Емоционален катарзис: какво представлява, видове и примери

Емоционалният катарзис е концепция, която произхожда от древната гръцка дума "катарзис", която означава "пречистване". Зигмунд Фройд го практикува в психоаналитичните си терапии.
Емоционален катарзис: какво представлява, видове и примери
José Padilla

Прегледано и одобрено от психологът José Padilla.

Написано от Eleny Vanessa Alvarado Prada

Последна актуализация: 18 март, 2023

Всички страдаме от вътрешни конфликти, а емоционалният катарзис е форма на освобождение. Името идва от гръцки и буквалното му значение е „пречистване“. По този начин премахваме негативните емоции от себе си.

Емоционалният катарзис става известен в психотерапевтичната област благодарение на Зигмунд Фройд, една от най-представителните интелектуални фигури на ХХ век. Целта е да обърнете страницата и да можете да асимилирате онези емоции или негативни епизоди, които са се случили като част от живота.

Какво е емоционален катарзис?

Въпреки че Зигмунд Фройд е този, който развива емоционалния катарзис като част от своята психоаналитична теория, Йозеф Бройер е този, който създава катарзисния метод, известен също като свободна асоциация. Тогава можем да разберем, че това е процесът, чрез който освобождаваме потиснатите негативни емоции. Всъщност той често се използва в хипнотична терапия.

Ето точното определение на Зигмунд Фройд за емоционален катарзис:

„Процесът, чрез който намаляваме или премахваме конфликт, като го активираме в съзнанието и му позволяваме да се изрази.“

Според бащата на психоанализата онези емоции, чувства и мисли, които се съхраняват като резерв в несъзнаваното, могат да повлияят на решенията, които вземаме, както и на нашето поведение. Оттук и важността да се освободим и да можем да имаме благополучие, започвайки от баланса между съзнанието, подсъзнанието и несъзнаваното.

Хипноза и психотерапия.
В рамките на хипнотичните терапии Фройд често използва емоционален катарзис, за да помогне на пациентите си да освободят стари емоционални рани.

Видове емоционален катарзис

Има няколко вида емоционален катарзис. Тъй като това е процес на освобождаване, той може да се приложи в различни области на живота и точно там се крие фактът, че можем да го разделим.

Религиозен емоционален катарзис

Когато говорим за емоционален катарзис в религията, можем да говорим за положителни или отрицателни преживявания, които са изразени чрез ритуали, вярвания, проповядване или молитви. Всички те завършват с освобождаване на емоции, или чрез плач, или чрез други признаци.

Независимо от изповядваната религия, винаги е обичайно да се наблюдават прояви от този тип, които могат да бъдат както индивидуални, така и колективни.

Артистичен емоционален катарзис

Случвало ли ви се е да плачете на песен, филм или сериал? Това се разпознава като емоционален катарзис от артистичен тип.

Емоциите, които сте потиснали, се проявяват чрез плача. Ето защо много хора обичат да пускат тъжна музика, ако преживяват раздяла или са имали лош ден, или весела музика, ако преживяват момент на празнуване.

Философски катарзис

Аристотел е отговорен за включването на емоционалния катарзис като част от философски процес, който се характеризира с представяне на пречистването на душата.

Как се постига? Чрез визуализация на театрални постановки.

Теорията се основава на факта, че чрез емоциите, изразени от актьорите или актрисите, хората могат да освободят и собствените си емоции. Казват, че това е основният тип катарзис, който е дал началото на всички останали.

Образователен катарзис

Концепцията за емоционален катарзис се променя, когато става дума за образователен тип. Неговият принцип се основава на усвояването на умения за усъвършенстване като граждани. Също така се стреми да развие капацитет за размисъл върху начините на действие.

Катарзис в литературата

И накрая, можем да опишем друг вид емоционален катарзис, който изпитват любителите и феновете на четенето. В крайна сметка, кой не е плакал за смъртта на любимия си герой в книгата или не е изпитвал емоция за постижението на един от тях? Всичко това е процес на емоционално освобождаване.

Защо е толкова важно да изразяваме емоциите си?

Емоциите не са само това. С тях имаме възможността да получим знания, които ни водят към по-голямо лично израстване. Не всички хора обаче имат способността да ги изразяват.

Когато потискате емоция, независимо дали е положителна или отрицателна, вашето подсъзнание ще я съхрани и тя ще избухне, когато най-малко очаквате.

Въпреки това, благодарение на емоциите, които изразяваме, можем да опознаем себе си по-добре, защото те са част от същността на всяко човешко същество. Изразяването и освобождаването на емоциите ви е много важно, защото ще имате контрол над себе си и ще се чувствате балансирани, зрели и способни да ги приемете като преживяване с учебна цел.

Според групата психолози Amparo Calandín, изразяването на нашите емоции трябва да бъде основна част от живота и взаимоотношенията, както с другите, така и със самите нас. Те добавят, че трудността при идентифицирането и изразяването им може да представлява проблеми и голям дискомфорт.

Примери за емоционален катарзис

Без да знаят, много хора са правили емоционален катарзис в определени периоди от живота си. Някои често срещани сценарии, които може да сте преживели и които сте намерили за полезни при освобождаването на сдържаните емоции, са следните:

  • Чувство на страх, докато гледате филм на ужасите.
  • Чувство на състрадание към момент на тъга, който литературен герой изпитва.
  • Слушане на песен и избухване в плач.
  • Плач, когато герой рискува живота си, за да спаси другите.
  • Вълнение до точката на експлозивен плач, когато любим човек има изпълнена мечта или цел.

Съвети за постигане на емоционален катарзис

Важното, както споменахме преди, е да идентифицирате емоциите, които изпитвате, за да ги изразите и да се освободите от тях. Ето някои практически съвети за постигане на емоционален катарзис и извличане на поука от тези преживявания.

Жена в емоционален катарзис.
Можете да пренасочите плача към момент на емоционално освобождаване.

Ритуал за изповед

Колкото и странно да звучи, ритуалът на изповед може да бъде голяма помощ за емоционален катарзис. Трябва да започнете, като изразите емоциите си или чрез думи, като ги запишете в дневник или обикновен лист хартия или ги кажете на някого, на когото имате доверие. Ключът е да не се страхувате да направите това.

Практикувайте спорт

Някои хора избират да практикуват спорт. Идеята е да ви хареса и чрез него да усетите, че освобождавате онези емоции, които потискате през деня. Например, бойните изкуства работят отлично за генериране на катарзисен импулс.

Възползвайте се от шума

Друг съвет за емоционален катарзис е да се възползвате от шума. Да, слушайте силна музика, викайте, ако е необходимо, и пейте с пълно гърло. Извадете всичко, което имате в себе си!

Не се оставяйте да се страхувате от заобикалящата ви среда или да бъдете съдени от другите. Просто позволете на емоциите да потекат.

Ще имате по-добро качество на живот с емоционален катарзис

Има хора, които стигат до емоционалния катарзис като начин да търсят по-добро качество на живот, благодарение на способността си да освобождават потиснатите емоции. Пречистването на центровете на емоциите е практика, която трябва да бъде част от ежедневието ви, за да избегнете влошаване на психичното си здраве.

Харесвате ли социалните мрежи? Възползвайте се от тях и потърсете забавни видеоклипове, които ще ви карат да избухвате в смях. Смехът, плачът, крещенето и дори движението са допринасящи действия. Ще видите как животът ви ще се преобърне на 180 градуса с този нов навик.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.