7 психологически ползи от физическите упражнения

Могат да ви излекуват от зависимости към наркотици, алкохол, тютюн, а и ще ви накарат да се чувствате по-самоуверени.
7 психологически ползи от физическите упражнения

Последна актуализация: 18 февруари, 2019

Физическите упражнения увеличават притока на кръв към мозъка и подобряват окисляването. Така се подобрява когнитивната функция и се забавя евентуално влошаване, свързано с процеса на стареене.

Повечето хора започват да ходят на фитнес или да се упражняват, за да подобрят физическия си вид. Но знаете ли, че физическите упражнения също са полезни за ума?

Днес ще ви разкрием някои от многото психологически ползи от тях, така че продължавайте да четете!

Физическите упражнения са полезни за ума

Да, те наистина имат много психологични ползи като например подобряване на паметта, облекчаване на стреса, освобождаване на безпокойството и подобряване на способностите за учене.

Въпреки това има и много по-непознати ползи, които упражненията могат да предоставят.

Физическите упражнения са полезни за ума

Днес ще разкрием само 7 от тях, въпреки че знаем, че има много повече, които могат да бъдат добавени към този списък.

Бихте ли искали да добавите някоя? Ако е така, може да споделете с нас коя си струва да го направим!

1. Ще ви направят по-щастливи

Всеки път, когато извършвате физически упражнения, тялото освобождава ендорфини, които ви карат да се чувствате еуфорични и пълни с щастие. Ето защо те силно се препоръчват за хора, страдащи от депресия.

По подобен начин, ако имате проблеми със стрес или тревожност, упражненията може да помогнат да освободите напрежението, което изморява тялото и ума. Това ще помогне да се отпуснете, да спите по-добре, и ще бъдете много по-продуктивни в ежедневието.

2. Ще подобрите самочувствието

Физическите упражнения ще помогнат да се видите по-здрави и по-щастливи. Това е голям тласък за вашето самочувствие, което ще ви помогне да се цените повече.

Ако имате проблеми с приемането на себе си, спортувайте! Така ще се видите в по-добра светлина, и ще се чувствате по-добре. Също така ще излъчвате най-добрата си страна пред другите.

3. Ще подобрите социалните взаимоотношения

Да имате по-добро възприемане за себе си, да се чувствате щастливи и да се харесвате и оценявате, всичко това ще подобри социалните взаимоотношения. Ще имате по-голяма увереност в себе си, което ще помогне да се свързвате по-дълбоко и лесно с другите.

Физическите упражнения ще помогнат да бъдете по-здрави и по-щастливи

Също така ще се чувствате по-мотивирани да участвате в групови дейности, да играете групови спортове, или да започнете разговор с някого, когото не познавате, просто защото се чувствате добре и общителни.

Това също ще ви накара да се чувствате чудесно и много положително настроени.

4. Ще предотвратите когнитивното влошаване

Ако се притеснявате за дегенеративни заболявания като Алцхаймер, трябва да знаете, че физическите упражнения може да ви помогнат да ги предотвратите.

Ето защо трябва да се упражнявате редовно на между 25 и 45 годишна възраст. Вашето бъдещо АЗ ще ви благодари.

5. Ще помогне да контролирате зависимости

Ако сте пристрастени към някакъв вид наркотици, алкохол, тютюн, или нещо друго, физическите упражнения може да помогнат да ги контролирате. Понякога може дори да ви помогнат да се откажете от пристрастяването напълно.

Как може да стане това?

Пристрастяването е тясно свързано с хормона допамин. Този хормон също се освобождава по време на спортуване. Ето защо физическите упражнения са изключително ефикасни за контролирането на зависимости.

6. Ще подобрите паметта

Упражненията увеличават производството на клетки в хипокампуса, които са отговорни за паметта и ученето. Благодарение на това паметта ще се подобри, което ще ви позволи да учите или да запомняте нещата много по-ефикасно.

Заседналият начин на живот е вреден за паметта.

Физическите упражнения ще ви дадат повече енергия

7. Ще бъдете много по-продуктивни

Може би мислите, че физическите упражнения ще ви изморят, и че по този начин няма да работите добре и да сте продуктивни.

Точно обратното!

Упражненията ще ви помогнат да имате много повече енергия, защото, макар и да не вярвате, те ви помагат да сте активни през целия ден. Това ще предотврати “слабите” моменти и липсата на внимание по време на работа.

Водите ли заседнал начин на живот? Тренирате ли редовно? Това са само някои от предимствата, които физическите упражнения може да осигурят.

Ако се чувствате зле, ако не сте продуктивни, помислете дали упражненията може да помогнат за подобряване на всичко това. Понякога нещо толкова просто като малко упражнения може да реши много от проблемите.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.