Как да се справим с менопаузата

За да се предотвратят или намалят горещите вълни и нощното изпотяване, консумирайте соя, хмел и салвия.
Как да се справим с менопаузата

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Поради хормонални промени, свързани с менопауза, кожата ни губи тонус, еластичност и твърдост. За да се избегне това, се препоръчва да се консумират храни, богати на витамин Е.

 Менопаузата е нормален етап за жените, какъвто е и пубертета, в който жените достигат до последната си менструация. Симптомите на този цикъл са разнообразни, могат да се появят по-рано и в последните месеци или години. В тази статия ще ви дадем някои съвети за това, как да се справите с менопауза с по-голяма лекота.

Средната възраст на една жена, която е достигнала фазата на затваряне на репродуктивния цикъл е 51 години, въпреки че понякога тя може да настъпи преди или след споменатата възраст. Менопаузата води със себе си различни симптоми като например:

 • Промени в менструалния цикъл
 • Хормонални промени
 • Дискомфорт при секс и намалено сексуално желание
 • Увеличение на инфекции на пикочните пътища
 • Инконтиненция
 • Нарушения на съня
 • Драстични промени в настроението

Има няколко храни, които могат да се намесят, за да съкратят продължителността на симптомите или да предотвратят появата на всички тях, както и някои съвети за справяне с този етап.

Някои жени не изпитват никакви симптоми, но експерти изчисляват, че 85% от жените страдат от някои от тях и повечето преминават през дългия списък от симптоми, които идват с менопаузата; затова е важно да контролираме настроения си и да не влизаме в емоционални кризи, поради проблемите, които този цикъл може да генерира.

Необходимо е да обръщате внимание на всеки етап от живота си и трябва да разберете, че в различните възрасти имате различни хранителни нужди, поради което е важно да се храните добре, за да допринесете за гладкото функциониране на телата си.

 Храни, които помагат за по-добро справяне с менопауза

храни за справяне с менопауза
 • Трябва да отбележим, че след менопаузата, е налице повишен риск от костна декалцификация и сърдечно-съдови заболявания, така че е важно да консумираме млечни продукти, богати на калций и витамин D. Трябва да избягваме мазнините и преяждането, за да поддържаме теглото си и следователно да избегнем сърдечно-съдови проблеми.
 • Много от симптомите, свързани с менопауза, произтичат от намаляването на естрогена в организма, но някои изследвания твърдят, че артикули, като например соя и соеви продукти, съдържат вещества, подобни на естрогена, които могат да намалят появата на различни симптоми като горещи вълни, раздразнителност и тревожност.
 • На този етап е също така препоръчително да се консумират ядки за поддържане на теглото и антиоксиданти като плодове и зеленчуци.
 • За да се предотвратят или намалят горещите вълни и нощното изпотяване, консумирайте соя, хмел и салвия.
 • Необходимо е да защитавате кожата си, тъй като тя губи своята еластичност и твърдост поради налчните хормонални промени.  За да избегнете това, яжте храни, богати на витамин Е.

 Съвети за по-лесно справяне с менопауза

по-лесно справяне с менопауза
 • – Правете редовни физически упражнения, за да повишите функционалността на тялото ви, да запазите мускулната маса и предотвратите сърдечно-съдови проблеми.
 • Избягвайте пушенето, пиенето на алкохол и кофеин. За пушачите, симптомите свързани с менопауза може да възникнат много по-рано, отколкото при хора, които не пушат.
 • – Започнете консултация с гинеколог, който може да държи здравето ви под контрол през това време.
 • – Активен сексуален живот и добри отношения с вашия партньор са ключови моменти, за да е налице успешен процес.
 • – Поддържайте спокойствие и усещане за благополучие – важен фактор в развитието на менопаузата и нейното преодоляване.
 • – Практикувайте релаксиращи дейности за намаляване на напрежението и стреса, които идват с хормонални промени. Упражненията увеличават самочувствието и емоционалния контрол и помагат да се избегнат драстични промени в настроението.
 • – Социалните взаимоотношения могат да оцветят ежедневието и да ви предпазят от апатия.

Менопаузата е края на менструалния цикъл, знакът на репродуктивното стареене при жените, но колкото и неудобна да е тя, менопаузата е част от етапите на живота ни. Това е последният период в репродуктивния етап от живота на жената. Ключът към преодоляването й, а не отчайването, докато се опитвате да я преодолеете, се крие в поддържане на самочувствие, добро хранене, физическа активност, както и разбиране, подкрепа и помощ от страна на вашия партньор.

Надяваме се, че статията за това, как да се справите с менопауза е била полезна и информативна за вас.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.