Диетата с HCG: Характеристики и възможни рискове

FDA изброява този метод за отслабване като опасен и измамен. Последователите му обаче го защитават. Ще ви разкажем повече за рисковете от него.
Диетата с HCG: Характеристики и възможни рискове
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 14 декември, 2022

hCG Диетата е доста противоречив метод за отслабване. Има поддръжници, които твърдят, че е ефективен, но Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) го смята за опасен, незаконен и измамен.

Но какво е hCG? Защо се казва, че помага при загуба на тегло? Е, hCG се отнася до хормона “човешки гонадотропин”, чиито нива са повишени в ранна бременност. Също така е свързан с лечението на плодовитостта.

Преди няколко години обаче д-р Албърт Симеонс предложи използването му като средство за отслабване. По-конкретно, планът предлага да се консумират само 500 калории на ден плюс инжекция от хормона. Разбира се, прилагането му крие редица рискове. Ето всички подробности по темата.

На какво се основава диетата с hCG?

Диетата с hCG се състои от екстремно ограничаване на калориите – само 500 калории на ден – и инжектиране на хормона hCG (човешки хориогонадотропин). Този хормон се отделя от бременни жени, за да поддържа здравословния растеж на матката и развитието на плода.

Като метод за отслабване, използването му става популярно през 50-те години на миналия век. Според неговите поддръжници, инжектирането на hCG може да намали чувството на глад и да подпомогне загубата на тегло. Дори се твърди, че допринася за преразпределението на мазнините в бедрата, ханша и корема.

Въпреки това, няма проучвания в подкрепа на неговата безопасност и ефикасност. Напротив, повечето изследвания твърдят, че ефективността на тази диета се крие в нискокалоричния прием и няма нищо общо с употребата на хормона.

В повечето оценки на една група хора на диета се дава плацебо, а на друга група – хормон. Учените установяват, че намаляването на теглото е сходно между двете групи. Освен това изследванията показват, че hCG не премахва глада.

hCG диета
Хормонът hCG се повишава по време на бременност. Няма проучвания, които да показват, че успокоява апетита или помага при загуба на тегло.

Какво казва Администрацията по храните и лекарствата (FDA)?

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) одобри hCG като лекарство с рецепта за лечение на женско безплодие и хипогонадизъм при мъжете. Въпреки това, не одобрява използването му като продукт за отслабване.

Според FDA, производителите рекламират тези продукти, като твърдят, че те „променят необичайните хранителни навици“ или „възстановяват метаболизма“. Всъщност се твърди, че хормонът може да помогне загубата на 10 до 15 килограма за 30 до 40 дни.

Въпреки това FDA предупреждава за опасностите и обяснява, че „всяка загуба на тегло се дължи на екстремни калорийни ограничения. Не на hCG. В определени дози той излага здравето на риск.

Поради тази причина през 2016 г. агенцията изпрати седем предупредителни писма до компании, които пускат на пазара тези продукти. Тя смята комерсиализацията им за нарушение на закона и трябва да се предписват само като част от хормонално лечение.

Как да планирате hCG диетата?

Разпределянето на 500 калории на ден не е лесно нещо. Следователно диетата трябва да бъде с много ниско съдържание на мазнини. Разделена е на 3 фази:

 1. Зареждаща фаза: през първите 2 дни се консумират храни, богати на мазнини и калории. Освен това се започва hCG.
 2. Фаза на отслабване: от седмица 3 до 6 се приемат 500 калории заедно с hCG. Разрешени са само обяд и вечеря.
 3. Поддържаща фаза: това е времето за изключване на hCG; освен това постепенно се увеличава приема на храна, но без захар и нишесте, в продължение на 3 седмици.

Организаторите на тази диета препоръчват само 3 седмици в междинната фаза за тези, които търсят минимална загуба на тегло. Въпреки това, ако се желае по-значителна загуба на тегло, диетата трябва да се спазва шест седмици. Всъщност някои хора повтарят всички фази, докато достигнат очакваното тегло.

Всяко хранене трябва да съдържа поне порция постни протеини, парче хляб, зеленчук и порция плод. Маслото, захарта и мазнините трябва да се избягват. В същото време трябва да пиете много течности, особено вода.

Помага ли диетата с hCG за отслабване?

Като цяло, когато се спазва нискокалорична диета, тялото използва енергийните си резерви, за да може да изпълнява функциите си. По този начин започва да намалява натрупаните мазнини.

