Black Mashua: Хранителен състав и потенциални ползи

Black Mashua е грудка, ценена заради лечебните си свойства. Тук ще ви разкажем всичко за нейните ползи и приложения.
Black Mashua: Хранителен състав и потенциални ползи
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 23 юни, 2023

Black Mashua, чието научно наименование е Tropaeolum tuberosum, е грудка, произхождаща от планините на района на Андите, който включва страни като Перу, Боливия, Еквадор и Колумбия. Принадлежи към семейство Tropaeolaceae и се отличава със своята особена конична и остра форма, чийто размер варира от 7 до 33 сантиметра.

Смята се, че има около 100 вида машуа, известни също с имена като машуа, горчив картоф, кубио или майуа. Основната им разлика е цветът, тъй като има жълт, оранжев, кафяв и лилав, почти черен сорт, за който ще говорим по-долу.

Основни характеристики на Black Mashua

Черната машуа е една от най-редките разновидности на този вид грудка. Обикновено расте в планините на Андите, на 3000 до 4000 метра над морското равнище.

Отглеждането й не изисква много грижи, а се размножава лесно и бързо. Оттук и фактът, че се използва в различни кулинарни рецепти.

Формата наподобява тази на обикновения картоф или андското чуньо; кожата му обаче е мека, твърда и восъчна. Месото запазва лилавите тонове, така характерни за тази храна.

Когато е суров, вкусът му се описва като пикантен и горчив. При готвене обаче придобива леко сладък вкус.

Любопитни факти

 • Растението като такова излъчва силна миризма. Всъщност изглежда, че действа като естествен репелент срещу насекоми. В Перу и други страни от Андите често се засажда в градини, за да предпазва от вредители.
 • Това е и четвъртата най-важна грудка в района на Андите, след картофите, ока и олуко.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и: Напълнява ли се от растителни протеини?

Хранителен състав на Black Mashua

Една от причините машуа да получи признание в страните си на произход е хранителната му стойност. Информацията, разкрита чрез Galoá Proceedings, уточнява, че грудката съдържа протеини, фибри, въглехидрати и високи нива на витамин С. Освен това съдържа и минерали като желязо, цинк и манган.

Количествата на тези хранителни вещества са склонни да варират в зависимост от формата и района на отглеждане. За да бъдем малко по-точни, една глава от книгата Биоактивен потенциал на андските плодове, семена и грудки описва подробно, че грудките машуа съдържат следното:

 • Въглехидрати: между 69,7% и 85,8%
 • Протеини: между 6,9% и 15,7%
 • Фибри: между 4,8% и 8,6%
 • Мазнини: между 0,1 % и 1,0 %
 • Нишесте : 41,35%

В същия документ се посочва, че стойностите на неразтворимите фибри достигат 10,55%, което надвишава приноса на други грудки, като ока и олуко, които допринасят съответно с 6,85% и 7,22%. Освен това общото съдържание на захар е 27,7%.

Междувременно в книгата „Изгубените култури на инките: малко известни растения от Андите с обещание за световно култивиране“ (цитирано от Wikipedia) се посочва, че всеки 100 грама изсушени екземпляри от тези грудки осигуряват следното:

 • Калории: 371
 • Общо въглехидрати: 78,6 грама
 • Протеини: 11,4 грама
 • Фибри: 5,7 грама

И още

 • Пепел: 5,7 грама
 • Мазнини : 4,3 грама
 • Калций : 50 милиграма
 • Фосфор: 300 милиграма
 • Желязо: 8,6 милиграма
 • Бета-каротин: 214 микрограма
 • Тиамин: 0,43 милиграма
 • Рибофлавин: 0,57 милиграма
 • Ниацин: 4,3 милиграма
 • Аскорбинова киселина (витамин С): 476 милиграма

Списанието Engineering Research подчертава, че черната машуа е една от грудките с най-високо съдържание на витамин С. Трябва също да се отбележи, че видът Tropaeolum tuberosum е изобилен източник на антиоксидантни вещества.

Проучване, споделено чрез International Journal of Food Science, изброява тази храна като „ценен естествен източник на феноли и антоцианини с висока антиоксидантна активност“. Уебсайтът на Перу добавя, че машуа осигурява между 9000 и 10 000 единици антиоксиданти, което обяснява способността му да допринася за обновяването на клетките и грижата за здравето.

