Хранене по време на многоплодна бременност: Основните съображения

Ще ви покажем някои ключови точки, които трябва да имате предвид, за да оптимизирате храненето по време на многоплодна бременност. Научете повече по темата.
Хранене по време на многоплодна бременност: Основните съображения
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 29 август, 2022

По време на многоплодна бременност трябва да се направят редица корекции в храненето, за да се осигури едновременното развитие на плодовете. В този случай е необходим по-висок енергиен прием, отговарящ  на нуждите.

Освен това може да се наложи някои витамини и минерали да се консумират в по-големи количества. Ще ви кажем всичко, което трябва да знаете, за да коригирате оптимално диетата си.

Преди да започнем, трябва да споменем, че многоплодните бременности са се увеличили през последните години. Това отчасти се дължи на нарастването на репродуктивните терапии, които понякога водят до развитието на два плода вместо един. От друга страна, с нарастването на възрастта на жената се увеличава и вероятността от многоплодна бременност.

Енергийни нужди при многоплодна бременност

Когато говорим за многоплодна бременност, трябва специално да наблегнем на повишените енергийни нужди през този период. Важно е това да се компенсира чрез диетата, за да се гарантира правилното развитие на плода. Всъщност не е неразумно жените да наддават между 16 и 20,5 килограма (35 до 45 паунда) по време на целия процес, в зависимост от първоначалното им тегло преди бременността.

Ясно е, че калориите трябва да се набавят от качествена прясна храна. Важно е да се избягват празните калории, присъстващи в индустриално преработените храни с високо съдържание на прости захари.

Те могат да увеличат риска от развитие на гестационен диабет, както се посочва в изследване, публикувано в списание Nutrients. Въглехидратите винаги трябва да са от сложен тип.

Що се отнася до въглехидратите с нисък гликемичен индекс, обикновено няма много проблеми. Те съдържат значителна доза фибри, което осигурява по-добро здраве на червата.

Това вещество е в състояние да намали честотата на запек, като също така улеснява решаването на проблема по време на бременност. Проучване, публикувано в списание BMJ Clinical Evidence, потвърждава това.

Бременна жена.
Жените с многоплодна бременност имат по-висок общ риск да страдат от патологии, свързани с тяхното състояние, като гестационен диабет.

Прием на протеини при многоплодна бременност

Що се отнася до макронутриентите, трябва да се осигури достатъчен прием на висококачествени протеини. Те са необходими за развитието на тъканите и в много случаи дневните нужди не са изпълнени.

Най-малко 20% от общата дневна енергия трябва да се осигурява от тези елементи. Трябва обаче да се има предвид, че тези от животински произход са по-добри от растителните.

Причините за това са две. Първо, животинските протеини съдържат всички основни аминокиселини.

Второ, говорим за хранителни вещества, които имат висока степен на смилаемост. Всъщност значителна част от растителните протеини, не се използват от организма ни.

В контекста на многоплодна бременност трябва да се консумира най-малко 1 грам протеин на килограм телесно тегло на ден. Това ще позволи на плода да расте правилно, като формира всички органи по оптимален начин.

Консумацията на мазнини е жизненоважна

И накрая, нека поговорим за необходимостта от включване на качествени липиди в диетата по време на многоплодна бременност. Само трансмазнините трябва да се избягват, тъй като е доказано, че повишават нивата на вътрешно възпаление и честотата на много хронични и сложни патологии.

Важно е да не ги консумирате в излишък. За тази цел е необходимо да се ограничи консумацията на нискокачествени преработени храни или продукти, които са били подложени на много агресивни термични процеси, като пържени храни.

Преди всичко трябва да се наблегне на приема на омега-3 мастни киселини. Те са важни за развитието на мозъка и за избягване на възникването на автоимунни проблеми в по-късни етапи, като алергии.

Те могат да модулират нивата на възпаление и да помогнат за поддържане на хомеостазата във вътрешната среда. Те се съдържат главно в мазната риба.

Риба и чесън.
Бременните жени трябва да предпочитат малките мазни риби, които имат по-малък риск от концентрация на тежки метали.

Промени в храненето при многоплодна бременност

Има няколко основни момента в храненето, които трябва да се имат предвид в контекста на многоплодната бременност. Това ще позволи на плода да се развие правилно.

От друга страна, някои микронутриенти, като желязо, фолиева киселина, калций и витамин С, може да изискват по-висок прием. Желязото и фолиевата киселина обикновено се допълват при всяка бременност, но другите два елемента не са. Най-добре е всяка диета да се разглежда индивидуално.

И накрая, трябва да се отбележи, че не само диетата ни е важна по време на многоплодна бременност. Други навици в начина на живот са решаващи и ще окажат значително влияние върху здравето на бебетата. Консумацията на токсични вещества, като алкохол и тютюн, трябва да се избягва напълно. По същия начин се препоръчва да поддържате определено ниво на физическа активност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Mustad, V. A., Huynh, D., López-Pedrosa, J. M., Campoy, C., & Rueda, R. (2020). The Role of Dietary Carbohydrates in Gestational Diabetes. Nutrients12(2), 385. https://doi.org/10.3390/nu12020385
  • Tabbers, M. M., & Benninga, M. A. (2015). Constipation in children: fibre and probiotics. BMJ clinical evidence2015, 0303.
  • de Souza, R. J., Mente, A., Maroleanu, A., Cozma, A. I., Ha, V., Kishibe, T., Uleryk, E., Budylowski, P., Schünemann, H., Beyene, J., & Anand, S. S. (2015). Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ (Clinical research ed.)351, h3978. https://doi.org/10.1136/bmj.h3978

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.