Традиционната перуанска рецепта за ломо салтадо

Ще ви покажем как лесно да приготвите пилешко ломо салтадо по перуански, за да увеличите количеството протеини с висока биологична стойност във вашата диета.
Традиционната перуанска рецепта за ломо салтадо
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Експертите препоръчват включването на месо в диетата за поддържане на доброто ни здраве. Този тип храна има голям брой основни хранителни вещества, като протеини с висока биологична стойност. За да се възползвате максимално от него, ще ви покажем как да приготвите типична традиционна перуанска рецепта за ломо салтадо. Това е наистина вкусно ястие, което може да бъде включено в балансираната и разнообразна диета.

Преди да започнем, трябва да наблегнем на консумацията на бяло, а не на червено месо. Последното не е вредно за здравето, но има по-висока енергийна стойност. Бялото месо, от друга страна, ни осигурява качествени протеини и минерали, с по-нисък процент мазнини.

Съставки за пиле ломо салтадо

Съставките, от които се нуждаете, за да приготвите изискано пилешко ломо салтадо в перуански стил, са:

 • 1 пилешки гърди
 • 1 червен лук
 • 1 жълта люта чушка
 • 1 супена лъжица смлян чесън
 • Десертна лъжица паста от чили от аджи панка
 • Малко соев сос
 • 3 супени лъжици доматен сос
 • 1 щипка червен оцет
 • Малко пилешки бульон
 • 1 щипка растително масло
 • 1 стрък кориандър
 • Сол, черен пипер и кимион на вкус
Пиле ломо салтадо.
Перуанското ломо салтадо е вкусно и осигурява протеини с висока биологична стойност.

Инструкции стъпка по стъпка

 1. Първо нарежете пилешките гърди на малки кубчета.
 2. Нарежете лука на жулиени, а аджи амарило на лентички.
 3. Загрейте върджин зехтин в тиган и запържете пилето, предварително подправено със сол и черен пипер.
 4. Когато се запече от всички страни, извадете го и го оставете настрана за по-късно.
 5. Добавете смлян чесън, паста от аджи панка, червен лук и аджи амарило в същия тиган, за да се задушат. В този случай препоръчваме да загреете тигана на висока температура. Процесът ще отнеме няколко минути.
 6. Когато зеленчуците станат златистокафяви, добавете малко червен оцет и продължете да готвите.
 7. Когато част от течността се изпари, върнете пилето в тигана, този път с месото, доматения сос и пилешкия бульон.
 8. Добавете сол, черен пипер и кимион, за да продължите да готвите още 3 минути. Важно е пилето да е добре приготвено отвътре.
 9. За финал добавете нарязания кориандър и сервирайте.
 10. Има няколко варианта за поднасяне на пилето ломо салтадо. Един от вариантите е сместа да се постави вътре в качествен хляб. Можете също да го сервирате с гарнитура от картофи, ориз или дори сладък картоф. Това зависи от вкусовете на всеки човек.
Ястие с пилешко месо.
Перуанското ломо салтадо може да се сервира с ориз, хляб или картофи.

Ползите от пилешкото ломо салтадо

Включването на това перуанско пиле ломо салтадо в разнообразната и балансирана диета може да бъде много полезно за вашето здраве. Важно е обаче да се уверите, че във вашата диета няма дефицит на основни хранителни вещества, за да предотвратите хронични и сложни патологии.

Защитава мускулното здраве

Протеините, които пилето осигурява, са важни за предотвратяване на мускулния катаболизъм и за осигуряване на доброто функциониране на телесната ви тъкан с годините. Това сочи изследване, публикувано в списанието Nutrition Research . Ако изискванията не са изпълнени, може да изпитате саркопения в средносрочен план, което би било много проблематично за вашето здраве.

При заседнали хора се препоръчва дневна консумация на повече от 0,8 грама протеин на килограм (2,2 паунда) тегло на ден. При спортистите тези изисквания се удвояват. Изчезна митът, че високият прием на протеин в диетата може да причини проблеми с бъбреците или черния дроб през годините.

Може да засили загубата на тегло

Пилешко ломо салтадо е пикантна рецепта. Доказано е, че консумацията на храни с този вкус може да стимулира загубата на тегло. Това се дължи на наличието на капсаицин, вещество, което леко повишава телесната температура, насърчавайки мобилизирането и окисляването на мазнините от увеличаване на енергийния разход.

Внимавайте обаче с пикантните храни . Когато се консумира от хора с чревни или храносмилателни проблеми, могат да се появят негативни симптоми. В повечето случаи този тип храна не е проблематичен, но е препоръчително първо да се тества индивидуалната поносимост.

Помага за забавяне на стареенето

Както зеленчуците, така и кулинарните подправки, използвани в тази рецепта, са източник на фитохимикали с антиоксидантен потенциал. Тези елементи неутрализират образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите на тялото. Този ефект намалява скоростта, с която протичат процесите на стареене, както се посочва в проучване, публикувано в Clinical Interventions in Aging.

Въпреки това, за да изпитате наистина значителен ефект, ще е необходимо да се помисли за непрекъснат и достатъчен прием на храни на растителна основа. Също така е от ключово значение за насърчаването на други добри навици, като например пълноценната нощна почивка. По време на сън протичат възстановителните процеси на организма.

Пригответе пиле ломо салтадо по перуански у дома

Както видяхте, приготвянето на пиле ломо салтадо по перуански у дома е наистина лесно. Това е много вкусна рецепта, която може да осигури значително количество основни хранителни вещества, елементи, които помагат за подобряване на цялостното ви здраве и поддържане на функционалност в човешкото тяло. Поради това се счита за здравословна рецепта.

И накрая, не забравяйте, че е положително да включвате животински продукти в ежедневната си диета. Те съдържат протеини с висока биологична стойност, в допълнение към други хранителни вещества в достатъчни количества за насърчаване на тяхното усвояване. Когато ограничите диетата си, рискът от сериозни здравословни проблеми се увеличава и затова не го препоръчваме.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Naseeb, M. A., & Volpe, S. L. (2017). Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutrition research (New York, N.Y.)40, 1–20. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2017.01.001
 • Varghese, S., Kubatka, P., Rodrigo, L., Gazdikova, K., Caprnda, M., Fedotova, J., Zulli, A., Kruzliak, P., & Büsselberg, D. (2017). Chili pepper as a body weight-loss food. International journal of food sciences and nutrition68(4), 392–401. https://doi.org/10.1080/09637486.2016.1258044
 • Liguori, I., Russo, G., Curcio, F., Bulli, G., Aran, L., Della-Morte, D., Gargiulo, G., Testa, G., Cacciatore, F., Bonaduce, D., & Abete, P. (2018). Oxidative stress, aging, and diseases. Clinical interventions in aging13, 757–772. https://doi.org/10.2147/CIA.S158513

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.