Възможни ползи от Black Mashua

Поради интересната си хранителна стойност, консумацията на черна машуа се свързва с някои ползи за здравето. Все пак трябва да се отбележи, че доказателствата в подкрепа на свойствата на растението са все още ограничени. Какво се знае до момента?

Black Mashua грудки
Тази грудка не е един сорт и отглеждането й е широко разпространено в зоните с по-високата надморска височина на Андите.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и: Традиционната перуанска рецепта за ломо салтадо

Антитуморен потенциал

Добавките от черна машуа дълго време бяха рекламирани като „противоракови“ продукти. Поради резултатите от някои изследвания беше разпространена идеята, че може да бъде естествен продукт за борба с рака.

Важно е обаче да се изясни, че това не е одобрено лечение срещу това заболяване.

Въпреки че констатациите са обещаващи, липсват по-големи и по-убедителни проучвания, които да потвърдят ефектите върху човешкото здраве.

Проучване in vitro от изследователи от Южния научен университет установи, че екстракт от черен машуа проявява цитотоксична и противовъзпалителна активност, което предполага неговия потенциал да подпомага лечението на рак и заболявания с възпалителен произход. Съединения като флавоноиди и полифеноли стоят зад тези ефекти.

В друго изследване, докладвано в списание Phytochemistry, два алкалоида, изолирани от черните грудки на Tropaeolum tuberosum, са установили, че имат потенциала да убиват ракови клетки при рак на белите дробове, пикочния мехур, бъбреците и простатата. Наблюдавана е също цитотоксична активност.

Междувременно in vitro проучване, споделено от Biomedicine and Pharmacotherapy, заключава, че етаноловите екстракти от черна машуа, моринга и люспеста анона имат инхибиторни свойства върху клетъчните линии на колоректален рак. И докато са необходими допълнителни проучвания, се смята, че те са бъдещи кандидати за подобрена терапия срещу тази форма на рак.

Естествен диуретик

Като народен лек черната машуа се използва за облекчаване на задържането на течности. Анекдотични данни предполагат, че екстрактите от растението увеличават диурезата (секреция на урина), което от своя страна насърчава премахването на възпалението.

Въпреки това, няма достатъчно фармакологични изследвания, които да потвърдят тези свойства. В проучване в Universidad Peruana Union, изследователите наблюдават възможен диуретичен ефект при използване на воден екстракт от Tropaeolum tuberosum при мишки. Смята се, че тези ефекти се дължат на съдържанието на танини, антоцианини и флавоноиди.

Black Mashua – Сърдечно-съдово здраве

Черната машуа е една от разновидностите на Tropaeolum tuberosum с най-висока концентрация на антиоксиданти. Научните доказателства са в състояние да потвърдят богатото съдържание на грудката на фенолни съединения, танини, антоцианини, фитостероли и мастни киселини, които са ключови за превенцията на хронични заболявания.

По отношение на сърдечно-съдовото здраве, тези вещества помагат за инхибиране на отрицателните ефекти на свободните радикали, участващи в появата на сърдечни и мозъчно-съдови заболявания.

В допълнение, както е подробно описано в изследване, споделено в Journal of Ethnopharmacology, грудката съдържа активни съединения, наречени алкамиди, които й придават противовъзпалителни свойства. Това минимизира риска от сърдечно-съдови заболявания, свързани с възпаление.

Облекчаване на болката

В народната медицина добавките с черна машуа се считат за противовъзпалителни и аналгетични. Поради това те се използват като добавка за подпомагане на облекчаването на различни заболявания. Преглед, споделен в Journal of Ethnopharmacology, цитира употребата му срещу болки в бъбреците и пикочния мехур.

В допълнение, поради високата си концентрация на антоцианини, се смята, че насърчава облекчаване на циклична болка в гърдите, спортни травми и болка, свързана с хронично възпаление.

Black Mashua – здраве за кожата

Консумацията на черна машуа е свързана с редица ползи за кожата. Първо, богатото й съдържание на антиоксиданти помага за инхибиране на отрицателните ефекти на оксидативния стрес, процес, свързан с преждевременното стареене.

Тези вещества, заедно със съдържанието на витамин С, имат положителен ефект върху производството на колаген, който подпомага процеса на регенерация на кожата. В това отношение, проучвания при мишки установиха, че локалните форми на T. tuberosum имат заздравяваща раните активност.

