9 ефикасни съвета за справяне с депресията

Добавете към диетата си витамин В и калций и се разхождайте поне 30 минути дневно
9 ефикасни съвета за справяне с депресията

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Депресията представлява емоционално състояние, което се отразява на човек както физически, така и психологически, в зависимост от сериозността му. Някои хора страдат от моменти на депресия, тъй като са изправени пред проблем с партньора, загуба на член от семейството, финансови проблеми, силен стрес или тревога. Този тип депресия обикновено е лесна за овладяване и третиране. Тя се проявява от време на време поради настъпването на криза. В същото време има и хора, които страдат от хронична депресия. Тя може да се отрази върху здравето и качеството на живот. В този случай трябва да се справите с депресията с помощта на специалист. Неадекватното третиране може да предизвика още по-големи проблеми.

В наши дни депресията се превръща в световна епидемия в резултат на съвременния начин на живот, който изобилства от стрес. За щастие съществуват редица препоръки и съвети, които могат да помогнат за справянето с депресията по напълно естествен начин. Така се изключва необходимостта от прием на лекарства, можещи да провокират зависимост.

Упражнения

Тренировка

Редовните упражнения могат да се превърнат в едно от най-добрите природни средства за борба и предпазване от депресия. Днес познаваме различни начини за физическо натоварване на тялото. Независимо кой от тях изберете, ще извлечете много ползи: йога, аеробика, вдигане на тежести, тичане, плуване, танци…

Съветваме да не започвате с интензивни тренировки. Като начало изберете леки упражнения, които с времето ще усложнявате. В идеалния случай е добре да тренирате поне по 1/2 час дневно или малко повече. Ако искате да повишите ефикасността в борбата с депресията, започнете да тренирате навън, под открито небе.

Диета за справяне с депресията

Диета

Хранителното меню играе важна роля за справянето с и предпазването от депресия. Ако нещата в живота не вървят по желания път, добавете към диетата витамин В и калций. Също така елиминирайте храните, които са богати на рафинирани въглехидрати и захар.

Билкови добавки

Много билки оказват отпускащо въздействие и по този начин допринасят за справянето с депресията. Сред тези билки например е жълтият кантарион. Той се определя като едно от най-ефикасните средства за борба с това състояние.

Други билки и растения, които са с доказани свойства в справянето с депресията и тревогата, са:

 • Пасифлора
 • Маточина
 • Лавандула
 • Лимон
 • Валериана
 • Овесени ядки
 • Коприва

Свеж въздух срещу депресията

Свеж въздух

Връзката с природата, когато сте депресирани, може да се превърне в прекрасна терапия, която изпълва с енергия и добро самочувствие. В идеалния случай се разхождайте в парка, гората или друго място поне 30 минути дневно. Можете да съчетаете тази терапия с извеждането на кучето, разговори с приятели в парка, отдих край реката или пък каране на колело, както и много други активни дейности, предвидени за навън.

Оптимална почивка

Друг ключ към преборването на депресията е наспиването. Спете поне 7 часа на нощ, по възможност без прекъсване. По този начин тялото ще има възможност да се възстанови и презареди. Оптималната почивка подобрява настроението, ще ви направи по-гъвкави и значително ще облекчи депресивното състояние.

Дейности, които доставят удоволствие

Четене за справяне с депресията

Животът не означава изключително и само работа, задължения и домакински задачи. Важно е да отделяте време от деня или седмицата, което да посвещавате на дейности, които ви зареждат с положителни емоцииОтидете на ваканция, излезте на пазар, прекарайте известно време в компанията на семейството, срещнете се с приятели и т.н. Всяко едно от тези неща може да бъде вашият начин за справяне с депресията и стреса.

Винаги заети ръце

Когато ръцете са заети, разполагате с отлична възможност да се преборите с депресията. Бъдете креативни с ръцете. Направете нещо, което изисква различни познания и технологии на работа. Например можете да се заемете със създаването на някакъв предмет, да сготвите за цялото семейство нещо нетипично, да шиете, да пишете, да фотографирате, да рисувате и т.н.

Описване на чувствата

Ако не искате да споделяте с околните своите проблеми или пък изпитвате трудност да го направите, добра терапия за справяне с депресията е като опишете или нарисувате чувствата си. Преведете своя вътрешен свят от мисли и чувства върху листа. Това е отличен начин за рефлексия и освобождаване на напрежението.

Позвъняване на приятел

Ако сте от онези хора с късмет, които имат добър приятел до себе си, готов да се притече на помощ във всеки един момент от живота, повикайте го. Викайте го всеки път, щом депресията ви налегне. Вярно е, че невинаги ще изпитвате комфорт да споделите какво чувствате, когато сте депресирани, но съвети от страна на вашия добър приятел ще са от полза. Фактът, че този човек ви познава, означава, че той е способен да окаже подкрепа. Верният приятел е незаменим, когато трябва да преборите криза.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Beck, A. T., Rush, A. J., Shaw, B. F. and Emery, G. (1983). Terapia cognitiva de la depresión. Brouwer.
 • Dio Bleichmar, E. (1992). La depresión en la mujer. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría.11(39), 283-289.
 • Girault, N., & Dutemple, M. (2020). Duelo normal y patológico. EMC-Tratado de Medicina24(2), 1-9. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1636541020437894
 • Grav, S., Hellzèn, O., Romild, U. and Stordal, E. (2012), Association between social support and depression in the general population: the HUNT study, a cross‐sectional survey. Journal of Clinical Nursing, 21(1-2), 111-120. https://doi.org/10.1111/j.1365-2702.2011.03868.x
 • Mammen, G. and Faulkner, G. (2013). Physical activity and the prevention of depression: a systematic review of prospective studies. American Journal of Preventive Medicine, 45(5), 649-57. https://doi.org/10.1016/j.amepre.2013.08.001
 • Pérez Álvarez, M.,y García Montes, J. M. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para la depresión. Psicothema, 13 (3).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.