Кой е най-полезният за здравето шоколад?

Чували сме, че шоколадът може да бъде полезен за здравето. Въпреки това повечето видове шоколад съдържат много захар и добавки. Кой е най-полезният за здравето шоколад? Научете от тази статия!
Кой е най-полезният за здравето шоколад?
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Шоколадът е един от най-популярните десерти в съвременния ни живот. Независимо дали ви се вярва или не, но той си има своите полезни качества. Но това съвсем не означава, че всички видове шоколад са полезни за здравето. Затова е важно да знаете кой е най-полезният за здравето шоколад.

Забелязали ли сте, че има различни видове шоколад на пазара? Кой е най-полезният от тях?

В тази статия ще ви разкажем какво трябва да имате предвид докато си купувате шоколад.

Неподсладен шоколад

Когато избирате вида на шоколада е важно да се замислите за ефекта, който захарта оказва върху тялото. Това вещество може да повиши риска от напълняване. Освен това захарта влияе върху редица маркери свързани с метаболитното здраве. Тази статия в списанието Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences се спира подробно на темата.

Затова не е добър вариант да избирате шоколади с добавени изкуствени подсладители вместо захар. Тези вещества вредят на чревната флора. Освен това са свързани с повишен риск от развитие на инсулинова резистентност.

Затова най-добрият вариант е да избирате шоколади с високо съдържание на какао. Съветваме ви да залагате на продукти с поне 75% какао.

Най-полезният за здравето шоколад е този с високо съдържание на какао.

Какаото и антиоксидантното му действие

Какаото е продукт, който се отличава със съдържанието си на липиди и фитонутриенти. Последните притежават мощно антиоксидантно действие според проучване на British Journal of Clinical Pharmacology. Набавянето на достатъчно количество от това вещество е важно за предпазване от клетъчно стареене. Освен това то спомага и намаляването на риска от преждевременна смърт, както и вероятността от развитие на редица заболявания в средносрочен и дългосрочен план.

Горчивото какао е един от продуктите, които можете да откриете в природата, с най-силно антиоксидантно действие. Заедно с кафето и боровинките, то е чудесно допълнение към всяка една разнообразна и балансирана диета.

Но не бъркайте какаото с шоколада. Обикновено последният съдържа доста захар. Затова най-полезният за здравето шоколад е този с най-малко количество въглехидрати.

Препоръчваме ви да прочетете и: Какво казва науката за кофеина

Белият шоколад не е най-полезният за здравето

Сред различните видове шоколад има и такива, които не съдържат голямо количество какао и които не трябва да включваме към групата на здравословните такива. Например белият шоколад, който основно се прави от масло и захар.

Този продукт не е с висока хранителна стойност, затова редовната консумация на бял шоколад не е полезно за организма ни. Съветваме ви да избягвате този вид шоколад колкото е възможно повече.

Друг пример за такива продукти са течните шоколади и кремове. Те се характеризират с високото си съдържание на промишлени масла и рафинирана захар. Тези продукти са вкусни, но не и здравословни. За съжаление почти във всеки дом има течен шоколад и децата имат неограничен достъп до него. А това е нещо, което е добре да бъде променено.

Най-полезният за здравето шоколад не е белият.

Можете да включите полезен за здравето шоколад в менюто си

Шоколадът е продукт, част от разнообразния и здравословен начин на хранене. Но не всички шоколади са полезни за здравето и притежават еднакви хранителни качества. Важно е да избираме такива с високо съдържание на какао и ниско на захар.

Запомнете, че изкуствените подсладители не са здравословна алтернатива на високогликемичните въглехидрати. Тези вещества обикновено водят до серия от промени в чревната флора, които могат да окажат негативно влияние върху метаболитното ви здраве. Не забравяйте и че не всички шоколадови продукти съдържат какао. А именно то съдържа антиоксиданти полезни за здравето.

След като сте си избрали полезен за здравето си шоколад, можете да започнете да го хапвате в умерени количества. Подходящ е за междинна закуска, тъй като добре се комбинира с някои плодове и млечни продукти. Шоколадът е идеален и за приготвянето на десерти, но отново искаме да подчертаем, че трябва да заложите на продукт с висококачествени съставки.

И накрая – запомнете, че е добре да не прекалявате с количеството на брашното и захарта в менюто си.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Stanhope KL., Sugar consumptioni, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016. 53: 52-67.
  • Loffredo L., Perri L., Nocella C., Violi F., Antioxidant and antiplatelet activity by polyphenol rich nutrients: focus on extra virgin olive oil and cocoa. Br J Clin Pharmacol, 2017. 83 (1): 96-102.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.