8 симптома, които ще ви помогнат да разберете дали имате хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът е заболяване, което променя функционирането на щитовидната жлеза. Вижте 8 симптома, които ще ви помогнат да разпознаете и установите наличието на това често срещано състояние.
8 симптома, които ще ви помогнат да разберете дали имате хипотиреоидизъм

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Ако имате хипотиреоидизъм, сигурно знаете, че това е заболяване, което променя функционирането на щитовидната жлеза. Тя отговаря за важни процеси като метаболизма и производството на хормони.

Това състояние е често срещано в днешното поколение и засяга предимно жените. Освен това възниква, когато нивата на тироидния хормон спадат или престанат да се произвеждат в необходимите количества.

Това води до редица промени в много от основните системи на организма и понижава способността ви да поддържате здравословно и балансирано тегло.

Проблемът е, че се развива постепенно и заради симптомите си може да бъде сбъркано с по-чести и спорадични състояния.

По тази причина днес искаме да ви представим 8 симптома, които ще ви помогнат да разпознаете това заболяване.

1. Рязко напълняване

ако имате хипотиреоидизъм, вероятно ще започнете да качвате килограми

Излишното телесно тегло обикновено настъпва вследствие на лоши хранителни навици и водене на заседнал начин на живот.

Ако обаче  се храните здравословно и въпреки това качвате килограми, значи е твърде вероятно причината за това е да имате хипотиреоидизъм.

Това заболяване засяга директно функционирането на метаболизма, забавяйки процесите по изгаряне на мазнините.

2. Чувство на умора

Чувството на физическа и умствена умора или на хроничната умора, е често срещано сред пациентите, страдащи от проблеми с щитовидната жлеза.

Макар че този симптом е свързан с различни здравословни проблеми, не бива да изключвате и хипотиреоидизма.

3. Висок холестерол

ако имате хипотиреоидизъм, това ще се отрази на нивата на лош холестерол

Високите нива на лош холестерол могат да бъдат провокирани от консумацията на храни, богати на мазнини, въглехидрати и други вещества, които оказват влияние върху метаболитната активност.

Когато бъдат придружени от гореспоменатите симптоми обаче или ако това се случи без видима причина, то може би имате хипотиреоидизъм.

В този случай се намалява способността на организма да премахва липидите от артериите, като по този начин се затруднява пречистването на кръвта.

4. Внезапни промени в настроението

Когато щитовидната жлеза не успява да отдели необходимото количество хормони, обикновено се появяват резки и внезапни промени в настроението.

Пациентите, страдащи от хипотиреоидизъм, са изложени на висок риск от периоди на безпокойство, депресия и стрес.

Въпреки че тези проблеми могат да бъдат провокирани от различни фактори, хипотиреоидизмът също не бива да бъде изключен като причина.

5. Проблемите с паметта може да са признак, че имате хипотиреоидизъм

Ако страдате от проблеми с паметта, изследвайте дали имате хипотиреоидизъм

Ако имате хипотиреоидизъм, измененията във функциите на щитовидната жлеза ще повлияят пряко върху здравето на нервната система и мозъка.

Хормоналните дисбаланси, които се появяват вследствие на това състояние, често водят до загуба на памет и проблеми с мозъка.

Това се дължи на факта, че отнема повече време на невроните да изпращат сигнали към мозъка. Това довежда до по-лесното им изтощаване.

6. Суха кожа

Спадът в нивото на хормоните, който се случва вследствие на хипотиреоидизма, води до негативни реакции спрямо кожата. Това от своя страна влияе върху естественото производство на мазнини.

Това води до прекомерна сухота и с течение на времето прави вида на кожата груб и несъвършен.

Освен това в много случаи този симптом е придружен от чупливост на ноктите, прекомерен косопад и затруднения при регенерирането на кожата и лечебните процеси.

7. Запек

Ако имате хипотиреоидизъм, може да страдате и от запек

Запекът е състояние, което се получава вследствие на затруднено премахване на задържаните в дебелото черво отпадъци.

Това е чест симптом на множество храносмилателни проблеми. Развитието му обаче може да се дължи и на спад в хормоните на щитовидната жлеза.

Това е така, защото щитовидната жлеза участва в метаболизма и в дейностите на храносмилателния тракт. Тези процеси са от съществено значение за оптималното изхвърляне на отпадъците.

На свой ред това състояние намалява способността на червата да се свиват, засягайки преминаването на отпадъчните вещества през тях.

8. Болки в мускулите

Мускулните болки са често срещани сред пациентите, страдащи от възпалителни проблеми или сред хората, които правят упражнения с висока интензивност.

Ако нито една от споменатите не е причината за проблема обаче, трябва да се анализира дали повторната му поява е свързана с отслабването и дисфункцията на щитовидната жлеза.

Въпреки че повечето хора го пренебрегват, когато нивата на хормоните, регулиращи метаболизма, се понижат, това води до отслабване на мускулите и ставите.

Независимо от това, този симптом може да бъде овладян, ако практикувате здравословни навици като изпълняване на упражнения с умерено натоварване и разтягания.

Вярно е, че тези симптоми се проявяват и при други заболявания. Въпреки това е важно да имате предвид, че могат да бъдат провокирани от проблеми с щитовидната жлеза.

Ако имате случаи в семейството си или рискови фактори, свързани с хипотиреоидизъм, трябва да се консултирате с вашия лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.