Истината за газираните напитки, които консумираме

20 минути след отпиването от чашата черният дроб започва да трансформира захарта в мазнини
Истината за газираните напитки, които консумираме

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Газираните напитки са изключително популярни в цял свят. В някои държави, например САЩ, те са по-евтини от водата.

Това, което повечето потребители не знаят, е какво присъства в състава им. В днешната статия ще научите повече за съдържанието на газираните напитки, на които имате навика да се наслаждавате на всяко хранене. Предупреждение: след като прочетете следващите редове е възможно да не искате повече да консумирате този тип напитки!

Как се произвеждат газираните напитки?

Тези напитки съдържат различни преработени химикали. В тях няма нищо натурално. Газираните напитки съдържат рафинирана захар, аромати, изкуствени бои (тези 3 съставки запълват 90% от бутилката), а също така карамел, кофеин, добавки и консерванти, извлечени от катран (да, правилно прочетохте).

В съдържанието на колата например влизат киселини, основно въглеродна и ериторбат. Имената им звучат толкова ужасно, колкото и ефектът им. Точно това вкарвате в тялото си и давате на останалите членове на семейството.

Някои от не толкова популярните употреби на тези напитки ще покажат ясно какви вреди могат да нанесат на здравето на човека. Те включват:

Почистване на банята

Газираните напитки елиминират котления камък и натрупаните нечистотии по тоалетната чиния. За целта трябва да отлеете малко от напитката в чинията и да почакате няколко секунди. Използвайте гъба, за да изчистите до блясък.

Елиминиране на корозия

Механиците използват газираните напитки с цел да отстранят корозията от клемите на акумулатора. Отлейте малко газирана напитка, почакайте 30 минути и ще се убедите в ефикасността й.

Отстраняване на ръжда

газираните напитки отстраняват ръждата

Киселините, съдържащи се в тези напитки, са първокачествени разтворители. Опитайте се да използвате малко от тях върху ръждясал предмет, колело или пирон например.

Елиминиране на мазни петна

Ето и друг начин, по който механиците използват газираните напитки, когато дрехите им се замърсят от машинно масло. Накиснете дрехите в съд пълен с няколко литра газирана напитка. Изчакайте 3 часа. След това изплакнете с вода. Ще изглеждат като нови!

Почистване на стъкло

Независимо дали става дума за стъклата на колата или на дома, можете да ги почистите с газирана напитка. Налейте малко в дланта си. Разнесете я върху стъклото. След това избършете с чиста, навлажнена кърпа.

Какво друго съдържат газираните напитки?

Да, налице са още скрити тайни, които е добре да знаете. Готови ли сте? Ще се изненадате! В газираните напитки има фосфорна киселина. Тя е мощен корозивен агент, който атакува на първо място зъбите, когато постъпва в тялото. Въздейства по особен начин и върху стомаха, както и върху черния дроб. Консумацията на газирани напитки е сред факторите за проблеми с храносмилането, черния дроб и червата. Те представляват тих враг, чиято вреда подценяваме.

Няколко изследвания сочат, че фосфорната киселина е канцерогенна и се извлича от нефта. Когато се комбинира с голямо количество захар и кофеин, тя провокира:

 • Пристрастяване: винаги искате да консумирате все повече и повече.
 • Промени в нервната система: хората, които консумират газирани напитки, са по-раздразнителни от хората, които не ги употребяват.
 • Хормонален дисбаланс: например атакуват ендокринната система.
 • Вредни са за зъбите: оставят петна, провокират загниване и образуване на кариеси.
 • Отслабват костите: поницават нивото на калция от тялото.
 • Надебеляване: високото съдържание на захар, дори в нискокалорични версии, карат човека да консумира повече храна.
 • Отслабват имунната система: ще станете по-предразположени към разболяване с вируси и бактерии, тъй като съпротивителните сили на тялото са отслабени.
 • Предлазполагат към алергии.
 • Понижават нивото на минералите в тялото.
 • Ферментират храната в стомаха: консумацията на газирани напитки в комбинация с храна се отразява негативно върху храносмилателния процес.
 • Наличието на оцетна киселина и алкохол провокират черния дроб да работи затруднено.
 • Увреждат и стимулират остаряването на клетките.
газираните напитки са вредни за здравето

Защо консумираме газираните напитки, след като са толкова вредни за здравето?

На първо място, защото не разполагаме с напитки, които да ни харесват повече. Същото се случва и с храната, която консумираме ежедневно. Ако хората бяха запознати с негативните последици от консумацията на газираните напитки, те веднага биха спрели да ги купуват. Възможно е и производството им да спре. При всички положения можем поне да престанем да ги консумираме, както и да не ги предлагаме на хората, които обичаме.

Второ, защото те са пристрастяващи. Днес, газираните напитки се предлагат на пазара като алтернатива на водата или продукт, който е удачен за споделяне с близки хора. Децата са първите, които искат от родителите си да им бъде закупена бутилка газирана напитка, когато се хранят навън.

Третата причина се крие в рекламите, които виждаме навсякъде около нас. Те представят газираните напитки като “модерни”, “идеални за наслаждаване на следобеда в компанията на приятели” и “истинско щастие за цялото семейство”. А това не е вярно. И днес продължава дебатът върху производството и комерсализацията на газираните напитки.

Корпорациите стават все по-богати, едновременно с това увреждат здравето на хората (както се случва с цигарите например)

Какво се случва в тялото, когато консумираме газирани напитки?

газираните напитки превъзбуждат нервната система

Едно наистина интересно проучване показва ефектите върху човешкото тяло от консумацията на популярна напитка с червен етикет и бели букви. Искате ли да знаете в какво се изразяват те? Ето какво се случва след:

 • 10 минути – Нервната система е превъзбудена, вследствие на кофеина и захарта, които са постъпили в тялото.
 • 20 минути – Нивото на инсулина в кръвта се повишава, а черният дроб започва да превръща захарта в мазнини.
 • 40 минути – Зениците се разширяват, кръвното налягане се увеличава, черният дроб секретира инсулин, а рецепторите, отговорни за сънливостта, са блокирани.
 • 45 минути – Нивото на хормона допамин, който е отговорен за стимулирането на центъра на удоволствието в мозъка, се повишава. Същото се случва с хората, използващи хероин.
 • 60 минути – Калцият в тялото се извежда чрез урината, тъй като фосфорната киселина в газираните напитки се съединява с него. Този процес провокира и загуба на магнезий и цинк.
Може да ви заинтересува ...
5 полезни смутита за вашата ежедневна закуска
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
5 полезни смутита за вашата ежедневна закуска

Приготвянето на полезни смутита може да ви помогне да започнете деня си по правилния начин. Научете повече от следващите редове.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.