Диета при висок билирубин: съвети и препоръчителни храни

Билирубинът е жълт пигмент, който нормално присъства в тялото. При нормални условия обикновено не създава проблеми, но някои заболявания могат да доведат до неправилно елиминиране и натрупване в кръвта.
Диета при висок билирубин: съвети и препоръчителни храни
Anna Vilarrasa

Написано и проверено от диетолог Anna Vilarrasa.

Последна актуализация: 02 ноември, 2022

Пожълтяването на очите, кожата или венците не е често срещано, но може да се появи. Тази ситуация е известна като жълтеница и е ясен знак, че има проблем с чернодробната функция. Диета при висок билирубин е полезна в тези ситуации, винаги придружена от подходящо лечение и насочена от специалист.

За да се оптимизира функцията на черния дроб, препоръчително е да се възприемат модели на здравословно хранене, базирани на пресни продукти, мека храна за лесно храносмилане. Освен това е важно да има изобилие от витамини, антиоксиданти, фибри и вода. Следващата статия описва всичко, което е подходящо и какво е най-добре да избягвате.

Какво е хипербилирубинемия?

Билирубинът е жълто или оранжево вещество, което се появява в резултат на разграждането на червените кръвни клетки. Но и като следствие от ензимния метаболизъм и миоглобина. Характерният му цвят се придава от пигмент.

Той циркулира през кръвта до черния дроб, който е отговорен за отделянето му от тялото. Чрез жлъчните пътища се изхвърля в червата и така се евакуира с изпражненията. Нормалните стойности трябва да бъдат между 0,1 и 1,2 милиграма на децилитър кръв. Когато този диапазон бъде надвишен, възниква хипербилирубинемия и с нея жълтеница.

Жълтеницата е пожълтяване на кожата и лигавиците и е един от признаците за натрупване на билирубин в кръвта.

Не е често срещано, но може да се появи при възрастни с чернодробни заболявания като синдром на Гилбърт, цироза или хепатит. Дори при някои бебета при раждането това се забелязва, тъй като на черния дроб може да отнеме няколко дни, за да може да обработи тези молекули.

Лечение на жълтеница
Висок билирубин може да има при новородени поради незрялост на черния дроб.

Друга често срещана причина за жълтеница са заболявания, които запушват жлъчните пътища. Камък или тумор може да попречи на преминаването на жлъчката в червата, което води до повишаване на концентрацията на билирубин в кръвта.

На свой ред повишеното елиминиране на еритроцитите от далака също може да обясни високия билирубин.

Значение на диетата за регулиране на билирубина

Черният дроб има важна роля в храносмилането. Всичко, което се поглъща, се филтрира от този орган, който е отговорен за превръщането на хранителните вещества в енергия. Той произвежда жлъчка, която е необходима за смилането на мазнините, а освен това през нея се филтрират органични отпадъци, алкохол, токсини и лекарства.

Следователно всяка храна или напитка, която се приема, включва работата на черния дроб. Различните налични хранителни вещества и химикали обаче правят тази задача по-лесна или по-сложна. Така можем да говорим за продукти, свързани с черния дроб и други, които не са толкова много свързани.

Излишъкът от мазнини, сол и захар, както и много обилните ястия са трудни за смилане, което изисква по-интенизвна работа на този орган.

Поради това не се препоръчва консумацията им и е необходимо да се замени с всички храни, които подпомагат тази функция. Това подобрява жълтеницата и предотвратява повторното й появяване.

Храни за намаляване нивата на висок билирубин

Диетата при висок билирубин трябва да бъде балансирана и адаптирана към специфичните нужди и ситуация на всеки човек. Важно е всички ястия да съдържат протеини, здравословни въглехидрати и ниско съдържание на мазнини.

Но има някои храни с по-положителен ефект върху черния дроб, които могат да намалят симптомите и да подобрят ситуацията.

