7 страхотни закуски за понижаване на високите триглицериди

Често се говори за отрицателното въздействие на холестерола, но рядко чуваме, че трябва да намалим и високите триглицериди. Това е друг важен липид и можем да го контролираме, като променим начина, по който закусваме. Тук ще ви разкажем повече по темата.
7 страхотни закуски за понижаване на високите триглицериди
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 11 август, 2023

Често ни казват за отрицателното въздействие на холестерола, но рядко чуваме, че трябва да намалим и високите триглицериди. Това е друг важен липид и можем да го контролираме, като променим начина, по който закусваме!

Въпреки че тялото използва този вид мазнини като източник на енергия, натрупването им в кръвта може да доведе до сериозни сърдечни заболявания.

За щастие проблема може да се контролира чрез диета, особено с определени храни, които можете да ядете сутрин. Не се колебайте да ги опитате!

Закуски за понижаване на високите триглицериди

Ето някои опции за закуска, от които да се възползвате и да ви вдъхновят да приготвите други здравословни и вкусни опции. Намаляването на високите ви триглицериди може да бъде лесна цел за постигане още от сутринта!

1. Филийка ръжен хляб с екстра върджин зехтин за понижаване на високите триглицериди

Ръжен хляб със зехтин за понижаване на високите триглицериди.
Хлябът, който ядете за закуска, може да варира според вашите предпочитания, въпреки че най-препоръчителният вариант е ръжен.

За да намалите високите си триглицериди при първото хранене за деня, трябва да си набавяте здравословни мазнини от продукти като зехтин.

  • Съдържанието му на омега 3 ще помогне да се сведе до минимум наличието на тези мазнини в кръвта, които спомагат втвърдяването на артериите и претоварването на черния дроб.
  • Ето защо е силно препоръчително да консумирате зехтин за закуска. Достатъчно е просто да сложите една чаена лъжичка екстра върджин зехтин върху филийка ръжен хляб!

2. Плодове за понижаване на високите триглицериди

За да намалите нивата на холестерола и триглицеридите, е важно да включите плодове и зеленчуци в диетата си.

  • Не се препоръчват сушени плодове, като стафиди и фурми.
  • А ягодите, боровинките, черешите или малините са силно препоръчителни опции за тези случаи. Те са с ниско съдържание на фруктоза и много богати на витамин С.
  • Бананите са друг идеален плод за приготвяне на закуска, който ви помага да намалите високите си триглицериди.

3. Сутрешна напитка за намаляване на триглицеридите

Ако искате да намалите високите си триглицериди по време на закуска, ще бъде добре да включите тази напитка в закуските си. Въпреки това, внимавайте да не добавяте пълномаслено мляко или друг вид мазнини, които биха могли да направят тази здравословна чаша кафе враг на вашето сърдечно-съдово здраве!

По-нисък холестерол
Някои напитки могат да бъдат чудесен комплимент към здравословната закуска.

Съставки

  • 1 ябълка
  • пресен спанак (30 г)
  • чаша вода (250 мл)
  • 1 супена лъжица овесени ядки (10 г)
  • 5 супени лъжици лимонов сок (50 мл)

Подготовка

  • Първото нещо, което трябва да направите, е да измиете добре спанака и ябълката. Можете да оставите кората на ябълката. След това я нарежете на четири части и отстранете семената от центъра, преди да я добавите в блендера.
  • Просто поставете парчетата ябълка, спанака, лимоновия сок, супената лъжица овесени ядки и чашата вода в блендера.
  • Блендирайте, докато получите гладка напитка.
  • Изпийте я веднага като част от закуската си.

4. Кажете “да” на овесените ядки

Овесените ядки са зърнена храна, която се препоръчва за почти всяка диета. Кралицата на зърнените храни без съмнение е съюзник за вашето сърдечно-съдово здраве: всъщност помага за регулиране на нивата на холестерола и триглицеридите, грижи се за теглото ви и ви дава енергия.

