Куркума за здрава кожа

Подправката куркума продължава да осигурява мощни ефекти за здравето на кожата. Знаете ли, че можете да я използвате, за да предотвратите и облекчите няколко дерматологични проблема като акне, стареене и алопеция?
Куркума за здрава кожа
María Belén del Río

Написано и проверено от биолог, лекар María Belén del Río.

Последна актуализация: 03 декември, 2021

Знаете ли, че някои лечебниш средства с куркума могат да бъдат полезни за кожата ви? Тази невероятна подправка има много лечебни свойства, които я правят отлично лекарство за безброй неразположения.

Тези лечебни средства с куркума могат да бъдат лесен и естествен начин за лечение на акне, стареене на лицето и дори алопеция.

Научете как да приготвяте тези средства и как да ги използвате стъпка по стъпка.

Лечебни средства с куркума за здрава кожа

Куркумата ( Curcuma longa) е подправка, която е много често използвана в кухнята на много култури. Освен че се откроява със своя интензивен жълт цвят, който подобрява външния вид на рецептите, тя е известна и със своите антиоксидантни, противовъзпалителни и антимикробни свойства. Също така, куркумата помага да се предотврати пролиферацията на туморни клетки.

Благодарение на тези мощни качества, определени лечебни средства с куркума могат да бъдат ефективен и естествен начин за лечение на няколко кожни проблеми. Ключът към тези лекарства е в куркумата, активната съставка, която може да действа орално и локално.

Като цяло, куркумата може да бъде ефективна при лечението на някои общи състояния като:

1. Куркума срещу акне

куркума срещу акне

Благодарение на антимикробната си сила, куркумата помага лечението на акне.

Първото от лечебните средства с куркума е против акне и се основава на противовъзпалителните и антибактериалните свойства на тази подправка.

Изследванията потвърждават ефективността на прилагането на крем, който е направен от екстракт от коренище на куркума. По-специално, той помага при редовно прекомерно отделяне на себум при хора, които страдат от акне и други свързани с това проблеми.

Съставки

 • 1 чаена лъжичка екстракт от куркума (5 мл)
 • ½ чаша гел от алое вера (100 г)

Инструкции

За да направите това средство, просто трябва да смесите и двете съставки, докато куркумата се разтвори напълно в гела от алое вера.

Приложение

 1. На първо място, препоръчваме ви да държите крема в хладилника. Също така, ако лекът е студен, това усилва неговия успокояващ и противовъзпалителен ефект.
 2. Нанасяйте го сутрин. Правете това след измиване и почистване на кожата.
 3. Освен това, можете да го нанесете и непосредствено преди лягане вечер.
 4. Ако не ви харесва как се чувства или изглежда кожата ви, прилагайте го само вечер.

2. Куркума срещу стареене за здрава кожа

Стареенето на лицето е окисляването на кожата, което се дължи на излагане на слънце, например.

За щастие, за да се преборите с него и да предотвратите преждевременното стареене, можете да се възползвате от антиоксидантите вътрешно или външно.

Ето защо можете също така да минете на диета, богата на плодове и зеленчуци, като използвате куркума локално. Можете да я допълвате с витамин Е, който е друг мощен антиоксидант.

Съставки

 • 1 чаена лъжичка екстракт от куркума (5 мл)
 • ½ чаша витамин Е (100 мл)

Инструкции

 • Първо, просто смесете екстракта от куркума с витамин Е.
 • След това съхранявайте сместа в тъмен контейнер в хладилника, за да не се окисли.

Приложение

 • Първо, нанесете сместа върху цялото лице с нежен масаж.
 • След това я оставете да престои една нощ и измийте кожата си на сутринта.

3. Алопеция

Куркума за здрава коса

Алопецията или загубата на коса е състояние, което силно влияе върху самочувствието на мъжете и жените. Въпреки че в много случаи е трудно да се спре, лечението с куркума в допълнение с някои други лекарствени съставки може да помогне да се предотврати или намали.

Съставки

 • 2 чаени лъжички екстракт от куркума (10 мл)
 • ½ чаша гел от алое вера (100 г)
 • ¼ чаша сок от моркови (62 мл)
 • ¼ чаша бадемово масло (60 мл)

Инструкции

 • Първо, започнете със смесване на екстракта от куркума с гела от алое вера.
 • След това добавете бадемовото масло и продължете да бъркате.
 • Накрая добавете сока от моркови и смесете всички съставки добре, за да се смесят напълно.
 • Съхранявайте в хладилника до една седмица.

Приложение

 • Първо, нанесете върху целия скалп, като старателно масажирате.
  • След това оставете сместа за поне половин час. Би било прекрасно да я оставите да действа цяла нощ. За да направите това, можете да използвате шапка за баня. 
 • Повтаряйте процедурата два или три пъти седмично.

След като прочетохте тази статия, вече знаете три ефективни лечебни средства с куркума, които могат да ви помогнат да подобрите някои проблеми, които засягат кожата ви. Все пак се препоръчва консултация с дерматолог, за да се намери най-доброто решение за всички ваши притеснения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Vaughn, A. R., Branum, A., & Sivamani, R. K. (2016). Effects of Turmeric (Curcuma longa) on Skin Health: A Systematic Review of the Clinical Evidence. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.5640
 • Zaman, S. U., & Akhtar, N. (2013). Effect of turmeric (Curcuma longa Zingiberaceae) extract cream on human skin sebum secretion. Tropical Journal of Pharmaceutical Research. https://doi.org/10.4314/tjpr.v12i5.1
 • Sahu, P. K., Giri, D. D., Singh, R., Pandey, P., & Gupta, S. (2013). Therapeutic and Medicinal Uses of Aloe vera : A Review. Scientific Research.
 • Kaushik, R., Gupta, D., & Yadav, R. (2011). Alopecia: Herbal Remedies. International Journal of Pharmaceutical Science and Research. https://doi.org/10.13040/IJPSR.0975-8232.2(7).1631-37

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.