7 причини да пиете мляко с мед преди лягане

Освен, че се бори с безсънието и насърчава възстановителния покой през нощта, комбинацията от мляко и мед е в подкрепа на костното здраве и забавя преждевременното стареене. Опитайте и вие!
7 причини да пиете мляко с мед преди лягане

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

В последните години бе потвърдено, че приемът на някои натурални продукти може да подобри качеството на съня, редуцирайки напрежението и безсънието. Една от тях представлява вкусна напитка, приготвена от мляко и мед, известни с лечебните си свойства и с уникалната си способност да стимулират пълноценния сън през нощта.

Открито е, че тези два продукта съдържат триптофан, както и други важни аминокиселини, увеличаващи производството на мелатонин – химикал, свързващ се с добрия сън.

Както млякото, така и медът спомагат за това да се наспите добре, а освен това предлагат на тялото множество положителни свойства, докато е в състояние на покой.

И въпреки, че не е подходяща за хора с непоносимост към лактозата, тази комбинация е чудесна за тези, които могат да приемат мляко безпроблемно.

Много от нас не знаят колко е полезна тази напитка, затова и сега ще ви опишем 7-те ползи от нея.

1. Защитава кожата

Мляко с мед помага за прочистването на кръвта

Редовното консумиране на мляко с мед помага за прочистването на кръвта, като по този начин понижава нивата на токсините и други съставки, които са вредни за кожата.

То притежава противомикробни субстанции и антиоксиданти, подпомагащи почистването й в дълбочина. Тя пречи и на развиването на различни състояния и дефекти.

Може да бъде използвано и за локално лечение и предотвратяване на бръчките, увисването и появата на мъртви кожни клетки.

2. Подобрява храносмилането

Тази семпла комбинация е много полезна за храносмилателната система. Същевременно, противомикробичните и антивирусните компоненти в меда предотвратяват чревните инфекции и стомашните проблеми.

Тази храна действа като естествен пробиотик, идеален за насърчаването на полезните бактерии, които предпазват дебелото черво.

3. Прави ви по-силни

Чаша мляко с мед ще ви зареди с протеини и сложни въглехидрати.

Чаша мляко с мед ще ви зареди с протеини и сложни въглехидрати, които подпомагат ускоряването на метаболизма.

Приемането на напитката вечер, както и през деня може да снабди тялото ви с физическа и умствена енергия за по-продуктивен ден.

Благодарение на ензимите в млякото, неговите животински протеини се разграждат до аминокиселини. След това протеинът се съединява отново в белтъчини, които могат да бъдат използвани като източник на енергия.

4. Подобрява здравето на костите

Факт е, че млякото е един от най-добрите естествени източници на калций, но медът съдържа вещества, които помагат на тялото да го усвои.

Затова комбинацията от тези две съставки подобрява здравето на костите, предотвратявайки загубата на плътност и отслабването им.

Това е един натурален продукт, понижаващ риска от остеопороза и други възпалителни заболявания, които влияят негативно на костното здраве.

5. Притежава антибактериални свойства

Комбинацията от мляко и мед притежава  ефект срещу стафилококовата бактерия.

Проведено проучване доказва, че комбинацията от мляко и мед притежава забележителен ефект срещу стафилококовата бактерия. Нещо повече, тази бореща се с бактериите сила се засилва още повече, когато млякото се приема самостоятелно.

Медът има ясно изразени противомикробни, антибиотични и противовъзпалителни свойства. Проучванията показват, че медът може да предотврати появата на различни видове инфекции.

За тази съставка се счита, че укрепва имунната система. И тъй като консумацията му предотвратява появата на настинка, кашлица и други респираторни заболявания, тя е перфектна за прием по време на грипния сезон.

6. Мляко с мед  се справя с безсънието

Както споменахме по-рано, млякото и медът са пълни с активни съставки, които помагат за дълбок сън и покой.

Комбинацията се използва години наред като лек против безсъние. Нещо повече, тя е дори по-добра от много лекарствени продукти.

Медът съдържа естествени захари и триптофан, които задействат освобождаването на химични съединения, помагащи за здравия сън.

Това, заедно с останалите съставки в млякото, увеличава нивата на серотонин – невротрансмитер, свързващ се с отпускането и облекчаването на стреса.

7. Предотвратява преждевременното стареене

Чаша мляко с мед не понижава риска от преждевременно остаряване.

Чаша мляко с мед понижава риска от преждевременно остаряване не само на кожата, но и на останалите части от тялото.

Много от антиоксидантите в тази напитка намалят въздействието на свободните радикали – молекулите, които възпрепятствят клетъчното действие.

Някои древни култури дори са смятали този продукт за “еликсира на живота”. Счита се, че редовната консумация пречи за влошаването на здравето и развитието на множество заболявания.

Готови ли сте да го опитате? Добавете една супена лъжица мед в една чаша топло мляко и се насладете на по-добри сън и здраве.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Michaëlsson, K., Wolk, A., Langenskiöld, S., Basu, S., Lemming, E. W., Melhus, H., & Byberg, L. (2014). Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: Cohort studies. BMJ (Online). https://doi.org/10.1136/bmj.g6015
  • Haug, A., Høstmark, A. T., & Harstad, O. M. (2007). Bovine milk in human nutrition – A review. Lipids in Health and Disease. https://doi.org/10.1186/1476-511X-6-25
  • Bogdanov, S., Jurendic, T., Sieber, R., & Gallmann, P. (2008). Honey for nutrition and health: a review. Journal of the American College of Nutrition.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.