Как да си изберем хранителни добавки с калций

Ще откриете безброй различни хранителни добавки с калций на пазара. Изборът между тях зависи от нуждите ви. Затова трябва първо да се консултирате с лекар.
Как да си изберем хранителни добавки с калций
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Понякога се налага приема на хранителни добавки с калций за подобряване на усвояването на това вещество в организма. Недостатъчното количество калций може да доведе до преждевременна остеопороза, най-вече при жените на прага на менопаузата.

Обикновено усвояването на калций е свързано с нивото на витамин D. Затова е важно да поддържаме стойностите и на двете вещества в препоръчителните граници. Някои храни могат да нарушат усвояването на калций, например фибрите.

За да сте сигурни, че организмът ви си набавя достатъчно количество от този минерал, понякога се налага да прибегнете до избора на подходяща хранителна добавка. Но не всички такива продукти са еднакви, затова трябва да знаете коя е най-добрата за вас според нуждите ви.

Калцият е жизнено важен за здравето на костите

Млечните продукти, както и зеленолистните зеленчуци, съдържат калций. Но консумацията им невинаги е достатъчна, за да си набавим необходимите ни препоръчителни дневни количества от този минерал.

Калцият е пряко свързан със здравето и функционирането на костите. Както вече споменахме млечните продукти и зеленолистните зеленчуци са богати на калций. Но в понякога не успяваме да си набавим този минерал само от храната. В идеалния случай трябва да приемаме пет порции плодове и зеленчуци и няколко порции млечни продукти дневно, за да намалим риска от поява на калциев дефицит.

Видове хранителни добавки с калций

Има различни видове хранителни добавки с калций. За да изберете между тях, трябва да познавате нуждите на организма си.

Най-често предлаганата добавка е калциевият карбонат. Този продукт не е скъп и лесно се приема. Често се предлага под формата на хапчета или таблетки за дъвкане, съдържащи около 200 mg калций в една доза.

Същевременно най-често изписваната добавка с калций е калциевият цитрат. Хранителните добавки с рецепта са по-скъпи, но се усвояват по-добре. Назначават се при хора с ниско ниво на стомашни киселини, което би затруднило усвояването на калциевия карбонат.

Освен тези два вида, на пазара можете да откриете и калциев лактат, калциев фосфат и калциев глюконат. Но те съдържат по-малко калций в сравнение с първите две добавки, които споменахме.

Когато трябва да изберете хранителна добавка с калций, важно е да потърсите такава, на чийто етикет да пише “пречистен” . Най-добре е да избягвате продукти произведени от нерафинирани черупки от миди, месокостно брашно или доломит, тъй като в тях може да се съдържат следи от тежки метали.

Препоръчваме ви да прочетете и: Богати на калций натурални средства против остеопороза

Как да повишите приема си на калций

Ако искате да увеличите приема си на калций, трябва да обърнете внимание на няколко съвета. На първо място винаги трябва да потърсите мнението и на здравен специалист. След това трябва постепенно да увеличите дозата на добавката. Най-добре е разпределите приема й в рамките на деня. Така ще избегнете неприятните странични ефекти, които могат да засегнат чревния тракт.

Добре е да съчетаете приема на хранителни добавки с калций с повишаване нивото на витамин D. Можете да направите това като се излагате на слънце, след като сте взели всички необходими предпазни мерки, като повишите консумацията си на яйца и риба или чрез добавки съдържащи този витамин.

Предпазни мерки касаещи приема на хранителни добавки с калций

Най-неприятният и сериозен страничен ефект от предозиране приема на калций е появата на бъбречни камъни. Този проблем не се развива при всички, а по-скоро пи хората предразположени към този тип заболявания.

Прекомерният прием на калций може да наруши усвояването и на други хранителни вещества като желязо, цинк, магнезий и фосфор. Поради тази причина никога не трябва да превишавате препоръчителните дневни дози.

Ако приемате по-голямо количество калций или страдате от странични реакции от приема му, трябва да увеличите консумацията си на течности и храни богати на фибри, за да ограничите усвояването му.

Заключение

Ако не си набавяте достатъчно количество калций чрез храната, може би е добре да прибегнете до приема на хранителни добавки. Избирайки между голямото разнообразие от продукти на пазара, трябва да се спрете на продукт, отговарящ на нуждите ви.

Важно е постепенно да увеличавате дозата, за да избегнете появата на неприятни странични ефекти. Запомнете, че е добре да съчетаете приема на хранителни добавки с калций с повишаване нивото на витамин D, за да увеличите максимално усвояването и бионаличността на този минерал. Във всички случаи е добре да се консултирате с лекар преди приема на каквато и да е било добавка. Той ще прецени нуждите ви и ще ви назначи правилната доза.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.