Гъби Портобело: Хранителна стойност и ползи

Включването на гъби във вашата диета може да доведе до редица ползи за здравето, поради тяхното съдържание на антиоксиданти и основни микроелементи. Ще ви разкажем повече по темата тук.
Гъби Портобело: Хранителна стойност и ползи
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 23 октомври, 2022

Гъбите Портобело са вид гъба, която притежава редица ползи за здравето. Съдържа фитохимикали, които действат като антиоксиданти. В допълнение, е източник на важни основни микроелементи.

Това е страхотен хранителен продукт, който е добре да включвате често в диетата си. Включването на гъби в диетата е препоръчително за поддържане на доброто здраве.

Хранителна стойност на гъбите портобело

От хранителна гледна точка трябва да се отбележи, че всеки 100 грама (4 унции) гъби портобело осигуряват около 20 калории. Поради тази причина е положително да се включват в контекста на хипокалорична диета с цел отслабване. Благодарение на фибрите, които съдържат, ще стимулират усещането за ситост.

В допълнение, този тип продукт е в състояние да осигури относително значително количество протеини, като се има предвид количеството вода, което съдържа. Гъбите съдържат 2,5 грама от тези хранителни вещества на 100 грама продукт. Те обаче са с ниска биологична стойност. Не съдържат всички основни аминокиселини и нивото им на усвояване е ниско.

Въпреки това, когато анализираме микронутриентите, разбираме, че това е продукт с чудесни свойства. Той е източник на витамин B6, витамин C, витамин D, калий и ниацин.

Всички те спомагат поддържането на вътрешната хомеостаза, като оптимизират функциите на организма. Благодарение на това може да се предотврати развитието на хронични и сложни патологии.

Гъби
Гъбите заслужават място в разнообразната диета. Техните хранителни вещества допълват тези на други продукти.

Ползите от консумацията на гъби портобело

Редовното включване на гъби портобело в диетата може да генерира редица ползи за здравето, които си струва да се споменат.

Регулират кръвното налягане

Този вид гъби съдържат много калий. Говорим за минерал, за който е доказано, че упражнява антагонистична функция спрямо натрия, що се отнася до модулирането на кръвното налягане.

Поради тази причина е положителна стъпка да ги включите в диетата си. Важно е да се отбележи, че балансирането на приема на калий с приема на натрий води до добри резултати по отношение на контролирането на сърдечното здраве.

Действат като антиоксиданти

От една страна, гъбите портобело са източник на фитохимикали с антиоксидантен капацитет. Освен това съдържат селен. Този елемент неутрализира образуването на свободни радикали.

Това помага за контролиране на окислителния баланс, предотвратявайки промени във възпалителните стойности и увреждане на клетъчната ДНК. Този механизъм е свързан с превенцията на заболяванията, както се вижда от изследване, публикувано в European Journal of Medicinal Chemistry.

Допринасят за загубата на тегло

Ясно е, че гъбите не ускоряват метаболизма и окисляването на мазнините, но все пак могат да спомогнат отслабването. Това се дължи на съдържанието на фибри в тях.

Това вещество повишава усещането за ситост, постигайки по-голямо придържане към енергийно дефицитна диета. Благодарение на това окисляването на мазнините ще се увеличи, което ще доведе до подобряване на телесния състав. Проучване, публикувано в Nutrition Reviews, потвърждава това.

Освен това трябва да се отбележи, че фибрите са полезни и за здравето на червата. Служат като енергиен субстрат за бактериите, които обитават храносмилателния тракт и увеличават обема на фекалния болус, осигурявайки по-ефективен транзит.

Гъби
Събирането на гъби трябва да се извършва внимателно, за да не се натровите.

Гъбите Портобело трябва да присъстват на масата ви

Гъбите Портобело могат да осигурят немалко ползи за здравето. Поради тази причина се препоръчва консумацията им, винаги в контекста на разнообразна и балансирана диета.

И накрая, имайте предвид, че гъбите, продавани в супермаркетите, винаги се считат за безопасни. Внимавайте с гъбите, събрани в гората.

Някои видове са токсични за хората и консумацията им може да бъде фатална. Ето защо, ако нямате опит в тази област, никога не трябва да консумирате гъби, които сте намерили сами навън в природата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Filippini T, Naska A, Kasdagli MI, et al. Potassium Intake and Blood Pressure: A Dose-Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Am Heart Assoc. 2020;9(12):e015719. doi:10.1161/JAHA.119.015719
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Rebello CJ, O’Neil CE, Greenway FL. Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutr Rev. 2016;74(2):131-147. doi:10.1093/nutrit/nuv063

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.