Билкови чайове, подобряващи функционирането на нервната система

Билкови чайове, подобряващи функционирането на нервната система

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Ако ситуацията при вас е „извън контрол“, нервни и раздразнителни сте за почти всичко, което се случва около вас, не можете да контролирате гнева си, стресът надделява над тялото и ума ви, е добре да се доверите на тези изключителни билкови чайове, които ще нормализират работата на нервната ви система, без да трябва да приемате лекарства.

Нервността, болестта на нашето време

В обществото, в което живеем, често се сблъскваме с нервността, забързаността, раздразнителността, стреса , депресията, недоспиването. Напрежението и постоянното тичане по задачи карат съвременния човек да се пренатоварва, а това засяга и нервната му система. Въпреки че специалистите твърдят, че малко напрежение няма да ни навреди, проблемът започва да се проявява, когато количеството му започне да взема неконтролируеми размери.

Със сигурност сте имали дни , в които с те се чувства ли така, че каквото и да на правите (например да спите ц елия уикенд, да прекарвате време си навън, да практикувате йога, да медитирате и т.н.), то ще бъде недостатъчно , за да се справите със стреса . За да си възстановите здравето е необходимо да направите някои промени. Те ще ви осигурят нужното количество енергия, необходимо ви, за да се справите с ежедневните предизвикателства и задължения, без да се подлагате на силен стрес и тревога, които могат и да ви разболеят.

билкови чайове за успокоение на нервната система

Целта на определени билкови чайове е да ви успокоят и да подобрят работата на нервната система, като облекчат симптомите, отпуснат тялото и ума ви, подобрят съня ви и контролират кръвното ви налягане. Те също така намаляват раздразнителността и премахват чувството за болка в мускулите и главата, облекчават крампите, сърцебиенето, тахикардията, депресията и т.н.

Кои са най-подходящите билкови чайове при нервност?

Основните растения, които се използват за приготвянето на чайове, действащи ефикасно срещу нервността, са:

 • Женшен: вероятно по-често сте го срещали само като женшен или сибирски женшен. И двата вида успешно се борят с депресията и намаляват нивото на стрес, който ежедневно ни връхлита. Женшенът представлява страхотно натурално средство за укрепване на нервната система. Използван под формата на чай, той е ефикасен начин за успокояване и овладяване на нервността.
 • Жълт кантарион: приемано редовно в продължение на четири – шест месеца, това растение действа тонизиращо и възстановява оптималното функциониране на нервната система. Изключително полезно е при лечение на пациенти с депресия. Препоръчваме ви да пиете чай от жълт кантарион приготвен по следния начин: по една супена лъжица от билката в една чаена чаша два пъти дневно.
полезни билкови чайове от пореч
 • Пореч: използва се за балансиране на излишното количество надбъбречни хормони, които се произвеждат в тялото ни, вследствие на интензивен стрес. Пийте чай приготвен от една супена лъжица листа от пореч и една чаена чаша вода. Можете да консумирате този чай по няколко пъти на ден.
 • Валериана: Това е една от най-популярните билки, използвани при нервност и раздразнителност. Действа ефикасно в борбата срещу различни заболявания на нервната система и намалява психосоматичните проблеми като спазми, сърцебиене, повръщане, безсъние и др. Пригответе си едно от предложенията за билкови чайове с 15 грама корени от валериана. Оставете отварата да престои цяла нощ и я изпийте на сутринта.
 • Блатен тъжник: етеричните масла в това растение придават приятния му аромат и притежават седативно действие. Консумацията му се препоръчва за успокояване на стомашни спазми, предизвикани от нерви и притеснение. Чаят от блатен тъжник се използва също така при киселини и язви. Пригответе си чая от две чаени лъжици цветове от блатен тъжник и една чаена чаша вода. Пийте напитката три пъти дневно преди хранене.

И още…

билкови чайове от болдо и босилек
 • Питая: това растение съдържа специално вещество, стимулиращо деликатно работата на нервната система. За разлика от другите стимуланти (като кафето), питаята успокоява нервността, високото кръвно налягане и сърдечната аритмия.
 • Болдо: друга популярна билка, която помага при нарушено храносмилане и стомашни болки. Тя е богата на болдин и редица етерични масла със седативно и успокояващо действие върху цялата нервна система. Съветваме ви да си правите билкови чайове с нея от 2,5 грама болдо в 100 мл вода. Консумирайте чая преди лягане. Не трябва да пиете тази напитка повече от 4 седмици.
 • Босилек: това ароматно растение, което често се използва в кулинарията, е отлично натурално средство за укрепване на нервната система. Билката повлиява благоприятно неприятните последици от нервността, отразяваща се и върху стомаха. Пийте чай, направен от една чаена лъжица листа от сух босилек и една чаша гореща вода. Препоръчваме ви да консумирате чая след основните си хранения през деня.
билкови чайове от маруля със седативно действие

Други чайове за нервната система

 • Маруля: тя притежава седативно действие, което я прави подходяща при нервност. Помага за успокояване на нервите и за подобряване на съня. Контролира сърцебиенето. Бабина рецепта гласи да сложите листо маруля във водата, в която къпете бебето, за да спи спокойно през нощта. Ако искате да приемате марулята под формата на чай, използвайте няколко листа от нея. Друга възможност е да похапнете прясна салата преди лягане. Трети вариант – направете си сок от маруля или смути.
 • Шипка: Успокоява нервната система и свързаните с нея стомашни болки. Направете си чай от шипки по следния начин: една чаена лъжица сушени шипки в една чаша вода. Пийте напитката два пъти дневно.
 • Лайка: друга „популярна“ билка със седативен и успокояващ ефект върху нервната система. Тя тушира напрежението, спира мускулните спазми в стомаха и действа болкоуспокояващо. За да си приготвите ефикасен чай от лайка ви трябват чаша вода и 4 грама цвят от билката. Оставете сместа да се запари 10 минути. Пийте по 3 чаши на ден.

Снимките са предоставени от  iweatherman, Tiago Ribeiro, Jessica Louis, Vibha Raj, Naam ym и dragonflysky.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Calvo-Colindrez, J. E., Duarte-Mote, J., Eng-Castro, V. E. L., Espinosa-López, R. F., Romero-Figueroa, S., & Sánchez-Rojas, G. (2013). Hiperglucemia por estrés. Medicina Interna de México29(2), 164-170.
 • Jackson, M. (2003). Manual De Remedios Naturales (Vol. 145). Edaf.
 • Ortega, T., García, D., & Carretero, E. (2008). Plantas medicinales.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.