10 признака за тънкочревен бактериален свръхрастеж

Диабетът е рисков фактор за това нарушение
10 признака за тънкочревен бактериален свръхрастеж

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Кои са признаците на тънкочревен бактериален свръхрастеж?

Болести като диабет могат да засегнат мускулите на червата и да накарат температурата в червата да се повиши повече от нормалното.

Чувствате се подути няколко часа след хранене и панталонът ви трудно остава закопчан? Това, изглежда, се случва все по-често в днешно време. Някои хора се събуждат с плосък корем, но до края на деня той се подува доста.

Всякакъв вид подуване на корема, дори и ако не е прекомерно, може да означава възпаление на червата. Ако подуването е придружено от симптоми като газове, това би могло да означава, че страдате от чувствителност към определени храни. Може би имате бактериална инфекция, която кара температурата на червата да се повишава. Това нарушение е известно като тънкочревен бактериален свръхрастеж.

Какво представлява тънкочревен бактериален свръхрастеж?

Тънкочревен бактериален свръхрастеж се появява, когато нормалният баланс е нарушен и бактериите в червата започват да се размножават прекалено бързо. Защо се случва това? Много пъти това нарушение се появява при хора, които имат меню, богато на въглехидрати, рафинирани храни, алкохол, преработени храни и др. Тези храни служат за подхранване на бактериите, разрушаващи мастните киселини. Това предизвиква газове и подуване на корема.

Друг вид бактерия може също да увреди жлъчката, причинявайки лоша абсорбация на мазнините и – с напредване на състоянието – диария.

Накрая, трети тип бактерии могат да произвеждат токсини, които увреждат лигавицата на тънките черва и пречат на тялото да усвои хранителните вещества, от които се нуждае.

Кои са най-важните 10 признака на тънкочревен бактериален свръхрастеж?

Стомашно разстройство

Симптомите на тънкочревен бактериален свръхрастеж са доста често срещани и могат лесно да бъдат объркани с други състояния. Ако имате един или повече от следните признаци, най-добре е да се консултирате с вашия лекар.

  • Газове.
  • Подуване на корема.
  • Лоша абсорбация на мазнини.
  • Хранителна непоносимост към лактоза, глутен, кофеин, фруктоза и др.
  • Коремна болка или спазми.
  • Проблеми с храносмилането, например запек.
  • Синдром на раздразнените черва или възпалително заболяване на червата.
  • Хронични проблеми като умора, диабет, фибромиалгия, автоимунни заболявания, невромускулни разстройства и т.н.
  • Недостиг на витамини и минерали, особено на витамин В12.
  • Диария.

Какви са причините за свръхрастеж на бактериите?

Тънкочревен бактериален свръхрастеж възниква, когато нещо пречи на храносмилателния процес, пренасящ бактериите от храната до крайната им дестинация в дебелото черво. Увреждане на нервите или мускулите в червата може да накара бактериите да останат в тънките черва. Това може да доведе до тънкочревен бактериален свръхрастеж. Заболявания като диабет също могат да повлияят на мускулите на червата – друг рисков фактор за това нарушение.

Тънкочревен бактериален свръхрастеж

Други възможни причини за ненормално натрупване на бактерии в червата са физически препятствия в червата, като белези от операция или болестта на Крон. Лекарства, които променят чревната флора като антибиотици, киселинни блокери и стероиди, също могат да причинят тънкочревен бактериален свръхрастеж. И накрая, както вече споменахме, една от основните причини за това състояние е консумацията на рафинирани храни, алкохол, въглехидрати, захар, и т.н.

Можем ли да се тестваме за тънкочревен бактериален свръхрастеж?

Вкъщи може да си направите тест на дъха, като следвате инструкциите на вашия лекар. Тестът обикновено включва гладуване в продължение на 12 часа и ядене на определено количество захар. Следва дишане в балон на всеки 15 минути в продължение на 3 часа, за да се получат дихателни проби. Този тест може да се използва, за да открие наличието на тънкочревен бактериален свръхрастеж или други заболявания, като цьолиакия или неправилно функциониране на панкреаса.

В болници и клиники лекарите определят това състояние чрез изследване на урината и изпражненията. Най-напред трябва да се консултирате с вашия лекар и да обсъдите всички симптоми.

Как може да се лекува тънкочревен бактериален свръхрастеж?

Една от първите препоръки за лечение на тънкочревен бактериален свръхрастеж е да се намали консумацията на въглехидрати и да се избягват рафинирани храни като захар и брашно. Също така трябва да се ограничи приема на алкохол и да се направи консултация с лекар за евентуално медицинско лечение. Обикновено той предписва антибиотици – важно е да не се опитвате да се лекувате сами.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.