5 потенциални психологически ефекта на пролетта

Психологичните ефекти от пролетта често се бъркат с депресия. Но това е нещо преходно, резултат от адаптацията на тялото ни към промяната в температурата.
5 потенциални психологически ефекта на пролетта
Maria Fatima Seppi Vinuales

Написано и проверено от психолог Maria Fatima Seppi Vinuales.

Последна актуализация: 07 април, 2023

— Трябва да е от промяната на времето. Това е фраза, която често използваме като патерица, за да обясним определени психологически ефекти, свързани с пролетта и другите сезони.

Рядко знаем реалните ефекти от промяната на времето и често сме склонни да ги подценяваме. С пролетта, например, броят на слънчевите дневни часове се увеличава, както и температурата. Може да се долови и различен емоционален климат: хората искат да бъдат на открито и парковете започват да се пълнят.

Знаем, че хубавото време влияе на настроението ни. Всъщност то насърчава производството на така наречените хормони на щастието:

 • Допамин
 • Серотонин
 • Окситоцин

Имайки това предвид, нека да разгледаме някои от другите психологически ефекти на пролетта.

Психологическите ефекти на пролетта

Вярвате или не, промените през пролетта може да са малко трудни за овладяване в началото. Известен като пролетна астения, този вид дискомфорт се дължи на адаптацията на тялото към промените в светлината.

Трябва обаче да се уточни, че това не е патологично състояние (хората често го бъркат с депресия). Нито пък изисква лекарства.

Най-честите психологически ефекти през пролетта са следните:

 1. Умора и изтощение: Често се превръща в чувство на сънливост и цялостна липса на енергия.
 2. Раздразнителност: Може би усещаме, че всяко събитие, макар и незначително, лесно може да предизвика лошо настроение.
 3. Промени в настроението: Това се изразява чрез емоционални възходи и падения. Може да е влакче в увеселителен парк, когато се събуждате с енергия, но се чувствате съборени по средата на сутринта. Може да сме 100% мотивирани, но след това да се чувстваме разочаровани, защото не ни се прави нищо. Апатията и тъгата също са често срещани емоции.
 4. Затруднено концентриране: Разсеяността е неспособността дадена задача да се изпълнява продължително време.
 5. Загуба на памет: Не е обичайно и често е временно явление, но се отнася до забравяне на това, което сме искали да кажем.

Други ефекти от пролетната астения включват и следното:

Алергиите са типични за пролетта.
Пролетната астения е свързана с умора и често създава усещането, че е трудно да изпълните задачите, които сте планирали за деня.

Тези психологически ефекти на пролетта не засягат всеки

Разбира се, трябва да се изясни, че смяната на сезона не засяга всички по един и същи начин. В същото време е важно да имате предвид, че психологическите и физическите ефекти на пролетта са преходни. По принцип те не продължават повече от две седмици.

Ако забележите, че продължават, препоръчително е да се консултирате със специалист.

Освен гореспоменатите ефекти, за много хора настъпването на пролетта означава отново среща с телата им. Това е тяло, което остава скрито през студените месеци, а по-високите температури, предполагат разголването му.

Ето защо е важно винаги да гледате по-широко на нещата. С други думи, в допълнение към ефектите на пролетната астения, съществува социалният натиск да имате стройно тяло , което също причинява дискомфорт на много хора.

Препоръки за предотвратяване на негативните последици от пролетта или пролетната астения

Някои от действията, които можете да предприемете, за да противодействате на ефектите от пролетната астения, са следните:

 • Опитайте се да заспите рано: Удължаването на деня е стимул да продължите с плановете си за отдих. Все пак нека се опитаме да направим умерен преход, позволявайки на тялото да свикне с новите условия. Препоръчително е да се опитате да спите поне 7 или 8 часа на нощ.
 • Спазвайте здравословна диета, особено в първите дни, когато започнете да усещате промените. Плодовете и зеленчуците винаги помагат. Също така е препоръчително вечер да се опитате да ядете леко и поне 2 часа преди сън. Избягвайте кофеина и мазните и готови храни.
 • Правете дейности, които харесвате: Обичате ли да четете, да карате колело или да рисувате? Намерете време за дейности, които ви мотивират.
 • Възползвайте се от възможността да правите физически упражнения: По-високите температури са призив да отидете на разходка или да правите дейности на открито. Трябва обаче да вземете предвид ключов фактор: умереността. Винаги започвайте с малко, като се опитвате да не изтощавате или претоварвате тялото си.
Пролетна разходка
Пролетта е идеалното време да се насладите на оптималното време навън.

Спокойствие по време на прехода между сезоните

Пролетната астения, както и други ситуации на промяна, ни карат да мислим за важността на постепенността, на адаптацията и на това да си дадем време да се изправим пред нови състояния.

Изправени пред тези обстоятелства е важно да бъдем търпеливи и да не търсим незабавни резултати, а да уважаваме себе си и да приемаме емоциите си. Трябва да си позволим пространството и времето да преминем от едно състояние в друго.

Опитайте се да избягвате да правите прекомерни планове, хранения и излети. Можете да вземете този момент като възможност да се запитате за начина, по който живеете, дали сте под твърде много стрес и дали наистина си почивате достатъчно. Когато условията на ежедневието ви са твърде взискателни, пролетната астения може да има по-забележимо въздействие.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Pérez, M. J. C., Bobo, M. T., & Arias, A. R. (2013). Medicalización de la vida en la consulta:¿ hacia dónde caminamos?. Atención primaria45(10), 536-540.
 • Young, P., Finn, B. C., Bruetman, J. E., Pellegrini, D., & Kremer, A. (2010). Enfoque del síndrome de astenia crónica. Medicina (Buenos Aires)70(3), 284-292.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.