6 съвета за поддържане здравето на очите

Зрението е едно от най-ценните сетива, но колко често наистина полагаме грижи за него? Това ще научим от днешната статия.
6 съвета за поддържане здравето на очите

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Искате ли да научите някои ценни съвети за поддържане здравето на очите?

Зрението е едно от най-ценните сетива, но много хора не се грижат за него по начина, по който трябва.

Може би сте чували какви ли не съвети относно грижата за очите, със съответните аргументи защо е нужно да се правят. Но колко от тях мислите, че си струват наистина?

Повечето съвети относно здравето на очите и зрението гласят “Не прекалявайте с гледането на телевизия” или “Не използвайте компютри и мобилни телефони”. Нека вметнем, че тези съвети сами по себе си отдавна не са достатъчни.

И въпреки, че все още могат да бъдат от полза, реалността показва, че повечето от нас прекарват по няколко часа дневно пред компютъра по време на работа, училище или други занимания.

Ето защо днес искаме да споделим с вас някои съвети за поддържане здравето на очите.

1. Подобрете храненето си с цел поддържане здравето на очите

Подобрете храненето си с цел поддържане здравето на очите.

Това, с което се храните може силно да повлияе на зрението. Това е така, защото количеството витамини, с които снабдявате очите си идват именно от храната.

Една от най-добрите храни, които можете да изберете щом става въпрос за очите са морковите, които са богати на витамини А и С. Те са отговорни за поддържането и подобряването на очното здраве.

Все пак, това не е единственият начин, по който можете да се възползвате от морковите. Ако хранителните ви навици са лоши, те могат да увеличат риска от заболявания като глаукома.

2. За поддържане здравето на очите, носете слънчеви очила колкото се може по-често.

Слънчевите очила не са просто моден аксесоар. Те могат и да помогнат в намаляването на UV лъчите към очите. Когато излизате навън трябва да носите слънчеви очила, независимо дали навън е топло или студено.

Когато си купувате слънчеви очила, трябва да се уверите, че спират поне 90% от UV лъчите.

Още по-добре би било те да бъдат поляризирани. Това ще ви помогне да поддържате очите си здрави, както и да се чувствате по-комфортно, когато сте на някое слънчево място.

3. Консултирайте се със специалист относно зрението си

За поддържане здравето на очите, консултирайте се с лекар.

Единствено офталмологът може да ви даде достоверна информация за текущото здраве на зрението ви. Всъщност, процедурата е много проста.

За тези от вас, които не знаят, очният преглед се състои от следните:

  • Показване на изображения през различни лещи
  • Четене на букви, чиито размер варира
  • Изследване на очите с безболезнен уред, който измерва очното налягане

Това е цялата процедура, затова не се страхувайте да я извършите.

Ако искате да извлечете максимума от очния преглед, ще се наложи разширяване на зениците.

Този тест се прилага с помощта на няколко капки, които разширяват зениците повече от нормалното, така че лекарят да може да изследва очите в детайли. В повечето случаи това е единственият начин, по който  биха могли да се установят тежки проблеми, свързани с вътрешноочното налягане.

4. Ако вече носите очила, трябва да се грижите за тях!

Носенето на очила не означава непременно, че имате проблеми с очите. В повечето случаи ще имате нужда единствено от малко допълнителна помощ, за да можете да виждате по-добре, както и да се предотврати по-нататъшно износване на зрението.

Няма значение дали носите очила или контактни лещи. Те трябва да бъдат винаги добре почистени. Това ще подпомогне предотвратяването на проблемите със зрението, както и ще ви предпази от бъдещи инфекции.

Добра идея е извършването на профилактичен преглед веднъж годишно, с цел проверка на зрението и регулиране на лещите, ако е нужно.

5. Научете се как да използвате компютърните екрани

За поддържане здравето на очите, внимавайте с компютърните екрани.

Почти невъзможно е да живеете без да гледате екрана на монитор или мобилен телефон.

Все пак, това не означава, че няма начин да се предпазите докато ги използвате. Просто не бива да прекалявате.

Когато гледате телевизия, дистанцията, която трябва да спазвате от екрана е три крачки. Ако ще работите на компютър, очите ви трябва да стоят на минимум две стъпки от екрана.

Често използваме мобилните телефони на тъмно, но нека се знае, че това е изключително вредно за зрението. За предпочитане е да работите с тях на светло.

6. Влажни очи = здрави очи

Очите трябва да бъдат винаги влажни. Ако усещате очите си сухи и сърбящи, най-вероятно имате проблеми със зрението.

Ако мигането не е достатъчно, личният ви лекар следва да ви изпише капки с разтвор, които да прилагате.

Прилагайте по една капка във всяко око на всеки три часа, или щом изпитате дискомфорт, в случай, че прекарвате по няколко часа на ден пред компютъра. Това ще поддържа здравето на очите ви за по-дълъг период от време.

Както сами можете да се убедите, всички тези съвети за поддържане здравето на очите са изключително лесни за спазване. Просто обръщайте внимание на зрението си, както го правите при останалите части на тялото си. Използвайте тези съвети, за да се радвате на здравите си очи.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Rasmussen HM, Johnson EJ. Nutrients for the aging eye. Clin Interv Aging. 2013;8:741–748. doi:10.2147/CIA.S45399
  • van Kuijk FJ. Effects of ultraviolet light on the eye: role of protective glasses. Environ Health Perspect. 1991;96:177–184. doi:10.1289/ehp.9196177
  • Moshirfar M, Pierson K, Hanamaikai K, Santiago-Caban L, Muthappan V, Passi SF. Artificial tears potpourri: a literature review. Clin Ophthalmol. 2014;8:1419–1433. Published 2014 Jul 31. doi:10.2147/OPTH.S65263
  • Al Owaifeer, A. M., & Al Taisan, A. A. (2018). The Role of Diet in Glaucoma: A Review of the Current Evidence. Ophthalmology and therapy, 7(1), 19–31. https://doi.org/10.1007/s40123-018-0120-3
  • Kierstan Boyd. 2020. Computers, Digital Devices and Eye Strain. American Academy of Ophtalmology. https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/computer-usage

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.