Инфузии при анемия

Имате ли анемия? Не знаете как да се справите с нея? Някои инфузии при анемия и редица препоръки могат да ви позволят да стабилизирате нивата на желязо.
Инфузии при анемия

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Анемията е проблем, който засяга много хора. Въпреки че това състояние може да се прояви по различни причини, най-честата е свързана с малабсорбцията на желязо. Знаете ли обаче, че има инфузии за анемия?

Инфузиите имат различни ползи. Те помагат за облекчаване на болки в стомаха или подобряване на храносмилането. Също така, могат да помогнат на тялото ви да усвоява по-добре желязото. В цялата тази статия ще откриете някои от най-добрите отвари за това състояние.

Инфузии при анемия

Според едно важно проучване,  някои инфузии действат по-добре от други, тъй като съдържат по-малко танинова киселина (което предотвратява правилното усвояване на желязо). Експертите препоръчват да се пият поне един час след хранене, за да може тялото ви да абсорбира желязото от храните. Пиенето на един вид отвара на ден е достатъчно.

Нека да ги разгледаме.

1. Инфузия на копър

Една от първите инфузии за анемия е запарка от копър. Научното му наименование е Foeniculum vulgare и въпреки че ще говорим за консумацията му под формата на инфузия, можете да включите копър и в храненията си.

За да направите тази инфузия:

 • Използвайте 30 грама листа от копър.
 • Добавете един литър вода.
 • Приготвя се като нормална инфузия.
Наблюдение под микроскоп

Освен това можете да добавите корени от копър към много от вашите ястия, за да се насладите на вкусни ястия, богати на желязо.

2. Инфузии от мента при анемия

Ментата е широко използвано растение, което повечето хора имат в кухнята си. Това растение е идеално за ускоряване на храносмилането и намаляване на чувството на тежест, причинено от яденето на големи порции. Тя обаче помага и ако страдате от анемия.

Едно от свойствата на ментата е, че е богат източник на желязо. Поради тази причина е добре да я консумирате поне един час след хранене. Можете да пиете настойка от мента поне два пъти на ден. В тази връзка най-добре е да си купите листа от мента, за да приготвите домашна запарка.

3. Инфузия от канела

Друга от инфузиите при анемия е тази от канела ( Cinnamomum verum ). Можете също така да консумирате тази подправка, която хората използват за приготвяне на различни храни и десерти като запарка, ако следвате тези стъпки:

 • Ще ви трябват две канелени пръчици и една чаша вода.
 • Изчакайте водата да кипне.
 • Когато достигне точката на кипене, добавете канелените пръчици.
 • Оставете сместа да ври няколко минути и след това изключете котлона. Изпийте течността, след като изстине.

4. Инфузии от розмарин при анемия

Розмаринът ( Rosmarinus officinalis ) също е много богат на желязо. Също така, той има различни свойства, които го правят отличен съюзник в борбата с газовете и стомашния дискомфорт.

Инфузии при анемия

Чаят от розмарин не само помага за изхвърлянето на газ, но е богат източник на желязо.

Въпреки че можете да го приготвите като нормална инфузия, за предпочитане е да купувате листа от розмарин вместо предварително приготвени чаени торбички. Първият вариант е много по-естествен и ефективен.

Съвети за анемия освен инфузии

В допълнение към всички инфузии за анемия, за които току-що говорихме, трябва да включите в диетата си храни, богати на желязо.  Според експерти някои храни, богати на този минерал, са:

 • Месо, птици и риба
 • Пълнозърнести и бобови култури
 • Корени и грудки

Плюс това, включването на чаша бяло вино във вашите ястия също може да помогне за засилване на усвояването на желязото, присъстващо както в зърнените храни, така и в храните на растителна основа. Въпреки това експертите съветват да не се превишава препоръчителното количество от една чаша.

Сега, когато знаете за инфузиите за анемия, е важно да запомните, че никога не трябва да ги пиете веднага след хранене. По този начин ще бъдете сигурни, че те не пречат на усвояването на желязо от храните.

Също така е жизненоважно да включите в диетата си храни, богати на желязо, като тези, които споменахме по-горе, и да следвате препоръките на вашия лекар. Може да се наложи да вземате някои допълнителни добавки, които да ви помогнат да стабилизирате нивата на желязото си.

Случвало ли ви се е да използвате някоя от тези четири инфузии при анемия? Помогнаха ли ви?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Fernández-Palacios, Lorena, Ros-Berruezo, Gaspar, Barrientos-Augustinus, Elsa, Jirón-de-Caballero, Elizabeth, & Frontela-Saseta, Carmen. (2017). Aporte de hierro y zinc bioaccesible a la dieta de niños hondureños menores de 24 meses. Nutrición Hospitalaria34(2), 290-300. https://dx.doi.org/10.20960/nh.1161
 • Gallegos-Zurita, M. (2016, October). Las plantas medicinales: principal alternativa para el cuidado de la salud, en la población rural de Babahoyo, Ecuador. In Anales de la Facultad de Medicina (Vol. 77, No. 4, pp. 327-332). UNMSM. Facultad de Medicina.
 • Madaleno, I. M., & Montero, M. C. (2012). El cultivo urbano de plantas medicinales, su comercialización y usos eitoterapeuticos en la ciudad de Río Cuarto, provincia de Córdoba, Argentina. Cuadernos Geográficos, (50), 63-85.
 • Mercado-Mercado, Gilberto, Rosa Carrillo, Laura de la, Wall-Medrano, Abraham, López Díaz, José Alberto, & Álvarez-Parrilla, Emilio. (2013). Compuestos polifenólicos y capacidad antioxidante de especias típicas consumidas en México. Nutrición Hospitalaria28(1), 36-46. https://dx.doi.org/10.3305/nh.2013.28.1.6298

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.