7 храни, които вредят на чревното здраве

Знаете ли, че храните с високо съдържание на мазнини усилват стомашните киселини и могат да раздразнят червата, причинявайки ви киселинен рефлукс? С течение на времето това може да доведе до метаболитни разстройства. В тази статия ще разберете кои храни трябва да избягвате.
7 храни, които вредят на чревното здраве
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Искате ли да научите кои храни вредят на чревното здраве?

Червата играят изключително важна роля за цялостното ви здраве. Все пак те помагат на тялото да усвоява хранителните вещества и да премахва отпадъците.Знаете ли, че те са също и хранилище на полезни бактерии?

Милиони бактерии живеят в червата ви. Те всъщност са необходими за доброто храносмилане, защото имат за задача да разграждат определени вещества, които тялото ви не може самостоятелно да усвои.

Те спомагат и за производството на конкретни есенциални витамини. И ако това не е достатъчно, те дават на тялото ви енергия и подсилват имунната система.

Проблемът е, че понякога лошите хранителни навици могат да попречат на правилното функциониране на червата и да причинят симптоми и заболявания, засягащи качеството ви на живот.

Най-притеснителното от всичко е, че много от хората не знаят кои храни са вредни и защо консумирането им може да доведе до отрицателни ефекти.

Затова ще се възползваме от възможността да ви разкрием 7-те най-вредни за червата ви храни и защо трябва да намалите приема им възможно най-много.

Разберете кои са те!

1. Зърнени храни с високо съдържание на глутен

Глутеновите храни вредят на чревното здраве

Макар че фибрите някои пълнозърнести храни могат да подобрят функционирането на червата, глутенът в рафинираните зърнени продукти може да причини неприятности.

Този протеин не се разгражда или усвоява добре, което води до алергии и нежелани реакции.

Прекомерната му консумация повишава нивата на възпалението. Ако се остави да се развива неконтролируемо, може да отключи автоимунни заболявания като:

Искате ли да разберете повече? Има ли връзка между глутена и фибромиалгията

2. Червено месо

Редовната консумация на червено месо не само повишава риска от подагра, но и може да засегне телесните тъкани, увеличавайки възпалението.

Този вид храна е по-трудна за усвояване в сравнение с постните меса. Тъй като забавя храносмилането, тя може да доведе до храносмилателни симптоми като:

 • Коремно възпаление
 • Газове

Освен това червеното месо променя pH на червата, което намалява нивата на полезните бактерии и по този начин повишава риска от инфекции.

3. Мазни, пържени храни

Мазните храни вредят на чревното здраве

Пържените храни и храните с високо съдържание на мазнини водят до пристрастяване и в дългосрочен план могат да причинят метаболитни смущения и проблеми с теглото.

В краткосрочен план те дразнят червата и повишават нивата на стомашните киселини. Тези храни могат да причинят също и проблеми от рода на киселинен рефлукс.

Хора, страдащи от синдрома на раздразненото черво, гастрит и други храносмилателни смущения, трябва да избягват пържените и мазните храни.

4. Млечни продукти

Макар че млечните продукти осигуряват хранителните вещества, от които се нуждае организмът, хората с непоносимост към лактоза трябва да избягват консумацията им.

Те са вкусни и се използват в множество ястия, които вероятно ядете постоянно, но е доказано, че тези храни са виновни за голям брой чревни състояния.

Мазнините, лактозата и протеините в млечните продукти засягат пряко чревното здраве. Те изменят микрофлората и затрудняват премахването на отпадъчните вещества.

Също така консумацията им се свързва с възпаленията и с често срещани проблеми като запека и диарията.

5. Пикантните храни влияят негативно на чревното здраве

Пикантните храни вредят на чревното здраве

Лютите чушки придават специален вкус на ястията ви и дори съдържат мощни антиоксиданти, които защитават тялото ви от оксидативни увреждания.

Проблемът е, че консумацията им може да причини сериозни възпаления в лигавицата на стомаха и червата, особено при хора, които вече страдат от храносмилателни смущения.

В резултат от това се появяват повече стомашни киселини, киселинен рефлукс и гастрит.

6. Кафе и газирани напитки

Кафето и газираните напитки се асоциират с увеличено разпространение на киселинния рефлукс и чревните възпаления.

Тези напитки отпускат езофагеалния сфинктер, което улеснява появата на стомашните киселини.

Високото съдържание на захар и добавки също вреди на чревното здраве, довеждайки понякога до диария и значителни болки в коремната област.

7. Консервирани и преработени храни

Консервираните храни вредят на чревното здраве

Супермаркетите са препълнени с голямо разнообразие от консервирани и преработени храни, приготвени по начин, който отнема хранителните им качества.

Много от хората ги възприемат като бърз и лесен вариант, тъй като са добри на вкус и лесни за приготвяне.

Това, което индустрията не иска хората да знаят, е че тези храни са с ниско съдържание на хранителни вещества. Вместо тях, те са пълни с добавки, които засягат червата ви, както и другите части на тялото.

Консумирането на добавки се свързва с повишен риск от развитие на метаболитни заболявания, синдром на раздразненото черво и няколко вида рак.

Храните ли се с някои от горепосочените продукти? Ако е така, направете усилие да намалите консумацията им възможно най-много, за да запазите червата си здрави. 

Вместо тях яжте повече органични храни, особено плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • DIETAS EMPÍRICAS PARA EL TRATAMIENTO DEL SÍNDROME DEL INTESTINO IRRITABLE (n.d.). Asociación española de gastroentología.
  http://www.aegastro.es/sites/default/files/archivos/documento-grupo/sindrome_colon_irritable_-_baja_en_fodmaps.pdf
 • Mayo Clinic Staff. (2017). Food allergy.
  mayoclinic.org/diseases-conditions/food-allergy/symptoms-causes/syc-20355095
 • ‘The way to a man’s heart is through his gut microbiota’–dietary pro- and prebiotics for the management of cardiovascular risk (2014). Tuohy KM, Fava F, Viola R.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24495527
 • Conlon, M. A., & Bird, A. R. (2014). The impact of diet and lifestyle on gut microbiota and human health. Nutrients, 7(1), 17-44. doi:10.3390/nu7010017
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4303825/
 • Rethinking fiber and hydration can lead to better colon health. (2013).
  health.harvard.edu/diseases-and-conditions/rethinking-fiber-and-hydration-can-lead-to-better-colon-health
 • Zhang et al. (2015). Impacts of gut bacteria on human health and diseases. DOI: .
  10.3390/ijms16047493

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.