1. Червени плодове и зеленчуци при висок билирубин

Антиоксидантите са важен компонент за поддържане на оксидативния баланс в черния дроб. Когато този баланс е нарушен, здравето на черния дроб е нарушено, както и неговото оптимално функциониране. Ето защо е необходимо да се ядат храни, които осигуряват тези съединения.

Най-изобилни са в плодовете и зеленчуците. Струва си да споменем червените, тъй като те съдържат ликопен, а това е един от антиоксидантите, които изглежда имат най-важната активност в този смисъл.

Всъщност публикация, в Food and Function, установява, че ликопенът е полезен при хора с увреждане на черния дроб, рак, безплодие и метаболитен синдром. Този полезен антиоксидант може да се набави от следните храни:

 • Домати
 • Диня
 • Гуава
 • Райска ябълка
 • Черно грозде

2. Фибри в диетата при висок билирубин

Както се посочва от Американската чернодробна фондация, интересно е да се увеличи наличието на фибри, тъй като позволява на черния дроб да работи на оптимално ниво. Най-препоръчваните източници са зеленчуци, пълнозърнести храни и плодове като цяло.

От друга страна, проучване, публикувано в списание Nutrition, установява, че консумацията на диетични фибри има множество ефекти върху черния дроб. Може да намали както чернодробното, така и системното възпаление, както и да предотврати чернодробната фиброза.

3. Постно месо, бяла риба и бобови растения при висок билирубин

Това са най-подходящите източници на протеин, тъй като са и с най-малко мазнини. Аминокиселините са необходими в диетата при висок билирубин, тъй като помагат за регенерацията на черния дроб.

В тази ситуация се препоръчват пилешко, заешко и бяла риба, както и по-постни видове месо. В допълнение, бобовите растения в малки порции също осигуряват много фибри в състава си.

4. Интегрални въглехидрати

Въглехидратите са добър източник на енергия и храните, които ги осигуряват, са полезни за черния дроб.

За целта е за предпочитане да изберете пълнозърнести храни (ориз, просо, ръж, пшеница и др.) и техните производни (хляб, тестени изделия). В допълнение към енергията, те също съдържат витамини, минерали и фибри, които помагат за подобряване на чернодробната функция и намаляване на билирубина.

5. Водата като предпочитана напитка

Важно е да приемате достатъчно течности, за да поддържате добро ниво на хидратация и да подобрите функцията на черния дроб. Идеално е да се консумират между 1,5 и 2 литра вода на ден, което означава около 8 чаши.

По този начин ще се увеличи производството на жлъчка, което ще благоприятства елиминирането на билирубина.

Друга напитка, която е полезна, е кафето. Научните доказателства показват, че може да предотврати развитието на чернодробни проблеми и да ги подобри, когато вече са се появили.

Считан доскоро за лош навик, в днешно време данните за консумацията на кафе показват обратното. Въпреки това е необходимо да се внимава с употребата и количествата му, особено при хора, които са чувствителни към ефектите му или които не го пият редовно.

Храни, които трябва да се избягват при чернодробна диета

В допълнение към подобряването на всички положителни храни в диетата за висок билирубин, има серия от диетични съвети за всичко, което е по-вредно.

Различни експерти са съгласни, че тези трябва да се избягват, доколкото е възможно:

 • Наситени мазнини и преработено месо: като сметана, сушени сирена, пълномаслено мляко, колбаси и не постно месо. Бързи храни, пържени храни, трансмазнини и палмово масло също трябва да се избягват.
 • Избягвайте алкохола, тъй като причинява допълнително увреждане на черния дроб, който е отговорен за филтрирането му.
 • Риба и морски дарове: сурови или недопечени.
 • Безалкохолни напитки, сладкиши, бисквити и други храни с много добавена захар: те могат да увеличат мастните натрупвания в черния дроб.
Не пийте алкохол, ако имате висок билирубин.
Алкохолът не се препоръчва при чернодробни заболявания, тъй като влошава симптомите.

