Феран Торес: Строгото обучение и диета на играча на ФК Барселона

Съдейки по това, което може да се види в социалните мрежи, Феран Торес е фен на тренировките в почти всичките им разновидности. Тук ще ви разкажем малко повече за рутината и диетата на младия испански нападател.
Феран Торес: Строгото обучение и диета на играча на ФК Барселона
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Fernando Clementin

Последна актуализация: 26 октомври, 2022

Феран Торес е млад футболист, но с дълга кариера в големи европейски футболни отбори, като ФК Барселона, Валенсия и Манчестър Сити. Тренировките и диетата му имат много общо с физическата му форма и представянето, което показва на терена.

Нападателят, който редовно е викан в националния отбор, се отличава още от ранните си дни със страхотната си физическа форма. Неговият офанзивен принос, който е в равни части балансиран и технически, се основава на неговите умения и ловкост.

Как тренира Феран Торес?

Ясно е, че като играч на ФК Барселона и испанския национален отбор, Феран Торес спазва режим, наложен на него и на целия отбор от треньорския щаб. Известна е обаче и част от подготовката, която нападателят изпълнява в периодите на ваканция, преди началото на предсезона или като допълнение у дома през сезона.

От една страна, в социалните мрежи се виждат изображения на играча във фитнеса, изпълняващ както тренировки с тежести, така и други по-функционални, използвайки елементи като стъпала или еластични ленти. Във видеоклиповете той може да бъде видян да прави следните упражнения:

  • Сумо клек: това е вид клек, изпълняван с крака на ширината на раменете и с върховете на стъпалата, сочещи навън.
  • Страничен клек с TRX: като държите TRX в напрежение с две ръце, едното стъпало се отвежда встрани, а другото коляното се сгъва, за да се изпълни клек.
  • Скок на кутия и стъпенка  скоковете на кутия се правят с двата крака, докато стъпенката изисква по-кратки и редуващи се движения.
  • Разкрачване: състои се от изнасяне на единия крак напред и оставяне на другия на място, сгъване на двете колене. Торес го прави в комбинация с друго упражнение, като например сгъването на ръцете.

И още

  • Лицеви опори с планк: това упражнение съчетава класическа лицева опора с движение на коленете към лактите, поддържайки тялото в поза планк.

Нападателят бе видян да тренира и на терена. Упражненията включват движения с топката и други основни упражнения за реакция, ловкост и издръжливост.

Още през 2020 г., когато беше само на 20 години, Феран Торес беше зает да показва как тренира, за да поддържа физиката си на върха. И нямаше нужда да прибягва до големи уреди; вместо това залагаше на много упражнения със собственото си тегло и TRX. Заедно с добре планирана диета, те дават много добри резултати.

Феран Торес по време на мач
Тренировките на Торес не са тайна, тъй като играчът публикува доста от това, което прави в социалните мрежи.

Диетата на Феран Торес

По време на престоя си в Манчестър Сити Торес споделяше кухнята си със своя треньор Хосеп Гуардиола. Главният готвач идваше в къщата на играча, за да приготви ястия, специално предназначени за него, според неговите нужди и указанията на диетолога на клуба.

Диетата на играча изискваше детайлен контрол на макроелементите, които приема. Това са основните хранителни вещества, от които тялото се нуждае в по-големи количества, за да получи енергия, да функционира както трябва и да поддържа здравето си. Има три основни:

  1. Въглехидрати
  2. Мазнини
  3. Протеин

Торес също беше инструктиран от диетолога да контролира порциите, които яде. Разбира се, идеята не беше да се следва хипокалорична диета за отслабване. А да се яде точно толкова, колкото да се поддържа идеалното си тегло.

Въпреки че не бяха известни повече подробности за диетата на Феран Торес, спортистите от най-високо ниво обикновено имат висок прием на протеини. Това хранително вещество допринася за възстановяването на мускулите и генерира ситост, тъй като се усвоява по-бавно.

До края на 2020 г. беше съобщено, че играчът е увеличил мускулната си маса и е успял да качи 4 килограма. За тази цел обикновено се препоръчва прием на протеини чрез храни като месо, риба, яйца и ядки. Въпреки че зависи от характеристиките и нуждите на всеки човек.

Феран Торес аплодира
Испанският играч увеличи мускулната си маса през 2020 г. по забележителен начин, качвайки 4 килограма мускули.

Топ футболист, който обръща внимание на детайлите

Ясно е, че никой не стига до най-добрите отбори в света, без да има природната дарба да играе футбол. Това обаче също изисква ангажираност и много упорит труд; Феран Торес не пропуска това ни най-малко.

Испанският нападател даде всичко от себе си, за да стигне до най-високото ниво. Тренировката и диетата са, както при всички спортисти, две ключови точки за увеличаване на мускулната маса, набиране на сила и запазване на гъвкавостта.

Енергията, осигурена на тялото, също допринася значително за процеса. Макронутриенти и засищащи, но справедливи порции са тайните на Торес за върхова производителност и намален риск от нараняване. Резултатите са налице и изглежда, че има шанс за бъдещо подобрение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.