Опитайте тези 6 домашни средства срещу колит

Знаете ли, че морковите са едно от най-ефективните средства срещу колит? Те съдържат фибри и противовъзпалителни съединения, които спомагат да се облекчи болката и да се избегне чувството на отпадналост. Научете повече в тази статия!
Опитайте тези 6 домашни средства срещу колит

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Колит е заболяване, причинено от възпаление на дебелото черво и ректума.

Тази зона, най-ниската част на червата, показва промени в мукозата, която я покрива. На свой ред това предизвиква верига от негативни реакции, между които силна болка и диария.

Въпреки че колитът в повечето случаи се проявява спорадично и преминава леко, на много хора се налага да потърсят медицинска помощ, когато е хроничен и повтарящ се.

Проучвания показват, че поне 60% от засегнатите пациенти са от женски пол. Повечето от тях са под 40-годишна възраст.

Досега не е изяснена причината за появата на колит. Независимо от това, експертите вярват, че има нещо общо с хранителните навици, наследствеността или ефектите от някои лекарства.

За щастие съществуват някои натурални средства за лечението му, които не причиняват странични ефекти. Те могат да спомогнат да се облекчат симптомите, преди да се развият други усложнения.

В тази статия ще поговорим за 6-те най-добри средства, които да приемате, когато страдате от колит.

1. Натурално кисело мляко срещу колит

натурално кисело мляко

Киселото мляко е едно от най-добрите средства срещу колит. То подсилва дебелото черво с живи култури, които регулират натуралното му pH.

Тази група полезни бактерии спомага за произвеждането на млечна киселина, необходимо вещество за оптималното премахване на вредните токсини, които обитават тази част от тялото.

Тези качества на киселото мляко носят положителни ефекти на имунната система. Те правят това, като се противопоставят на инфекциозните агенти, нахлули в тялото.

Какво трябва да правите:

 • Яжте по кофичка кисело мляко всеки ден.
 • Включете натуралното кисело мляко в плодовите и зеленчуковите си смутита.

2. Сок от картофи

Алкалните свойства на картофите са много ефективни при борба с язвения колит и епизодите на диария.

Те са богати на скорбяла и натурални фибри, които допринасят за подобрението на чревната активност. Това контролира възпалението на дебелото черво.

Сокът от картофи успокоява болката в корема и намалява натрупването на газове и киселини.

Как да се използва:

 • Настържете суров картоф и го изплакнете в гевгир. Изпийте сока.
 • Правете това 2 или 3 пъти на ден.

3. Оризова вода

Оризова вода

Прясната оризовата вода е пробиотично лекарство, което допринася за регулирането на натуралното PH на червата.

Скорбялата в нея намалява възпалението на дебелото черво. Поради увеличаването на полезните бактерии, тя спомага да се облекчат симптоми като затруднено храносмилане и газове.

Също така, заради съдържанието си на витамини и минерали, оризовата вода е една от най-добрите съставки за заместване на хранителните вещества, които организма гуми в следствие на диарията.

Как да я използвате:

 • Сложете да се варят две супени лъжици ориз в тенджера с вода. Когато заврат, свалете от огъня и оставете да се накиснат.
 • След като достигне приятна за консумация температура, прецедете през цедка и пийте от течността 1 или 2 чаши дневно.

4. Ленена вода

Лененото семе съдържа натурални фибри и е чудесна съставка за лекуването на чревни проблеми.

Хранителните вещества в него, в съчетание с мастните киселини и антиоксидантите, намаляват възпалението и насърчават оптималното премахване на отпадъци.

Съставки

 • 1 супена лъжица ленено семе
 • 1 чаша вода

Как да я използвате:

 • Сложете супената лъжица ленено семе в чашата с вода и оставете да се накисне за една нощ.
 • На другия ден, когато е придобила консистенция на желе, прецедете през цедка и изпийте водата.
 • Пийте всеки ден по чаша от тази напитка, докато облекчите симптомите.

5. Моркови

моркови срещу колит

Морковите са богати на фибри и са съставени от противовъзпалителни съединения. Когато се внедрят в червата, те контролират болката и възпалението.

Съдържат и пробиотични свойства, което означава, че подхранват бактериите, които предпазват дебелото черво.

Хранителните вещества в морковите спомагат да се избегне податливостта на тялото към хронични форми на диария и повръщане.

Как да ги използвате:

 • Направете сок от моркови, като използвате сокоизстисквачка.
 • Можете също да ги сварите във вода без сол и да направите пюре от тях, след като омекнат.
 • Консумирайте веднъж дневно, докато излекувате колита.

6. Банани

Бананите съдържат вид фибри, познати като пектин. Когато се абсорбира от червата, той спомага да се балансират нивата на PH, за да се облекчи диарията или запека.

В допълнение към това, високите нива на магнезий и калий в бананите допринасят за равновесието на електролитите в тялото, което в повечето случаи изменя състоянието и е едно от най-добрите лечения за колит.

Съставки

 • 1 зрял банан
 • 1 чаена лъжица мед

Начин на приготвяне

Намачкайте банана, смесете с меда и консумирайте.

Можете също да добавяте банани към смутитата си или да ядете парченца банан през целия ден.

Страдате ли от колит? Изберете някое от средствата срещу колит и кажете сбогом на този притеснителен проблем!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ke F, Yadav PK, Ju LZ. Herbal medicine in the treatment of ulcerative colitis. Saudi J Gastroenterol. 2012;18(1):3–10. doi:10.4103/1319-3767.91726
 • Huertas, R. A. P. (2013). Yogur en la salud humana. Revista Lasallista de Investigacion.
 • Martinchik, A. N., Baturin, A. K., Zubtsov, V. V, & Molofeev, V. I. (2012). [Nutritional value and functional properties of flaxseed]. Voprosy Pitaniia.
 • Fallahzadeh H, Jalali A, Momayyezi M, Bazm S. Effect of Carrot Intake in the Prevention of Gastric Cancer: A Meta-Analysis. J Gastric Cancer. 2015;15(4):256–261. doi:10.5230/jgc.2015.15.4.256
 • Sharma KD, Karki S, Thakur NS, Attri S. Chemical composition, functional properties and processing of carrot-a review. J Food Sci Technol. 2012;49(1):22–32. doi:10.1007/s13197-011-0310-7
 • Wong C, Harris PJ, Ferguson LR. Potential Benefits of Dietary Fibre Intervention in Inflammatory Bowel Disease. Int J Mol Sci. 2016;17(6):919. Published 2016 Jun 14. doi:10.3390/ijms17060919

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.