да изпълнявате работата си възможно най-добре.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.