7 “невинни” навика, водещи до хормонален дисбаланс

Има много ежедневни неща, които изглеждат безвредни, но могат да причинят хормонален дисбаланс, без дори да подозирате, който да засегне общото ви здравословно състояние. Вижте за кои навици говорим.
7 “невинни” навика, водещи до хормонален дисбаланс
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 24 април, 2023

В ежедневието си живеем с редица навици водещи до хормонален дисбаланс.

Хормоните играят изключително важна роля в тялото ни. Те са тези, които отговарят за регулирането на основните системи в организма ни.

Те са химични трансмитери, секретирани от ендокринните жлези и стимулиращи клетъчното развитие, както и някои когнитивни процеси.
Те участват директно в метаболизма, растежа и сексуалната функция, ето защо хормоналният баланс  е толкова важен за здравето ни.
Проблемът е, че някои хора страдат от хормонален дисбаланс, защото определени фактори могат да нарушат образуването или активността им.

В резултат на това се създава верига от негативни реакции в тялото. Ако не се контролират, те могат да предизвикат появата на различни болести.

Въпреки това много хора дори не подозират, че ежедневните им, “невинни” навици могат да доведат до хормонален дисбаланс.

Вижте за кои навици говорим!

1.Проблеми със съня

проблемите със съня могат да доведат до хормонален дисбаланс

Проблемите със съня или недоспиването значително повишава риска от хормонални проблеми.

Доказано е, че има тясна връзка между циклите на съня и секретирането на определени важни хормони, особено в женския организъм.

Дисбалансът може дори да се отрази на настроението, нивото на кръвната захар и теглото ви.

Не пропускайте да прочетете и: Натурални средства за подобряване на съня

2.Диета с ниско съдържание на мазнини

Избягването на всички източници на мазнини в действителност е едно от най-вредните неща, които правите по време на диетата си за отслабване.

Вярно е, че мазнините съдържат много калории, но не е вярно, че всички мазнини са вредни за организма ви.

Здравословните мазнини, като омега 3 мастните киселини, се борят с възпалителните процеси и спомагат регулирането на хормоните като естроген и прогестерон.

Ограничавайки приема на мазнини реално увеличавате вероятността да запазите наднорменото си тегло, а освен това да имате нередовен месечен цикъл, както и да увеличите риска от поява на кисти.

Можете да откриете полезни мазнини в:

  • Мазните риби
  • Авокадото
  • Зехитина
  • Ядките
  • Семената

3.Водене на уседнал начин на живот – един от навиците водещи до хормонален дисбаланс

воденето на уседнал начин на живот може да доведе до хормонален дисбаланс

Липсата на физическа активност или уседналият начин на живот предразполагат към поява на хормонален дисбаланс както при мъжете, така и при жените.

Упражненията стимулират отделянето на ендорфин, химическо вещество отделяно от мозъка за повишаване на усещането за щастие и комфорт.

Освен това физическата активност е свързана тясно и с половите хормони, тъй като стимулират сексуалното желание.

4.Прекаляването с преработени храни

Прекомерно обработеното месо и другите преработени храни имат великолепен вкус и придават специален щрих към менюто ви.

Лошата новина е, че са пълни с химични подобрители. След известно време те водят до хормонален дисбаланс, съчетан с проблеми с метаболизма, а понякога причиняват и рак.

Свързвани са с повишените нива на кортизола, химическо вещество предизвикващо стрес, депресия и неуравновесеност.

5.Честа употреба на дезинфектант за ръце

честата употреба на дезинфектанти може да доведе до хормонален дисбаланс

Може да ви изглежда иронично, но наистина е доказано, че честата употреба на дезинфектанти за ръце има отрицателен ефект.

Много хора си мислят, че това е добър хигиенен навик, но в действителност той нарушава баланса между полезните и вредни бактерии и отслабва имунната ви система.

Химическите вещества в състава на тези дезинфектанти водят до риск от възпаления и дисбаланс на хормоните.

Съставки като триклозана, например, нарушават баланса на естрогена и влияят на хормоните на щитовидната жлеза.

6.Прекалена физическа активност

Всяко едно прекаляване е вредно, с физическата активност също.

Докато уседналият начин на живот уврежда здравето, прекомерната физическа дейност също може да доведе до неприятни последици.

Прекарването на часове във фитнеса и правенето на упражнения с голямо натоварване повишава нивата на хормона на стреса, кортизола.

С течение на времето това влияе и хормоните регулиращи менструалния цикъл и плодовитостта.

7.Консумирането на консервирани храни

консумацията на консервирани храни може да доведе до хормонален дисбаланс

Консервираните храни може да са бърз и здравословен избор, но не съвсем.

Консервираните храни съдържат  химически вещества като бисфенол А. Той се свързва с редица хормонални проблеми и болести.

Тези храни съдържат и голямо количество консерванти, които също могат да доведат до негативни последствия.

Промяната на тези навици е важна за намаляване на риска от развитие на болести свързани с хормонален дисбаланс. Винаги е добра идея да се консултирате с лекар, ако забележите нещо необичайно, тъй като навременното откриване на проблема ще ви спести евентуални усложнения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Taheri, S., Lin, L., Austin, D., Young, T., & Mignot, E. (2004). Short sleep duration is associated with reduced leptin, elevated ghrelin, and increased body mass index. PLoS Medicine. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.0010062

  • De Kloet, E. R. (2003). Hormones, brain and stress. Endocrine Regulations.

  • Kim, T. W., Jeong, J.-H., & Hong, S.-C. (2015). The impact of sleep deprivation on hormones and metabolism. International Journal of Endocrinology. https://doi.org/10.1155/2015/591729

  • Cadegiani, F. A., & Kater, C. E. (2017). Hormonal aspects of overtraining syndrome: A systematic review. BMC Sports Science, Medicine and Rehabilitation. https://doi.org/10.1186/s13102-017-0079-8


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.