Какво друго трябва да имате предвид за диетата при висок билирубин

Хората, които по някаква причина имат този здравословен проблем, трябва да спазват балансирана и здравословна диета, адаптирана към тяхното състояние.

Важно е да имате 4 или 5 малки по обем хранения на ден, с всички налични хранителни вещества и с леко и лесно смилаеми храни.

В идеалния случай дневната диета трябва да се състои от 3 основни ястия и 1 или 2 закуски. Освен това трябва да се гарантира, че между всяко хранене не минават повече от 5 часа. Закуската трябва да се консумира по-малко от един час след събуждане, за да се избегне повишаване на билирубина.

Освен спазването на диетата и храните, които я съставят, има и други навици или поведение, които могат да повишат нивата на билирубин в кръвта. Както се посочва от British Liver Trust Foundation, жълтеницата става по-очевидна в следните ситуации:

 • Периоди на гладуване и нискокалорични диети
 • Периоди на стрес
 • По време на инфекциозни заболявания
 • При интензивна спортна практика

От друга страна се препоръчват и дейности за насърчаване на здравето на черния дроб, като избягване на наситени мазнини и алкохолни напитки.

Освен това е доказано, че редовните упражнения подобряват функцията на черния дроб и намаляват мазнините в органа, според British Journal of Sports Medicine.

Правилната диета помага за подобряване на висок билирубин

Диета, която осигурява фибри, протеини, витамини и въглехидрати, е необходима за понижаване на нивата на билирубина в кръвта и за грижа за чернодробната функция. Плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни, варивата и постните меса са най-подходящите храни в тази ситуация.

Все пак трябва да имате предвид, че ако жълтеницата е придружена от други симптоми като гадене, загуба на апетит, липса на енергия или задържане на течности, може да е необходимо да спазвате друга диета при висок билирубин.

Може да е необходимо да се приемат по-специфични насоки, които трябва да бъдат персонализирани, така че е важно да се консултирате със специалист възможно най-скоро.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Casas-Grajales S, Muriel P. Antioxidants in liver health. World Journal of Gastrointestinal  Pharmacology  and Thereutics. Agosto 2015.6(3):59-72.
 • Dranoff JA. Coffee Consumption and Prevention of Cirrhosis: In Support of the Caffeine Hypothesis. Gene Expression. Marzo 2018;18(1):1-3.
 • Mosquera, Jairo Téllez, and Miguel Cote Menéndez. “Alcohol etílico: un tóxico de alto riesgo para la salud humana socialmente aceptado.” Revista de la Facultad de Medicina 54.1 (2006): 32-47.
 • Gollan JL, Bateman C, Billing BH. Effect of dietary composition on the unconjugated hyperbilirubinaemia of Gilbert’s syndrome. Gut. Mayo 1976. 17(5):335-340.
 • Jensen T, Abdelmalek MF, Sullivan S, et al. Fructose and sugar: A major mediator of non-alcoholic fatty liver disease. Journal Hepatol. Febrero 2018.68(5):1063-1075.
 • Vitaglione P, et al. Dietary antioxidant compounds and liver health. Critical reviews in food and nutrition science. 2004. 44(7-8):575-86.
 • Vreman RA, et al. Health and economic benefits of reducing sugar intake in the USA, including effects via non-alcoholic fatty liver disease: a microsimulation model. BMJ Open. Agosto 2017. 7(8):e013543.
 • de La Fuente, Rocio Aller, Natalia Fernández Angulo, and Daniel de Luis Roman. “Nutrición en el hígado graso no alcohólico.” Nutrición Clínica 13.2-2019 (2019): 89-98.
 • Parras_Ortega, Nadia. “Dietas altas en grasa. Estudio del metabolismo lipídico en músculo e hígado.” (2018).
 • Feart, Catherine. “Nutrition and frailty: Current knowledge.” Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry 95 (2019): 109703.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.