Как неправилното дишане може да повлияе на здравето ви

Знаете ли, че неправилното дишане може сериозно да увреди здравето ви? Ще научите повече за това в тази статия и ще получите необходимото вдъхновяване, за да разберете техниките за правилно дишане.
Как неправилното дишане може да повлияе на здравето ви
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 25 август, 2022

Ясно е защо дишаме: по този начин снабдяваме кръвта с кислород, който е нужен за поддържането на жизненоважните ни органи. Здравето на тъканите в тялото зависи от окислителния процес. Ето защо, неправилното дишане носи негативни последици върху умственото и физическото здраве.

Но въпреки, че представлява автоматизирано действие на организма, което изглежда привидно просто, съществуват много случаи, при които не дишаме подобаващо.

Например, при някои обстоятелства не дишаме правилно поради отклонена преграда. Въпреки това, при много други случаи дишаме по неподходящ начин по навик или просто защото сме подложени на стрес.

Как е възможно да дишаме неправилно?

Какво е неправилното дишане?

Съществуват три начина на дишане: коремно, интеркостално и букално. Най-правилното сред трите е първото, а останалите две могат да доведат до усложнения.

Все пак, много е уместно да уточним, че сред трите вида, букалното дишане е най-вредно. Причината за това е, че носът не филтрира въздуха, в следствие на което вредни организми нахлуват в тялото.

Какви са последствията от неправилното дишане?

1. Лошото спане

Ако не дишаме правилно когато спим, мозъка ни не се снабдява правилно с кислород, затова е невъзможно дълбокото заспиване.

Всъщност, ако обичайно дишате неправилно, ще се събуждате с чувство на умора, при това не веднъж.

Освен тази слабост, ще изпитвате също сутрешни главоболия или такива, които могат да продължат дори до следобяд или вечерта. Това ще превърне тази част от деня в борба срещу болката, която в зависимост от интензитета може да ви попречи да изпълнявате ежедневните си задължения.

2. Изтощение

неправилното дишане води до изтощение

Имайки предвид, че кислородът е задвижващото гориво на организма, ако качеството му е ниско, ще използваме прекомерно телесните мускули и тъкани. Ето защо накрая на деня ще се чувстваме толкова изтощени, все едно никога не бихме премахнали тази умора.

3. Депресия

Естествено, ако се намирате в постоянно състояние на изтощение, това ще засегне всички аспекти от живота ви.

От друга страна, ще имате проблеми с концентрацията, което може да се превърне в недостатък на работа. Също така едва ли ще искате да прекарвате свободното си време със семейството и приятелите си, тъй като просто ще искате да си почивате.

Лошото представяне на работа и липсата на социален живот ще повлияят по негативен начин самочувствието ви. Това пък от своя страна може да доведе до кратки или по-продължителни депресивни състояния. И всичко това само заради неправилното дишане.

4. Влошаване на имунната система: ще сте по-уязвими

Освен ефектите, които влошеното психическото здраве носи на защитните сили на организма, неправилното дишане директно засяга имунната система. Това е вследствие на дефицита както на количеството, така и на качеството на кислорода.

В този ред на мисли, ще бъдете по-уязвими на вирусните атаки, инфекции и заболявания. Това ще ви попречи да изпълнявате подобаващо ежедневните си задължения, с които иначе бихте се справили безпроблемно.

5. Сърдечно-съдови рискове

Сърдечно-съдови рискове при неправилното дишане

Ако дишате лошо, сърцето ви ще се претовари, тъй като няма да има достатъчно енергия. Същевременно ще трябва да преработва кръвта, която съдържа нежелани елементи, влияещи и по негативен начин.

Поради тази причина, неправилното дишане също неблагоприятно афектира кръвообращението.

Това е така, защото кръвта, която циркулира в артериите и вените се сгъстява, което води до тяхното запушване. Това може да доведе до внезапната поява на разширени вени, както и други заболявания.

Проблеми със стомашно-чревния тракт

Храносмилателната система е отговорна за разделянето на веществата, които са полезни за нея, от тези, които не са.

Тази функция не би протекла както трябва ако дишате неправилно, защото кръвта, която използва, за да се задейства, ще бъде вече с лошо качество.

Това ще увеличи шансовете ви за заболяване от хиетална херния, аеропатия или хроничен гастрит.

Както и сами виждате, ако дишате неправилно, трябва сериозно да се заемете с проблема.

За разлика от други проблемни ситуации в живота, това усложнение лесно може да се разреши. В наши дни съществуват много лекарства и курсове алтернативни терапии, базирани на снабдяването на тялото с кислород чрез колабикуларното дишане.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • F. Susanibar. (2013). Fisiología de la respiración. In Fisiología de la respiración e insuficiencia respiratoria aguda. https://doi.org/jbiol226 [pii]n10.1186/jbiol226.
  • García Río, F. (2004). Control de la respiración. Archivos de Bronconeumología. https://doi.org/10.1157/13077883.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.