Пестицидите, които често се използват за защита на плодовете и зеленчуците от всякакви вредители, могат да бъдат опасни за здравето. Ето защо е важно да ги измивате старателно преди консумация.
Ако нямате собствена зеленчукова градина, нито закупувате храната само от магазините за био продукция, за съжаление, чрез плодовете и зеленчуците ще влезете в контакт с различни видове химикали. Комбинацията от пестициди, малко восък и гланц правят прясната продукция да изглежда почти, като произведение на изкуството.
Днешната статия ще покаже как трябва да измиваме химикалите от плодовете и зеленчуците, за да са годни за консумация.
Какво представляват пестицидите и какво причиняват?
Преди да се научите как да миете и дезинфекцирате продуктите , първо трябва да знаете защо е важно да правите това. Пестицидите са химически или биологични продукти, които се използват за защита на плодовете и зеленчуците от насекоми, плевели и болести.
Считат се за необходими, но много от тези химикали съдържат съставки, които са силно токсични. Такива са органофосфатите, използвани в САЩ.
Пестицидите се използват и за храни, като пшеница, ориз и рапица, както за цветя и памук.
Хората се излагат на въздействието им най-вече чрез консумация на продукти, обработени с пестициди. А също и чрез употреба на месо от животни, хранени с третиран фураж. На последно място – ако живеете или работите в близост до ферми, използващи пестициди.
Тъй като количествата пестициди, достигащи до потребителите, са в много малки количества, не е известно какво точно би могло да бъде въздействието им. И все пак – симптомите на отравяне с пестициди са много ясни:
гадене
болка в корема
диария
виене на свят
припадък
объркване
загуба на памет
респираторни усложнения
заболявания на кожата
спонтанен аборт
рак
болест на Паркинсон
дефицит на вниманието и хиперактивност при децата
Най-уязвими към неблагоприятните последици от пестициди и инсектициди са:
“Отровната дузина”: продуктите с най-много пестициди
Според ръководството за използване на пестициди върху растителни продукти, съществува списък с най-често срещаните плодове и зеленчуци, съдържащи по-голямо количество от тези токсични химикали. Организацията за опазване на околната среда, Environmental Working Group (автор на проучването), препоръчва да избягвате следните продукти, освен ако не са с биологичен произход:
ябълки
целина
пипер
праскови
нектарини
ягоди
грозде
спанак
краставица
боровинки
картофи
В допълнение – да се намали консумацията на боб, зелен боб и зеле (с неорганичен произход).
За щастие, съществуват други продукти, които не изискват такова голямо третиране с пестициди и са по-безопасни за консумация:
Как да премахнете пестицидите и инсектицидите от плодовете и зеленчуците?
Може би сте виждали “специални” сапуни или препарати за дезинфекция на зеленчуци по пазарите и магазините. Повечето от тях нямат доказан ефект. Когато става дума за премахване на микроби и мръсотия от плодовете и зеленчуците, най-добрият вариант е чистата вода.
Изплакването под течаща вода е по-ефективно, отколкото накисването им. Използването на гевгир също може да свърши чудесна работа. Когато има “восък” на повърхността, обаче, няма да успеете да го премахнете дори и с този метод.
Не забравяйте, че някои вещества от сорта на парафин, се добавят към плодове,като домати и ябълки, за да се подобри външния им вид. Те не са пестициди, но са вредни. Дори и да се опитате да ги отмиете, те остават по повърхността и при консумация човек ги поглъща.
Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.
Интересни статии
Грижа за тялотоПочинете си: това ли е най-лошият съвет, който болен човек може да получи?
КрасотаВременни татуировки: какво представляват и какви са рисковете от тях?
ДецаРъководство стъпка по стъпка за създаване на сензорна книга у дома
Сокове и смутитаСок от грозде и ананас за намаляване на холестерола
КрасотаКак да се грижим за микрофлората на кожата си: Не всички бактерии са вредни
ЛечениеХирургичната менопауза: какво представлява и какви са последствията от нея?
ХраненеНуждите от калций при децата: от какво количество се нуждаят?
КонфликтиАмнезия във взаимоотношенията: Моят партньор забравя важни неща
Subscribe to our newsletter
Select from the 0 categories from which you would like to receive articles.