Психично заболяване: 10 предупредителни симптома

Определени нарушения, свързани с поведението, настроението или способността да контактувате с другите, са показателни за евентуално присъствие на психично заболяване. Тези видове симптоми трябва да се лекуват колкото се може по-бързо.
Психично заболяване: 10 предупредителни симптома

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Някои проблеми се отразяват на поведението и водят до внезапни промени в настроението. Всеки един от тях показва симптоми на психично заболяване, което може да бъде причинено от много фактори. Те имат сериозни последствия за здравето, въпреки всичко. Когато посочените симптоми се наблюдават за определен период от време, те могат да подскажат за психично заболяване. От друга страна, тези симптоми могат да се контролират, когато се лекуват навреме.

Някои от симптомите могат да бъдат разпознати от болния. Но, в други случаи, трети лица са тези, които забелязват подобни дефекти в поведението. Повечето от тях са отражение на страх, болка, конфликти при взаимоотношенията с другите, липса на самостоятелност, самота и т.н.

10 предупредителни симптома за психично заболяване

Психично заболяване: снимка на тъжна жена

Когато наблюдаваме определено поведение и навици, те може да са симптоми за някои психични разстройства.

Сега ще ви разкажем за някои симптоми, които подсказват за психично заболяване при човека:

Психично заболяване и нарушения на съня

Неспособността за здрав сън е един от най-честите симптоми за психично заболяване. Най-често се изразява в симптоми като безсъние, или от друга страна, хронична умора. В допълнение, те могат да се проявят чрез епизоди на сънливост и/или кошмари.

Психично заболяване и фобии

Фобиите са на лице, когато става въпрос за предупреждение за психично заболяване. Най-често срещаните видове фобии са агорафобия, страхът от напускане на дома; социална фобия или страх от общуване с останалите. Или страхът от големи тълпи, известен още като енохлофобия. Има също фобии от определени животни, предмети или ситуации.

Забележете, че фобиите директно се отразяват върху поведението и способността на личността да се приспособи към заобикалящата среда.

Психично разстройство и промени в настроението без видима причина

Всеки усеща тъга, тревожност, нервност, раздразнителност, гняв и неспособност да се наслаждава на хубавите неща. Но когато тези неща се случват без определена причина, тогава те са определено важни симптоми, които трябва да вземете предвид. За съжаление, тези настроения могат да доведат до отчуждение или проблеми в отношенията с най-близките хора.

Изкривяване на реалността

Хората, страдащи от психични заболявания, наблюдават една реалност, която е различна от тази, която останалите хора виждат. Имайте предвид, че това няма нищо общо с политически, сексуални или религиозни възгледи. Става въпрос за истинско откъсване. Изключителен пример за това е присъствието на илюзии или халюцинации (без да се използват психоактивни вещества, разбира се).

Промени в хранителните навици

Психично заболяване: снимка на жена, която реже кисела краставичка

Хранителните разстройства са много често срещани в нашата култура, особено сред тийнейджърите.

Хранителните разстройства са също симптом за психично заболяване. Има хора, които внезапно започват да ядат без контрол, без значение как тяхното тяло и здраве могат да се влошат. От друга страна, има хора, които спират да ядат, защото тяхната изкривена себепреценка ги кара да мислят, че са с наднормено тегло. Ето как проблеми като анорексия и булимия се появяват и това е също свързано с предишния симптом, свързан с откъсването от реалността.

Зависимости

Злоупотребата с лекарства или всякакви други дейности, върху които човек няма никакъв контрол, са чести симптоми за психично заболяване. Като се има това предвид, зависимостите са грехове, които хората могат да контролират, ако работят върху тях и могат да разчитат на подкрепата от семейството и своите близки.

На практика е много трудно един човек, който има склонност към зависимости, да забележи своят проблем или недостатък. Зависимостите са разделени в много категории, като например злоупотреба с лекарства, прекомерно ядене и хазарт, садизъм, мазохизъм и дори прекомерна пристрастеност към електронни устройства.

Сексуално желание

Намаленото сексуалното желание често се свързва с някои психични заболявания като например депресията. Но, има някои симптоми, свързани със сексуалните навици, които също показват за евентуално психично заболяване. Най-често срещаните са преждевременна еякулация, садомазохизъм и други признаци на парафилия.

Когнитивно нарушение или проблеми с паметта

Затрудненото разбиране или правене на когнитивни връзки между задачи и хора, или хора и ситуации и т.н. е също признак за психическо заболяване. Същото се случва при прогресивна загуба на памет.

Някои хора започват да забелязват, че са забравили да изключат лампата. Или те не разпознават своите близки хора или техните познати. Това е симптом, който трябва да се лекува бързо, за да се предотвратят инциденти и последвали нарушения на психиката.

Прекомерна агресия и гняв

Неспособността за справяне със стреса създава признаци на неконтролируем гняв. Освен това, пристъпите на гняв са по-силни и могат да се превърнат в признаци на насилие. Ако пристъпите не се контролират, тогава те ще доведат до по-сериозни последствия в работата или други лични отношения.

Мисли за самоубийство

Постоянното желание за поставяне на край на живота е един от най-ясните симптоми за психично заболяване. Особено когато един човек е успешен и не е изпитвал големи загуби. Чувството за безполезност или невъзможността за приспособяване е често срещан фактор при мисленето, че идеята за самоубийство е привлекателна. Важно е хората с мисли за самоубийство, да имат куража да говорят на време, да потърсят помощ и да се опитат да потърсят компанията на другите, така че да не се чувстват самотни.

Психично заболяване: Какво да имате предвид

Жена, която разказва нещо на други хора.

Проследяването на проблема от самото начало ще ви помогне да го контролирате по-ефективно.

Има много рискови фактори, които могат да се отразят върху симптомите, но не са решаващи:

  • Травмиращи преживявания, скорошни или минали.
  • Обкръжаваща среда, пълна с насилие или самота.
  • Хронология на психични заболявания.
  • Нараняване, което може да е причинило увреждане на мозъка.
  • Излагане към стресови ситуации.

Психичните заболявания са по-често срещани отколкото можете да си представите. Освен това, те могат да се проявят на всяка възраст, при всеки социален слой, професия или култура. Така че, в повечето случаи, е важно да потърсите помощ, за да контролирате или излекувате тези състояния.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.