7 билки, които ще ви помогнат в лечение на диабет тип 2

15.08.2017
Знаете ли, че някои натурални билки помагат в лечението на диабет тип 2? Тези билки допринасят за стабилизирането на нивата на кръвната захар и облекчават състоянието, но не бива никога да замествате с тях лечението, предписано от лекаря ви.

Диабет тип 2 е най-често срещаният тип. В тази статия ще ви покажем няколко билки за лечение на диабет

Това заболяване е придружено от покачени нива на глюкоза в кръвта, тъй като тялото не произвежда достатъчно инсулин или пък инсулинът се обработва неправилно от тялото.

Това задържа глюкозата в кръвта, вместо да я изгаря за производството на енергия.

За да предотвратите този тип диабет, препоръчително е да тренирате и да спазвате здравословна диета. Все пак, ако искате да отидете по-далеч, трябва да узнаете за определени билки, които могат да ви помогнат в лечението на диабет тип 2.

Просто запомнете, че нито една от тези билки не може да замести медицинското лечение. То дава единствено допълнителна помощ на тялото ви и това не означава да се пренебрегнат лекарските напътствия.

1. Куркума

Първата билка, за която бихме казали, че спомага за лечение на диабет тип 2, е куркумата. В аюрведическата медицина тя е високо ценена заради многобройните си ползи за здравето.

Заради противовъзпалителните си свойства, куркумата се препоръчва при артрит и сърдечно-съдови заболявания.

Благодарение на активното си съединение, куркумин, тя подпомага да се намалят нивата на кръвната захар.

Всичко, което трябва да направите, е да консумирате по малко куркума всеки ден, за да понижите глюкозните нива и да спомогнете да се прекрати напредването на болестта.

Вижте също: Лек с куркума и пчелен мед при ставни болки

2. Джинджифил

джинджифил

Друга билка, която може да ви помогне при лечение на диабет тип 2, е джинджифилът. Той се асоциира със способността да облекчава всичко, от настинка до храносмилателни проблеми.

През годините са се провели множество задълбочени проучвания върху свойствата на това кореноплодно растение и някои от тях показват, че то подпомага лечението на диабет тип 2.

  • Добър начин за извличане на силите от джинджифила е като приемате по 1/2 чаена лъжица (2 г) джинджифил на прах всеки ден в продължение на 8 седмици, на празен стомах, без никаква допълнителна храна.
  • Понеже е противовъзпалителна билка, тя спомага и да се намали възпалението в тялото, което възпаление може да доведе до проблеми с очите при хората, страдащи от диабет.

3. Канела за лечение на диабет тип 2

канела

Канелата допринася да се намалят нивата на кръвната захар, тъй като тя редуцира усвояването на глюкоза след хранене. Канелата спомага да се намали и холестерола.

  • Съществуват два основни вида канела и касията е най-ефективната от тях за намаляване на глюкозата. Въпреки това, трябва да внимавате с нея, защото приемът й за продължителен период от време може да увреди черния дроб.
  • За да предотвратите тези странични ефекти, препоръчваме ви да консумирате цейлонския вид канела, ако планувате да я приемате ежедневно.
  • В противен случай може да опитате с касията, но само веднъж или два пъти седмично.

4. Къри

Кърито е друга билка, полезна за лечение на диабет тип 2.

Тези семена подпомагат:

  • Да се редуцират липидите в кръвта.
  • Да се преборите с възпалението и бактериите.
  • Да предпазите сърцето и черния си дроб.

При консумация на къри нивата на кръвната захар може да се понижат с до 50% (в зависимост от количеството).

5. Алое вера

алое вера

Това растение е полезно за здравето ви поради множество причини. От облекчаване на слънчеви изгаряния, лекуване на рани и защита на косата от ултравиолетови лъчи до сваляне на килограми и третиране на диабет тип 2.

Алое верата намалява нивата на кръвната захар.

  • За да получите ползите от това растение, препоръчително е да консумирате по малко пресен сок от алое вера всеки ден.
  • Може да го прибавите към смутитата си или да си приготвите освежаваща вода от него в комбинация с краставица и лимон.

6. Берберин

Берберинът е растителен екстракт, който все още не е добре познат, но притежава удивителни способности за лечение на диабет тип 2, като например намалява нивата на липидите и захарите в кръвта. Редуцира също и възпалението.

Трябва обаче да се използва предпазливо, тъй като в прекалени количества води до странични ефекти. Два от най-сериозните сред тях са стомашните болки и подутостта в корема.

Ако желаете да използвате тази билка, съветваме ви да я опитате за една седмица, за да видите как я понася тялото ви и дали ви причинява странични ефекти.

Препоръчваме да прочетете: Понижете нивото на кръвната захар с тези храни

7. Листа от боровинка

Говорили сме преди, че яденето на боровинки може да спомогне да се предотврати диабет тип 2. Друг вариант обаче е да използвате листата от боровинките за направата на чай.

По този начин може да забележите страхотни резултати, включително намалени нива на кръвната захар след пиенето на чая и редуциране на опасните завишавания на глюкозата.

Съставки

  • 1 литър вода
  • 10 листа от боровинки

Начин на приготвяне

  • Сложете водата да се вари и след като заври напълно добавете листата от боровинки.
  • Оставете да се накиснат за 10 минути и дръпнете от огъня.
  • След това може да им се насладите под формата на чай, в смути или като вода за през деня.
  • Опитайте да избегнете добавянето на каквито и да било подсладители.

Заглавното изображение е предоставено от wikiHow.com

  • Li, Y., Tran, V. H., Duke, C. C., & Roufogalis, B. D. (2012). Preventive and protective properties of zingiber officinale (Ginger) in diabetes mellitus, diabetic complications, and associated lipid and other metabolic disorders: A brief review. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2012/516870
  • Arablou, T., Aryaeian, N., Valizadeh, M., Sharifi, F., Hosseini, A., & Djalali, M. (2014). The effect of ginger consumption on glycemic status, lipid profile and some inflammatory markers in patients with type 2 diabetes mellitus. International Journal of Food Sciences and Nutrition. https://doi.org/10.3109/09637486.2014.880671
  • Priya Rani, M., Padmakumari, K. P., Sankarikutty, B., Lijo Cherian, O., Nisha, V. M., & Raghu, K. G. (2011). Inhibitory potential of ginger extracts against enzymes linked to type 2 diabetes, inflammation and induced oxidative stress. International Journal of Food Sciences and Nutrition. https://doi.org/10.3109/09637486.2010.515565
  • Abo-Youssef, A. M. H., & Messiha, B. A. S. (2013). Beneficial effects of Aloe vera in treatment of diabetes: Comparative in vivo and in vitro studies. Bulletin of Faculty of Pharmacy, Cairo University. https://doi.org/10.1109/TIE.2013.2275903
  • Suksomboon, N., Poolsup, N., & Punthanitisarn, S. (2016). Effect of Aloe vera on glycaemic control in prediabetes and type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis. Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics. https://doi.org/10.1111/jcpt.12382
  • Khan, A., Safdar, M., Ali Khan, M. M., Khattak, K. N., & Anderson, R. A. (2003). Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People with Type 2 Diabetes. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/diacare.26.12.3215
  • Qin, B., Panickar, K. S., & Anderson, R. A. (2010). Cinnamon: Potential role in the prevention of insulin resistance, metabolic syndrome, and type 2 diabetes. Journal of Diabetes Science and Technology. https://doi.org/10.1177/193229681000400324