8 симптома за дефицит на витамин С

23.01.2019
При дефицит на този витамин се ограничава производството на колаген, като по този начин се отслабва хрущяла, който предпазва ставите.

Не е тайна, че витамините са от изключителна важност за здравето и играят важна роля за правилното функциониране на тялото. Сред тях витамин С е един от най-известните и най-често използваните.

И това не се дължи единствено на факта, че подсилва имунната система. Но и защото играе важна роля в много от процесите на тялото.

Редовното приемане на витамин С допринася за няколко неща. Сред тях са подобряване на кръвообращението, подсилване растежа на клетките, както и намаляване на вредите, причинени от окисляването.

Също така е необходим за важно правилното усвояване на желязо, както и за доставянето на калций, в замяна на което, той допринася редица ползи за тялото.

Именно заради всички тези причини, липсата на витамин С може да причини редица негативни реакции в тялото. Те засягат директно както физическото, така и психическото здраве.

В началото е трудно да се забележи. Но в последствие някои от симптомите започват да се отличават.

Нека ги погледнем!

1. Изтъняване на косата и косопад

Дефицитът на витамин С причинява изтъняване на косата и косопад

Обикновено изтъняващата коса и косопадът се свързват с определени фактори. Те могат да причинят влошаване състоянието на скалпа и косата.

Сред тези фактори е и дефицитът на витамин С, който е и честа причина. Това се дължи н факта, че е важна съставка за поддържането на колагена и белтъчините, които заздравяват косата.

Диета, която не съдържа достатъчно храни, богати на този витамин може да причини изсушаване, косопад и предпоставки за оплешивяване.

2. Хронични инфекции

Хората, които страдат от недостиг на витамин С са склонни към развиването на повече инфекции от тези, които консумират нужното количество, за да останат здрави.

Тази съставка е от изключителна важност за защитните механизми на организма. Ниските нива намалят способността за разрушаване на патогените, които причиняват голям брои заболявания.

Постоянните инфекции на уринарния тракт, проблемите с устната кухина и кожните алергии са знаци, които казват, че трябва да се увеличи консумацията.

Вижте още: 7 причини, които водят да загуба на коса и как да я излекувате

3. Промени в настроението

Приемът на достатъчно количество витамин С осигурява спокойствие.

Въпреки, че повече хора го игнорират, този витамин е тясно свързан с емоционалното здраве.

Приемането на адекватни количества от него ще ви снабди с психическа стабилност, спокойствие и контрол върху хормоните, причиняващи промените в настроението.

Ниските нива могат да причинят раздразнение, стрес и негативни емоции, които влияят на човек.

4. Умора

Умората, както и постоянното чувство на безсилие са симптоми, които произхождат от много причини и здравословни проблеми.

Недостигът на витамин С не е изключение. Тази хранителна съставка способства за най-оптималното психическо и физическо функциониране.

Приемането на твърде малко от него може да попречи на отпочиването на организма. По този начин се увеличава и чувството на изтощение.

5. Раните зарастват по-бавно

Намаленият прием на витамин С пречи за заздравяване на раните

Тази съставка е важна за правилното снабдяване с кислород и клетъчното здраве. В резултат на което, намаленият прием пречи на бързото излекуване на раните.

Ако не приемате достатъчно витамин С е възможно по-тежките рани да се лекуват по-бавно. Освен това могат да се появят и синини през нощта.

6. Болки по тялото

При постояннати болки по тялото трябва да се консултирате със специалист, тъй като съществуват много причини за това състояние.

Една от причините може да бъде липсата на някои често срещани хранителни вещества, тъй като тези нутриенти влияят директно на мускулното и ставното здраве.

Липсата на витамин С възпрепятства усвояването на някои минерали. Това може да причини отслабване на мускулите.

При дефицит на този витамин се ограничава производството на колаген, като по този начин се отслабва хрущяла, който предпазва ставите.

7. Суха кожа, като симптом на дефицит на витамин С

Витамин С помага за гладката, красива и здрава кожа.

Ежедневното снабдяване с витамин С е едно от най-полезните неща. То подпомага гладката, красива и здрава кожа.

Тази съставка забавя преждевременната загуба на колаген и еластин. Това са две съставки, отговорни за стегнатата и еластична кожа.

Достатъчните количества витамин С намалят ефектите от свободните радикали, стимулират премахването на токсините и редуцират риска от преждевременно стареене.

Ако това не е достатъчно, той е отговорен и за  хидратацията на кожата. По този начин подпомага усвояването на хранителни вещества и течности.

Прочетете и това: 6 ежедневни навика, които ни състаряват преждевременно

8. Сърдечно-съдови заболявания

Ранното развитие на сърдечно-съдови заболявания може да има много общо с недостига на витамин С в диетата.

Тези състояния се появяват вследствие на много фактори. Въпреки това, ниските нива на витамин С допринасят за тяхното развитие.

Неговите антиоксидативни свойства редуцират акумулирането на холестерол. Той насърчава пречистването на кръвта и елиминира токсините.

Важен е и за подобряването на съединителните тъкани на органите. В резултат на това подпомага функцията на клетките, вените и артериите.

Мислите ли, че страдате от недостиг на хранителни вещества? Разберете кои са естествените им източници. След това подобрете хранителните си навици, за да можете да се снабдите с необходимите количества.

  • Martín-Belloso, O., Odriozola-Serrano, I., & Soliva-Fortuny, R. (2012). Vitamin c. In Handbook of Analysis of Active Compounds in Functional Foods. https://doi.org/10.1201/b11653
  • PrHemilä, H. (2017). Vitamin C and infections. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu9040339ice, N. M. (1980). Vitamin C deficiency. Cutis. https://doi.org/10.1136/bmj.1.4510.863-b
  • Price, N. M. (1980). Vitamin C deficiency. Cutis. https://doi.org/10.1136/bmj.1.4510.863-b