За да го разберете по-добре, си струва да си припомните как работи метаболизмът. Всички храни и напитки се превръщат в източници на енергия чрез калориите. Когато се приемат в излишък, тялото не успява да ги използва и започват да се натрупват.

Съответно, логично е да се мисли, че диетата с hCG наистина помага за значително намаляване на теглото. Средно за един възрастен Световната здравна организация (СЗО) препоръчва прием от 2000 до 2500 калории на ден.

Рискове от hCG диетата

Внимание! Въпреки че този модел на диета ви позволява да сваляте килограми, истината е, че крие редица рискове за здравето. Днес това е вид диета, която не се препоръчва от професионалистите. Нека разгледаме подробно опасностите й.

1.Влошаване на хранителния статус на минералите

В проучване, докладвано в Latin American Archives of Nutrition, група затлъстели жени е разделена на две. Едните спазва диета от 1000 калории, а другите са на диета от 1300 калории.

На 12-та седмица е оценена хранителната стойност на желязото, цинка, медта и калция. Записано е, че хипокалоричните диети влошават хранителната стойност на микронутриентите.

В резултат на това могат да се появят нарушения като анемия, загуба на коса, променена калцификация на костите и промени в зъбите.

2. Електролитен дисбаланс

В кръвта има електролити, които са положително и отрицателно заредени йони. Те имат важни функции в тялото, като нервни реакции и мускулна функция. Неправилното хранене и липсата на витамини могат да доведат до дисбаланса им. Симптомите му включват следното:

3. Неправилен сърдечен ритъм

Сърдечният ритъм, който е твърде бавен или твърде бърз, може да бъде причинен от хранителни проблеми. Това е така, защото сърцето винаги работи и се нуждае непрекъснато от енергия.

Всъщност е известно, че недостатъчното снабдяване с енергия води до структурни и функционални промени в сърцето в дългосрочен план. Обикновено се появява при пациенти с анорексия невроза, които също имат калориен дефицит в диетата си.

hCG диета и неравномерен пулс
Далеч от това да носи ползи, hCG диетата води до редица потенциални рискове за здравето. Един от тях е неправилен сърдечен ритъм.

4. Различни странични ефекти

Науката е показала, че hCG може да причини странични ефекти като:

 • умора
 • раздразнителност
 • безпокойство
 • депресия
 • оток или натрупване на течност
 • образуване на кръвни съсиреци
 • увеличени гърди при мъжете.

Ограничаването на калориите може също да доведе до загуба на мускулна маса, неблагоприятни ефекти върху психическото и физическото здраве, недохранване, повишен риск от камъни в бъбреците и усложнения при диабетици и хора с бъбречни заболявания.

Безопасност на hCG диетата

На този етап трябва да се помни, че FDA не е одобрила hCG като адювант за отслабване. Освен това няма доказателства в подкрепа на предполагаемите ползи от тази диета.

Напротив, има предупреждения за възможни странични ефекти, дължащи се на употребата на хормона и калорийното ограничение, предложено от този режим. Така че, ако става въпрос за отслабване, най-добре е да потърсите професионално ръководство от лекар и диетолог.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Aguirre M. Efecto de dietas con restricción moderada de energía sobre el estado nutricional de algunos minerales en mujeres obesas. 2007. Archivos latinoamericanos de nutrición. http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06222007000300006
 • K Johansson. Risk of symptomatic gallstones and cholecystectomy after a very-low-calorie diet or low-calorie diet in a commercial
  weight loss program: 1-year matched cohort study. International Journal of Obesity (2014) 38, 279–284. 2014
 • Parikh H. Trombosis venosa profunda múltiple (TVP) aguda como probable evento adverso del uso de gonadotropina coriónica humana (HCG) para la pérdida de peso. Ash Publication. Volumen 126, Número 23. 3 de diciembre de 2015
 • Cuesta F. Desnutrición y corazón. Fbbva. https://www.fbbva.es/microsites/salud_cardio/mult/fbbva_libroCorazon_cap63.pdf
 • FDA. Preguntas y respuestas sobre los productos HCG para bajar de peso. 2016.
 • Butler S. Evidence for, and Associated Risks with, the Human Chorionic Gonadotropin Supplemented Diet. 2016 Nov;13(6):694-9.  doi: 10.3109/19390211.2016.1156208. Epub 2016 Mar 24.
 • FDA. Evite los productos peligrosos de la dieta HCG. 2020.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.