Терапията с котки: 6 ползи за психичното здраве на котките

Котешката терапия се препоръчва за работа с различни цели. Сред тях подобряването на настроението и преподаването на ценности като отговорност и грижа.
Терапията с котки: 6 ползи за психичното здраве на котките

Последна актуализация: 13 август, 2022

Разбира се, когато си представяте началото на терапията, това, което сте склонни да визуализирате, е психолог и пациент. Разбира се, това е най-разпространеното изображение. Това обаче не е единственото. Тъй като бяха открити нови постижения и бяха предложени нови теории, терапията се разви и трансформира. Така се роди терапията с котки.

Терапията с помощта на котка включва участието на котка. Нека да разгледаме от какво се състои и какви са ползите от нея.

Ползите от терапията с котки

Грижата за домашни любимци има многобройни предимства за нашето здраве. Някои от ползите от включването на грижата за котка като част от терапия (котешка терапия) са следните.

1. Терапията с котки укрепва имунната ни система

Като общуваме с котки, грижим се за тях, играем си с тях и се разсейваме, ние сме в състояние да избягаме (за момент) от определени притеснения и да се дистанцираме от проблемите. Това намалява стреса и укрепва естествените защитни сили на организма.

Жена, която храни коте: терапията с котки
Грижата за животните намалява нашия стрес. Тъй като синтезираме по-малко кортизол, имаме по-добър отговор на белите кръвни клетки.

2. Помага за намаляване нивата на тревожност и стрес

Котешкият ритъм е много различен от този на другите животни. Следователно животът с този тип домашен любимец може да допринесе за внасянето на малко повече спокойствие в ежедневието ни, намалявайки безпокойството.

3. Терапията с котки ни позволява да се справяме по-добре със самотата

В някои случаи, когато лицето преминава през ситуация на скръб, загуба или раздяла, се препоръчва пациентите да започнат да си вземат домашни любимци по терапевтични причини. Например при синдрома на празното гнездо. В някои случаи се препоръчва човек да започне терапия с котки. По този начин се чувства приятелски и може да се грижи за домашния си любимец.

Това е начин да се свържете с емоциите. Чрез игра, говорене, даване и получаване на обич, самотата се разсейва.

4. Помага за укрепване на други умения

Упражняването на отговорност, внимание и разпределяне на задачите са социални умения. В семейства, където има растящи деца, превръщането им в част от грижещите се за домашния любимец също е начин да се подпомогне развитието на ценности.

5. Терапията с котки носи радост в живота ни

От галенето до реакциите, когато се приберем у дома след дълъг ден, със сигурност сте се усмихвали на глупавото поведение на вашата котка или сте разговаряли с други хора за нея. По този начин се подобрява настроението ни, оказвайки положително влияние върху качеството ни на живот.

6. Намалява шансовете от сърдечен удар

Проучване от 2009 г. разкрива, че хората, които живеят с котки, са по-малко склонни да умрат от инфаркт. Това се дължи на намаляването на кръвното налягане.

Някои неща, които трябва да имате предвид при терапията с котки

Този тип терапия с котки, а не с кучета или други животни, се препоръчва за определени случаи. Например, по отношение на по-възрастните, кучетата са по-взискателни, а също и по-енергични (в зависимост от породата, разбира се). Така че понякога една проста игра може да завърши с непохватност и падане.

Смята се, че котките са по-независими и изискват по-малко внимание. По същия начин, за разлика от кучето, котката може да живее по-добре в апартамент и не се нуждае от ежедневна разходка, което често е сложно за възрастен човек или човек с намалена подвижност.

По този начин този тип домашен любимец може да допринесе за баланс между интереса да се грижи за домашен любимец и същевременно да бъде животно, което не е твърде зависимо. Котешката терапия се препоръчва и при деца с аутизъм.

Важно е да се изясни, че в този последен случай не става дума за потвърждаване или решаване кой домашен любимец е по-добър или по-лош. Това, което трябва да направим, е да адаптираме терапията с животни към обстоятелствата според терапевтичната цел.

Човек с намалена подвижност
За хора с намалена подвижност е по-добре да се грижат за животно, което не изисква толкова много разходки.

Не всички видове терапия работят при всички хора

Като всеки вид подход, терапията с котки изисква определен ангажимент за постигане на желаните подобрения.

В този смисъл, преди да започнете е необходимо да бъдете честни и да анализирате реалните възможности. Не всички видове терапия са за всеки и не всички работят по един и същи начин. Ето защо е важно да анализирате диагнозата си и конкретната ситуация. Например, въпреки че може да изглежда очевидно, трябва да знаем предварително дали човекът е алергичен към котки или не.

Ето защо, преди да препоръчаме или започнем терапия от този тип, трябва да помислим и за качеството на отглеждане което човек може да предложи на животното. Нека помним, че домашните любимци не са играчки или предмети и че те също имат основни нужди, които трябва да бъдат задоволени, както и права, които трябва да бъдат уважавани.

В тази насока е необходимо да се запитаме дали имаме удобно място за котка, дали сме заинтересовани и ще се грижим за нея и дали имаме икономически ресурси и време да й осигурим грижи и благополучие. В противен случай може да се стигне до стресова ситуация както за човека, така и за животното.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Barbosa Gómez, L. K., & Rosero Córdoba, Y. S. (2021). Conocimiento de la comunidad del sector salud en la UAN sobre la terapia asistida con animales.
  • Qureshi, A. I., Memon, M. Z., Vazquez, G., & Suri, M. F. K. (2009). Cat ownership and the Risk of Fatal Cardiovascular Diseases. Results from the Second National Health and Nutrition Examination Study Mortality Follow-up Study. Journal of vascular and interventional neurology2(1), 132.
  • García-Mauriño, P. A.; Amado Luz, L.; Babot, M.; Lacasa, F. y Álvarez Segura, M. (2017). La aplicación de la terapia asistida con animales en la salud mental infanto-juvenil. Revista de Psicología Universidad de Antioquia, 9(2), págs. 177-188. DOI: 10.17533/udea.rp.v9n2a11

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.