Кетогенната диета и алкохолът: Всичко, което трябва да знаете

По-долу ще обясним причините, поради които изобщо не е препоръчително да се консумира алкохол в контекста на кетогенна диета.
Кетогенната диета и алкохолът: Всичко, което трябва да знаете
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Алкохолът е токсично вещество, което може да бъде опасно в контекста на кетогенната диета, така че е най-добре да го избягвате напълно. В противен случай с течение на времето може да се появят вредни ефекти върху централната нервна система. И така темата днес – кетогенната диета и алкохолът.

Освен това ще се отрази неблагоприятно на други органи, като черния дроб. Въпреки това, приемът му днес се приема напълно нормално, което го прави най-популярното упойващо вещество. Какви са неговите вредни ефекти? Нека да разгледаме подробно.

Кетогенната диета и алкохолът – опасностите

В контекста на кетогенната диета консумацията на алкохол става наистина опасна, тъй като може да увеличи риска от развитие на кетоацидоза. Също така е по-вероятно да се развие хипогликемия, тъй като интоксикантът може да промени глюкозната хомеостаза в тялото.

Поради тези причини трябва да се избягва колкото е възможно повече, дори ако говорим за алкохолни напитки, които не съдържат въглехидрати. По същия начин трябва да се има предвид, че алкохолът осигурява много голямо количество празни калории.

Тези елементи променят енергийния баланс на модела, което може да доведе до нежелано натрупване на мазнини. От решаващо значение е да се избягва насърчаването на мастната тъкан, в противен случай могат да се появят хронични и сложни патологии, както се вижда от изследване, публикувано в списанието Current Obesity Reports.

Трябва също така да се има предвид, че приемът на алкохол увеличава диурезата, което може да повлияе на електролитния баланс в тялото и да доведе до повишена екскреция на важни минерали като натрий.

Тези загуби трябва да се избягват, за да се предотвратят сериозни промени като хипонатриемия. Поради това трябва да се оптимизират мерките за хидратация и да се избягват диуретичните вещества, особено при горещо време.

Малко алкохол.
Кетоацидоза, хипогликемия и дехидратация са някои от последствията от пиенето на алкохол по време на кетогенна диета.

Други опасности от алкохола

Както вече споменахме, алкохолът не е опасен само в контекста на кетогенната диета. В този случай има някои допълнителни странични ефекти, но те не са единствените. Алкохолът причинява прогресивна дегенерация на функцията на централната нервна система.

Според проучване, публикувано в International Journal of Molecular Sciences , редовната консумация на алкохол може да доведе до развитие на патологии като болестта на Паркинсон.

Още по-голяма е опасността при подрастващите. Високата консумация на този интоксикант може да повлияе на невронните връзки и броя на клетките, които изграждат централната нервна система, което възпрепятства нейните функции.

За да изпитате тази вреда, не е необходимо да достигнете точка на алкохолно опиянение, достатъчен е само умерен прием. Освен всичко друго, трябва да се отбележи, че наличието на това вещество в диетата е един от основните рискови фактори за появата на проблеми, свързани с черния дроб.

Алкохолна цироза може да се получи от прекомерна консумация, но други видове възпалителни промени се наблюдават при умерена консумация. Изследване, публикувано в Annals of Hepatology, потвърждава това.

Кетогенната диета и алкохолът – алтернативни решения

Ако търсите алтернативи за намаляване на консумацията на алкохол, добър вариант може да бъде газираната вода. Много хора го намират за освежаващо и задоволява нуждата от консумация на газирана безалкохолна напитка, в случая без добавени захари.

Газираната вода не нарушава кетозата и не вреди на тялото, стига да се приема умерено. Само хора със склонност към болки в червата или газове могат да бъдат повлияни от този вид напитка.

Въпреки това е важно винаги да проверявате етикета. Газираната вода не е същата като содата, която има прости захари, които нарушават състоянието на кетоза. Това е течност, която трябва да се избягва в контекста на почти всяка диета.

Жена, която пие вода.
Водата е най-добрата напитка за хидратиране на тялото при всякакъв вид диета.

Пазете се от консумацията на алкохол при кетогенната диета

Както видяхте, алкохолът е опасно и токсично вещество за здравето, което трябва да се избягва, особено в контекста на кетогенната диета, тъй като може да доведе до редица свързани усложнения.

Най-добре е да си осигурите нормално ниво на хидратация, като използвате минерална вода. Това гарантира, че електролитният баланс се поддържа, без да се засяга кетозата. Това важи най-вече в горещи периоди или по време на редовна физическа активност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Alpert, M. A., Omran, J., & Bostick, B. P. (2016). Effects of Obesity on Cardiovascular Hemodynamics, Cardiac Morphology, and Ventricular Function. Current obesity reports5(4), 424–434. https://doi.org/10.1007/s13679-016-0235-6
  • Peng, B., Yang, Q., B Joshi, R., Liu, Y., Akbar, M., Song, B. J., Zhou, S., & Wang, X. (2020). Role of Alcohol Drinking in Alzheimer’s Disease, Parkinson’s Disease, and Amyotrophic Lateral Sclerosis. International journal of molecular sciences21(7), 2316. https://doi.org/10.3390/ijms21072316
  • Campollo O. (2019). Alcohol and the Liver: The Return of the Prodigal Son. Annals of hepatology18(1), 6–10. https://doi.org/10.5604/01.3001.0012.7854

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.