Антихистаминов потенциал

Тази грудка се използва в традиционната медицина като средство за успокояване на симптомите на алергия. Въпреки че няма конкретни проучвания за тези свойства, се смята, че се дължи на високото съдържание на флавоноиди.

Както се посочва в проучване, докладвано в Allergology International, адекватният прием на флавоноиди служи като превантивна стратегия срещу алергични заболявания. Наблюдавано е, че тези вещества помагат за инхибиране на освобождаването на хистамин.

Антидиабетен ефект

Антоцианините, подобно на други полифеноли, присъстващи в черната машуа, помагат за инхибиране на ензимите, участващи в смилането на въглехидратите. По този начин те са полезни за регулиране на постпрандиалния гликемичен отговор (нивата на кръвната захар след поглъщане на храна).

Проучване от 2019 г. установи, че задушената грудка осигурява значителни количества полифеноли, които придават антидиабетни свойства. По-конкретно, помага за модулиране на усвояването на захари и оксидативния стрес.

Други употреби на черна машуа

Хранителната стойност и свойствата на черната машуа са оценени от редица етнически групи, обитаващи планинската верига на Андите. В тези култури грудката има други приложения, освен току-що споменатите.

Доказателствата за нейната ефикасност обаче са недостатъчни.

Засега тези употреби се поддържат само от анекдотични данни. Те са описани подробно по-долу:

 • Здраве на бъбреците и черния дроб: смята се, че помага за елиминирането на камъни в бъбреците и предпазва черния дроб от възпаление и натрупване на мазнини. Това се обяснява с действието на неговите антиоксиданти. Въпреки това, няма проучвания, които да потвърдят това.
 • Лек за анемия: в страните си на произход черната машуа се счита за добавка за насърчаване на разрешаването на анемия, тъй като осигурява желязо.
 • Лекарство против въшки: Прахът от корен на черна машуа се нанася върху скалпа, за да помогне премахването на въшките. Може да се използва и отвара от грудката.
 • Венерически и белодробни инфекции: екстрактите от Tropaeolum tuberosum имат антибактериални качества, които подпомагат лечението на венерически и белодробни инфекции.
Ползите за здравето от тази интересна грудка
Много традиционни употреби на грудката нямат подходяща подкрепа, за да бъдат доказани.

Харесва ли ви тази статия? Може да прочетете и: 3 лесни и вкусни рецепти с риба

Странични ефекти и противопоказания на Black Mashua

Консумацията на черна машуа се счита за безопасна за повечето здрави възрастни. Смята се обаче, че дългосрочният й прием може да причини проблеми с плодовитостта при мъжете.

Проучване при мишки предполага, че машуа намалява тяхната репродуктивна функция чрез намаляване на броя и качеството на сперматозоидите. Необходими са обаче изследвания, за да се види дали същото е вярно и при хората.

От друга страна, употребата на грудката е противопоказана при деца, бременни и кърмачки, както и при пациенти с хипотиреоидизъм и гуша. Не се препоръчва и едновременната й употреба с лекарства за диабет, артериална хипертония, антикоагуланти и антидепресанти. В случай на провеждане на тези лечения е необходимо да се консултирате с лекар.

Трябва да се отбележи, че прекомерните количества от тази грудка са свързани с дехидратация и увреждане на нервната система. Поради тази причина се препоръчва да се консумира само 3 до 4 пъти месечно.

Начин на консумация и презентации

Машуа се счита за универсална храна, тъй като може да се приготви по няколко начина. Според публикация на Peru Info, може да се консумира варена, пържена, на пюрета, в супи, в яхнии и дори като десерт.

Може да се добавя и към напитки. За последната цел обикновено се разпространява в прахообразна форма. Предлага се и на капсули.

Какво да запомните за черната машуа?

Черната машуа е грудка, произхождаща от района на Андите в Южна Америка. Подобно на картофите и другите грудки, има редица гастрономически приложения.

Въпреки това, също има дълга история като естествено средство за успокояване на болката, защита на сърдечно-съдовото здраве и предотвратяване на заболявания, свързани с възпаление. Поради значителното й съдържание на антиоксиданти, изследванията свързват употребата на екстрактите на растението с редица ползи за здравето.

Въпреки това има нужда от по-задълбочени изследвания за действието на грудката при хората. Следователно препоръчва се само умерената й консумация като хранителна добавка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.