Алергия към полени? Опитайте тези хипоалергенни цветя

Ако харесвате рози, имате късмет. Тези красиви цветя са от групата на хипоалергенните растения, стига да са видове с плътни венчелистчета. Открийте други растения, които помагат на алергичните към полени.
Алергия към полени? Опитайте тези хипоалергенни цветя

Написано от Maria Margarita Barrios Quintero

Последна актуализация: 05 септември, 2022

Запушване, кихане и непоносимо сърбящи очи са някои от симптомите на страдащите от поленова алергия. Тези, които изпитват това и обичат цветята, се чудят дали красивите им листенца ще причинят сенна хрема. За щастие има много хипоалергенни цветя.

Ето списък с растенията, които можете да отглеждате у дома без проблем.

Хипоалергенни цветя

Мушката

Да, известно е, че тези ярко оцветени, привлекателни цветя произвеждат много малко прашец, така че не са проблем за страдащите от алергия. Все пак трябва да имате предвид, че според The NC State Extension Gardener Plant Toolbox мушкатото може да причини леко дразнене на кожата при докосване на листата му, а дискомфортът продължава само няколко минути.

Гераниумът е добър избор за засаждане в градината. Тези растения обичат частично слънце и са в различни цветове като бяло, розово, червено и лилаво.

2. Бегонии – хипоалергенни цветя

Бегониите обичат сянката и ако ги засадите в градината си, ще се радвате на цветове с красиви венчелистчета. Има много разновидности. Можете да ги откриете в червено, оранжево, бяло, жълто, розово и дори двуцветни. Има и много видове хибриди.

Ако сте алергични към полени, няма място за безпокойство.

Бегония.
Бегонията е цвете, което може да бъде хибридно, така че има и двуцветни сортове.

3. Кактус

Имали ли сте възможност да видите цъфнал кактус? Има много разновидности и всички са много впечатляващи.

Добрата новина е, че разнасянето на прашеца не зависи от вятъра. Тази работа се пада на насекоми и птици, поради което се счита за хипоалергенно растение.

Мнозина предпочитат кактуса, защото е издръжливо растение, което не изисква постоянно поливане, за да расте здраво.

4. Азалия – хипоалергенни цветя

Това е храст, който цъфти през пролетта и насекомите са отговорни за опрашването, така че това е цвете, което с удоволствие може да остане във вашата градина, ако сте чувствителни към цветен прашец.

Все пак трябва да имате предвид, че това растение може да бъде токсично; вижте този доклад за повече подробности. Бъдете внимателни, най-добре е да не миришете цветето твърде близо.

5. Клематис

Това е любимо на много хора заради красивите си и разнообразни цветове. Имате избор между лилаво, червено, бяло и жълто цъфтящи растения.

Най-важното е, че повечето от тях са подходящи за алергии и могат да се считат за хипоалергенни цветя.

Те растат в плодородна почва и обичат слънцето или частичната сянка, така че ако искате да имате много цветна градина, те са добър избор.

6. Орхидея – хипоалергенни цветя

Това растение обикновено не предизвиква реакции. Въпреки това, ако сте алергични, може да решите да не го отглеждате на закрито.

Повечето сортове орхидеи предпочитат непряка светлина. Ще трябва да намерите добро място, ако искате да ги отглеждате.

Орхидеите са хипоалергенни цветя.
Намерете добро място за вашата орхидея. Въпреки че е хипоалергична, за предпочитане е да я гледате извън дома.

7. Петунии

За щастие цветният прашец на петунията не се счита за алергенен. Освен че пленява с ярките си цветове, това цвете излъчва характерен аромат.

Обича слънцето и расте във влажна почва. Има различни цветови варианти, от които да избирате включително розово, лилаво, червено, оранжево и зелено.

8. Рози – хипоалергенни цветя

Ако сте алергични, най-добре е да избягвате диви рози.

Въпреки това, добрата новина е, че повечето рози не влошават алергиите, особено ако имат плътни венчелистчета, тъй като това са видовете, които отделят по-малко прашец. Розите предлагат голямо разнообразие от цветове и обичат слънцето.

9. Камелия

Някой, който не е запознат с цветята, може да ги сбърка с вид роза. Освен приликата, те имат и още един плюс в своя полза: те са хипоалергенни цветя. Ако ги засадите в градината, опитайте се да ги поставите на място, където има частична сянка.

10. Хибискус

Прашецът на това цвете обикновено не се пренася във въздуха, защото е много плътен, което го прави идеално растение за страдащите от алергия. Препоръчително е обаче да не пиете чая, ако сте алергични, тъй като може да съдържа следи от веществото.

Те обичат много слънце, въпреки че могат да растат и на частична сянка. Освен това имат живи цветове, които ще оживят вашата градина.

Бял хибискус.
Не пийте чай от хибискус, ако сте алергични към полени.

11. Хортензия

Повечето видове хортензия не причиняват алергии, въпреки че някои хора съобщават за дразнение от видовете pee gee и дъбови листа. Може би е най-добре да избягвате тези две разновидности.

Обикновено цъфти през лятото и цветовете им са завладяващи, така че може да ви хареса да ги отглеждате. Само имайте предвид, че растат в богата почва и обичат слънце или частична сянка.

Пазете се от опрашвани от вятъра цветя

Повечето цветя, които причиняват чувствителност, са тези, които се опрашват от вятъра като астри, гергини, маргаритки, лайка, слънчогледи и хризантеми. От друга страна, някои цветя са хипоалергенни, но поради силния им аромат е по-добре да ги засадите извън къщата. Те включват гардения, зюмбюл и жасмин.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.