  • Тайната на големите й ползи се крие в съдържанието на разтворими и неразтворими фибри.
  • Междувременно в състава й присъстват  бета-глюкани и слуз, които оптимизират и подобряват метаболизма на холестерола и триглицеридите.

5. Авокадо и диня за понижаване на високите триглицериди

Динята е плодът, който съдържа най-много вода. И въпреки че почти не съдържа фруктоза, има определени значителни количества витамини, минерали и ликопен.

Когато се комбинира на закуска с препечен хляб и авокадо (което е източник на мононаситени и ненаситени мастни киселини, калий и витамини C и B6), вие получавате фантастична здравословна добавка за закуска.

  • Омега 3 и 6 мастните киселини помагат за контролиране на високите нива на триглицеридите.
  • Най-добре е да консумирате малко по-малко от половин авокадо, комбинирано с порция диня. По този начин получавате значителни количества фибри, калий, магнезий, витамин С, наред с други хранителни вещества.

6. Ябълки и ядки за понижаване на високите триглицериди

Зърнени храни и плодове за потижаване на високите триглицериди.
Има много вкусни рецепти за закуска, на които можете да се насладите с ябълки, ядки и други плодове.

Друга здравословна комбинация е зелена ябълка и ядки. Използвайки тези две съставки, можете да си приготвите вкусна купа овесени ядки, кисело мляко или дори смути. Трябва да се отбележи, че най-добрият вариант е да консумирате нарязаната ябълка с кората и да добавите малко ядки.

  • Това е просто, вкусно, засищащо и страхотно средство за грижа за вашето сърдечно-съдово здраве.
  • Ябълките са богати на антиоксиданти, пектини и витамини и минерали, които са чудесни за борба с високите триглицериди.
  • Междувременно орехите са богати на мононенаситени мазнини, действат противовъзпалително, съдържат витамин Е, фолиева киселина, магнезий и калций.

Опитайте тази закуска. Просто пригответе купа с 3-4 супени лъжици натурално неподсладено кисело мляко, малко ядки и ябълка (който цвят предпочитате) и започнете днес, за да се грижите по-добре за себе си. След няколко месеца определено ще забележите разликата в нивата на холестерола!

Възползвайте се от закуската, за да намалите високите триглицериди!

Ако имате въпроси за това как да спазвате балансирана диета според нуждите на тялото си, консултирайте се с диетолог. Също така не забравяйте, че предложенията, които споменахме по-горе, са само част от многото възможности, които имате, за да приготвите вкусни и здравословни закуски.

Възползвайте се от закуските си, за да започнете да включвате повече плодове в диетата си и ще видите как малко по малко, заедно с други полезни навици, ще можете да намалите високите си триглицериди.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Miller M, Stone N, Ballantyne C, Bittner V, Criqui M, Ginsberg H et al. Triglycerides and Cardiovascular Disease. Circulation. 2011;123(20):2292-2333.
  • Ben Slama F, Jebali N, Chemli R, Ben Rayana C, Achour A, Najar M et al. Dietary fiber in the diets of urban Tunisian women: Association of fiber intake with BMI, waist circumference and blood chemistry: Preliminary study. Clinics and Research in Hepatology and Gastroenterology. 2011;35(11):750-754.
  • Ooi E, Watts G, Ng T, Barrett P. Effect of Dietary Fatty Acids on Human Lipoprotein Metabolism: A Comprehensive Update. Nutrients. 2015;7(6):4416-4425.
  • Del Gobbo L, Falk M, Feldman R, Lewis K, Mozaffarian D. Effects of tree nuts on blood lipids, apolipoproteins, and blood pressure: systematic review, meta-analysis, and dose-response of 61 controlled intervention trials. The American Journal of Clinical Nutrition. 2015;102(6):1347-1356.
  • Ibarretxe D, Masana L. Metabolismo de los triglicéridos y clasificación de las hipertrigliceridemias. Clínica e Investigación en Arteriosclerosis. 2021;33:1-6.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.