Съвети за щастлива и здравословна менопауза

Да бъдете щастливи и здрави по време на менопаузата означава да се грижите и да се вслушвате в себе си. Така ще осъзнаете, че сте същия човек, просто сте натрупали малко повече житейски опит.
Съвети за щастлива и здравословна менопауза

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 25 август, 2022

Често придаваме погрешно значение на менопаузата. Съществуват много предразсъдъци и някои хора си мислят, че това е краят на най-хубавите години в живота им. Но е напълно възможно да се радвате на щастлива и здравословна менопауза.

Също както началото на пубертета и този период от живота има своите физически последици и промени в настроението, които невинаги са приятни.

Но вече се знае много повече за менопаузата  и има много повече начини за контролирането й. За да можете да бъдете щастливи и здрави и през този етап от живота си.

Просто се вслушайте в съветите ни и бъдете постоянни. Струва си да опитате, нали?

Съвети за щастлива и здравословна менопауза

1.Грижете се за костите си
Здрави кости и менопауза

Често срещано оплакване през този период са болките в костите, дължаща се на износването им. Затова е добре да добавите към менюто си храни съдържащи голямо количество калций и други минерали. Те притежават антиоксидантно действие и забавят стареенето на костите.

Съчетайте тези храни с упражнения, за да укрепите костите си. Едно от най-препоръчваните упражнения е ходенето. То ще ви помогне да изгаряте и мазнините, които се натрупват все повече по тялото ви и ще подобри кръвообращението ви.

2.Излизайте по 20 минути дневно на слънце
Почивка и слънце за здравословна менопауза

Излагането на слънце е страхотен начин за набавяне на витамин D. Едно от нещата, които прави този витамин е, че спомага усвояването на калций от организма. Слънчевата светлина подобрява и настроението.

Но не прекалявайте със стоенето под слънчевите лъчи. Най-добре се радвайте на топлината му в ранните сутрешни часове и в следобеда.

Запомнете, че UV лъчите могат да увредят кожата ви, затова вземете необходимите предпазни мерки.

3.Пийте много вода
Пиене на вода за здравословна менопауза

Ако четете тези редове, защото преминавате през този етап от живота си, със сигурност сте се сблъсквали с редица неприятни последици. Като внезапното усещане за силна топлина често водещо до обилно изпотяване.

За да се предпазите от дехидратацияе добре да изпивате поне по 8 чаши вода дневно. Този съвет важи за всички, но е изключително важен, ако искате да се радвате на безпроблемна менопауза.

Ако искате кожата ви да изглежда добре, а тялото ви да функционира перфектно трябва да знаете, че това зависи до голяма степен от количеството вода, което изпивате. Ако не си набавяте достатъчно вода ще имате повече бръчки, кожата ви ще загуби свежестта си, а органите ви трудно ще изпълняват функциите си.

4.Излизайте с приятелите си, за да се радвате на щастлива менопауза
Приятелства и менопауза

По-горе сравнихме менопаузата с пубертета. И двата периода приличат на изпълващо ни с различни емоции влакче на ужасите.

Затова трябва да отделяте време за самите себе си. Срещите с приятелите ви са много важни. Общуването с другите хора оказва изключително полезен ефект върху мозъка.

А освен това се чувствате сигурни и изпитвате доверие към тези хора. Освен че се забавлявате заедно вие споделяте проблемите си. А това е полезно за вътрешния ви свят.

5.Медитирайте
Медитация за здравословна менопауза

И накрая добре е да отделяте време, за да помислите и “да се съберете”.  Както знаете медитацията означава да общувате със себе си, с вътрешното си аз. Медитацията ви помага да се откъснете от околния свят.

Запомнете, че времето не може да ви отнеме това усещане. Винаги ще носите същата светлина и енергия. Вие просто сте порасналата версия на детето, което сте били. С помощта на медитацията ще махнете от плещите си всички тези години и отново ще се откриете.

Медитацията ще ви даде вътрешния мир, който търсите през този период от живота си. Ще осъзнаете, че макар тялото ви да се променя, вие си оставате същите.

Ще ви помогне да се радвате на самите себе си.

Промените, които носи менопаузата ще ви помогнат да погледнете напред. Да помислите какво искате, какъв човек всъщност сте и какво е полезно за вас.

Грижете се за себе си и забравете всички предразсъдъци.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.