Признаци, че страдате от лактозна непоносимост, без дори да подозирате това

Знаете ли, че можете да страдате от лактозна непоносимост, без дори да подозирате това? Лактозната непоносимост не е сериозен проблем, но се отразява на качеството на живота ни. Научете повече за симптомите и диагностицирането й.
Признаци, че страдате от лактозна непоносимост, без дори да подозирате това

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Днес ще ви разкажем за признаците на лактозна непоносимост, за да можете сами да прецените дали срещате проблеми при храносмилането на тази храна.

Въпреки, че според някои алергиите към храна са „явление“ на новото време, в действителност те съществуват откакто хората са започнали да пият мляко и да консумират зърнени и бобови култури.

Какво представлява лактозната непоносимост?

Лактозната непоносимост е проблем с разграждането на лактозата.
С напредването на възрастта в човешкия организъм се извършват постепенни генетични промени, които ни позволяват да продължаваме да пием мляко и като възрастни.

Но в организма на някои хора не се образува достатъчно ензим за преработване на лактозата. Това състояние е познато като лактозна непоносимост.

Лактозната непоносимост е проблем, породен от недостига на ензима, отговорен за разграждането на лактозата. Когато не се преработи добре от организма, млечната захар преминава в червата, където ферментира и образува газове.

Консумацията на прясно, кисело мляко или сладолед от хора с лактозна непоносимост не води до сериозни и необратими увреждания на чревния тракт, по-скоро причинява временни неприятни симптоми.

Много хора си мислят, че страдат от този проблем при прекомерно развитие на бактерии, цьолакия или възпаление на червата.

Повечето хора с този проблем имат първична лактозна непоносимост. Казано с други думи те могат да изпият чаша мляко (или да приемат същото количество млечни продукти), без да получат никакви симптоми и чревни неразположения.

Те могат да консумират продукти с ниско съдържание на лактоза или да приемат добавки с лактаза.

Симптоми на лактозна непоносимост

Лактозната непоносимост се проявява след прием на храни, съдържащи лактоза
Лактозната непоносимост се проявява от 30 минути до 2 часа след приема на храни, съдържащи лактоза.

Тежестта на симптомите зависи от човека, от приетото количество храна и нивото (ниско или високо) на ензима лактаза в стомаха.

Нека да поясним, че тези симптоми невинаги означават лактозна непоносимост. Те могат да са признак за друго заболяване или  стомашно-чревен проблем (например летен/стомашен грип или вирус).

Това, което може много да ни помогне е времето и обстоятелствата, при които са се появили симптомите. Ако те възникнат след като сме приели прясно или кисело мляко, сирене, сладолед и т.н. по-скоро става дума за лактозна непоносимост.

Ето защо:

  • Ферментацията на лактозата, причинена от чревната флора образува по-киселинни фекалии, които могат да причинят дразнене или парене при изхождане.
  • Този процес може да предизвика подуване на корема или стомашни болки и газове (тези оплаквания продължават до няколко часа след приемането на млечни продукти).
  • А изпражненията и газовете имат изключително неприятна и силна миризма.

Диарията и запекът също могат да съпътстват лактозната непоносимост, тъй като тя нарушава баланса на чревната флора. Често срещано е и наличието на стомашни спазми.

Лактозната непоносимост при децата и младежите често е съпроводена от гадене и повръщане.

При хронични случаи (вторична лактозна непоносимост) могат да се наблюдават и:

  • Значително отслабване
  • Зачервяване на ануса
  • Коремни спазми
  • Неконтролируема диария

Освен изброеното, хората с това заболяване имат и кожни проблеми, страдат от свръхумора и болки в крайниците.

Как да разпознаете лактозната непоносимост?

Как да разпознаете лактозната непоносимост?
Ако си мислите, че страдате от този проблем, е важно да посетите специалист. Лекарят ще ви прегледа и ще ви назначи необходимите изследвания.

Най-честите изследвания, които се правят при такива случаи са:

Изследване на гликемичен индекс

  • Най-напред кръвта се изследва за първоначалния гликемичен индекс.
  • След това се прави натоварване с лактоза, по 50 грама на всеки 30 минути в продължение на 2 часа (4 дози).
  • Отново се взема кръв за измерване нивото на глюкозата.

Ако показателите са същите, това означава, че лактазата не действа по начина, по който би трябвало и не разгражда млечната захар.

Това изследване не е много показателно, тъй като има и други заболявания, които засягат гликемичния индекс, като захарния диабет.

Водороден дихателен тест

Диарията и запекът също могат да съпътстват лактозната непоносимост
Този метод е най-използваният за откриване на лактозна непоносимост. Изследваният човек пие разтворена лактоза на интервали от 15 минути, след това издишва в херметична торбичка.

Когато млечната захар не е усвоена и разградена, тя преминава в червата, а бактериите я използват за храна и образуват водород.

Ако при издишане дъхът ви съдържа голямо количество водород, най-вероятната причина за това е проблем при разграждането на лактозата.

Малка биопсия на червата

За това изследване се използва езофагеален или гастроинтестинален ендоскоп.

Взетата тъкан се изследва в лаборатория за наличието или липсата на лактаза в лигавицата.

Фекален тест

Този тест се прави най-вече при малките деца, тъй като останалите изследвания са рискови или трудно приложими при тях.

Генетичен тест

Целта на този тест е установяването на първична лактозна непоносимост причинена от гена MCM6.

Необходимо е вземането на кръвна проба или проба от слюнка за анализиране на двата полиморфизма, свързани с това заболяване.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.