Признаци на претоварен черен дроб

21.03.2017
Някои от тях са: проблеми със зрението, диария, петната по кожата и дори вертикалните бръчки!

Всички сме чували хората да говорят за своя черен дроб, тъй като много здравословни проблеми са свързани с този орган пряко или косвено. Защо това е така? Защото черният дроб често е жертва на лошо хранене, замърсяване, стрес, негативни емоции и т.н. В тази статия ще ви помогнем да разберете дали страдате от претоварен черен дроб, като обърнете внимание на няколко лесно различими признаци и симптоми.

Черният дроб засяга цялото тяло

Черният дроб засяга цялото тяло

Черният дроб е жизненоважен орган, който е тясно свързан с кръвообращението на цялото тяло и филтрира токсични вещества.

Ако той не функционира правилно тялото може да почувства последиците по различни начини.

В тази статия ще обясним как да проверите функцията на черния дроб, като обърнете внимание на признаците по лицето, устата, кожата и косата.

Бръчките между веждите

Отдавна се смята, че бръчките са в резултат от процеса на стареене, и че генетиката ще ги накара да се появят по-рано или по-късно.

Въпреки това бръчките могат да разкрият как тялото функционира, което е много полезно за предотвратяване на заболявания.

Такъв е случаят с вертикалните бръчки, които се появяват между веждите. Това може да означава, че страдате от претоварен черен дроб. Колкото по-дълбоки са те, толкова по-сериозен е проблема.

Препоръчваме: 7 лицеви упражнения против преждевременните бръчки

Бръчките между веждите

Кафяви или зелени петна

Тъмно кафявите или зелени петна по лицето са не само козметичен проблем или резултат от стареене или излагане на слънце.

Тези знаци, особено ако са от дясната страна или в близост до слепоочията, също показват, че имате претоварен черен дроб, въпреки че също може да е знак, че страдате от проблеми с жлъчния мехур, панкреаса или далака.

Ако оцветяването на лицето е жълтеникаво, това може да означава че чернодробната функция е нарушена.

Мазна кожа на челото

Видът на кожата е друг фактор, на който обикновено приписваме генетиката или възрастта. Въпреки това, сухата или мазна кожа може да бъде индикатор за вътрешен дисбаланс.

Когато кожата на челото е мазна, може да страдате от нарушена функция на черния дроб. В някои случаи това е свързано с прекомерно изпотяване.

Локализирана алопеция и бели коси

Локализирана алопеция и бели коси

През пролетта или есента е обичайно хората да загубят малко повече коса, отколкото обикновено. Въпреки това, някои хора страдат от необяснима загуба на коса за продължителен период. За да излекувате този проблем, важно е да определите от коя област косата капе.

Ако алопецията е в средата на главата или ако косата ви започва да побелява, това може да означава че органите, включително черният дроб не функционират правилно. Това важи както за мъжете, така и за жените.

Преждевременното побеляване може още да означава проблеми с жлъчния мехур.

Вижте и: По-здрави коса, кожа и нокти чрез грижа отвътре

Проблеми със зрението

В традиционната китайска медицина, черният дроб има пряко влияние върху притока на кръв към очите. Така че, ако имате проблеми със зрението, това може да се дължи на претоварен черен дроб.

Когато черният дроб не функционира правилно, очите могат да изгубят естествения си блясък, зениците могат да изглеждат белезникави. Бялото и областта около очите може да имат по-жълтеникав оттенък.

Възпаление на венците и гърлото

Много хора имат възпаление на венците, които кървят лесно, когато мият зъбите си. Този проблем е свързан с черния дроб, както и възпаление на гърлото.

Въпреки, че може да използваме специални пасти за зъби и вода за уста за лечението на тези проблеми, ако не подобрим функцията на черния дроб няма да се справим с чувствителността и възпалението на венците и гърлото.

Възпаление на венците и гърлото

Как изглеждат изпражненията ви?

Изпражненията също може да бъдат индикатор за здравето на органите, на които често не обръщаме достатъчно внимание. По-долу ви предлагаме да видите някои признаци, чрез които изпражненията може да се опитват да ви дадат сигнал за функцията на черния дроб:

  • Силна миризма и лепкави изпражнения са резултат от лошо храносмилане и ферментирала храна.
  • Твърдите и сухи изпражнения са типични за запек, но също така са свързани с лоша функция на черния дроб.
  • Диария.
  • Бледи или с цвят на глина изпражнения.
  • „Плуващи” изпражнения са причинени от мазнини, които не са усвоени правилно.

И така как е черния ви дроб?

  • Pengyu Han, Dianxing Sun, Jie Yang. Interaction between periodontitis and liver diseases. (2016)
  • nicehair.org website. Article: What is the connection between the liver and hair loss?
  • Página web liverdoctor.com. Your skin reflects your liver. (2012).

https://www.liverdoctor.com/your-skin-reflects-your-liver/