8 причини защо да пиете сока от алое вера + рецепта

Алое вера не е просто растение за красива кожа. То има безброй ползи за здравето! Научете заради кои 8 причини трябва да пиете сок от алое вера и как да си го приготвите у дома.
8 причини защо да пиете сока от алое вера + рецепта
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Знаете ли кои са ползите от консумация на сока от алое вера, както и как да си приготвите?

Съдържанието на витамини, минерали, както и противовъзпалителното му действие са само част от невероятните качества на растението алое вера. Не трябва да забравяте, че то е и верен помощник, ако сте решили да отслабнете!

страхотните ползи за здравето на сока от алое вера
Алое вера е едно от най-известните растения по света не само, защото гелът от него има безчет козметични приложения, но и поради голямото му разнообразие от полезни за здравето хранителни вещества.

С високото си съдържание на вода, антиоксиданти, фибри и други полезни за здравето съставки, това растение е използвано от векове като лекарство при редица болести .

И днес фармацевтичната и козметичната индустрии използват натуралните му екстракти за производството на разнообразни продукти и лечебни средства.

Разбира се използването му в натурален вид е най-добрият избор, тъй като е и най-ефикасният начин да се радвате на 100% от качествата му.

Алое вера ви помага и ако искате да отслабнете по здравословен начин, тъй като съдържа много малко калории.

Много хора не знаят, че растението е изключително полезно за здравето, ето защо искаме да споделим с вас 8 причини за включването на сока от алое вера в хранителния ви режим.

Внимание!

1. Предпазва от запек

сока от алое вера и справянето със запека

Умерената консумация на сока от алое вера е един от най-добрите начини за естествено справяне с лекия и хроничния запек

Високото му съдържание на вода и фибри оказва нежно разслабително действие, спомагащо движението на червата за редовно изхвърляне на преработените отпадни вещества.

2. Помага при отслабване

Консумирането на сока от алое вера е отличен начин за подпомагане на диетата ви за отслабване.

Препоръчва се да започнете да пиете сока, преди да стартирате диетата си, тъй като той има натурално пречистващо действие и премахва токсините, оказващи вредно въздействие върху храносмилателния процес и метаболизма.

Освен това може да се приема в малки количества за контролиране на глада, без да добавя много калории към диетата ви .

3. Има противовъзпалително действие

болката при артрит и сока от алое вера

Хората с хронични възпалителни заболявания могат да облекчат значително състоянието си чрез консумирането на сок от алое вера.

Противовъзпалителните му съставки като кампестерол, лупеол и бета-ситостерол намаляват оттока и свързаната с него болка .

Препоръчва се за лечение при:

 • Синдром на раздразненото черво
 • Артрит
 • Изгаряния
 • Сърдечно-съдови заболявания
 • Болест на Крон
 • Диабет тип 2

4. Има висока хранителна стойност

Малко количество от натуралния сок от алое вера е перфектният избор за борба и предпазване от най-често срещаните състояния на недостиг на хранителни вещества .

Ето част от най-полезните съставки на това растение:

 • Витамини (A, B комплекс, C и E)
 • Минерали (калций, желязо, магнезий, цинк, натрий, манган и калий)

5. Детоксикира организма

детоксикация на организма със сока от алое вера

Активните съставки в това растение са полезни за ускоряване изхвърлянето на натрупаните токсини в кръвоносните съдове, черния дроб и бъбреците.

Умерената му консумация предпазва от клетъчно разрушаване и хронични болести, свързани с натравяне на кръвта.

6. Регулира холестерола

Хранителните вещества в този натурален сок повишават нивото на добрия холестерол, а същевременно намаляват лошия, както и триглицеридите.

Това се дължи на противовъзпалителните му съставки, които освен всичко казано, предпазват от стесняване на артериите и повишаване на кръвното налягане .

7.Поддържа здравето в устната кухина

оралната хигиена и сока от алое вера

Антимикробното и противовъзпалителното действие на алое верата е полезно за предпазване увреждането на венците и от появата на инфекции в устната кухина .

Консумацията и нанасянето му върху зъбите премахва бактериите и така предотвратява натрупването на плака и се бори срещу лошия дъх .

Този натурален сок е едно от най-добрите лекарства срещу афти в устата .

8. Контролира нивото на кръвната захар

Натуралният сок от алое вера има хипогликемично действие, което помага на хората с диабет тип 2 и на тези с променливи нива на кръвната захар .

Сокът съдържа веществото глюкоманан, спомагащо превръщането на  захарта в енергия за предпазване от натрупването й в кръвта.

Как да си приготвите сока от алое вера

приготвяне на сока от алое вера

За да си приготвите този здравословен сок се нуждаете от гела, съдържащ се във вътрешността на листата на растението . Важно е да знаете, че растението, което ще използвате трябва да е на поне две години.

Причината за това се крие във факта, че специалните качества на растението се развиват напълно след втората му година.

Съставки

 • 1 лист от алое вера
 • 1/2 чаша вода (100 мл)
 • 1 супена лъжица мед (25 гр.) (по желание)

Приготвление

 • Отрежете листа от алое вера и отделете прозрачния гел от вътрешността му.
 • Измийте го под течаща вода, за да премахнете замърсяванията.
 • След като измиете и почистите гела го изсипете в блендер и го смесете с половин чаша вода и разбърквайте, докато двете съставки се смесят добре.
 • По желание добавете малко мед за подслаждане и се насладете на получения сок!
 • Пийте от половин до цяла чаша от сока дневно. Можете да добавите сока към смутита или лимонади.
 • Не прекалявайте с консумацията, за да не предизвикате нежелани реакции.

Както видяхте натуралният сок от алое вера има много невероятни ползи за здравето .

Редовното му приготвяне у дома и включването му като част от хранителния ви режим ще подобри цялостното ви здравословно състояние.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Hong, S. W., Chun, J., Park, S., Lee, H. J., Im, J. P., & Kim, J. S. (2018). Aloe vera Is Effective and Safe in Short-term Treatment of Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review and Meta-analysis. Journal of neurogastroenterology and motility, 24(4), 528–535. https://doi.org/10.5056/jnm18077
 • Choi HC, Kim SJ, Son KY, Oh BJ, Cho BL. Metabolic effects of aloe vera gel complex in obese prediabetes and early non-treated diabetic patients: randomized controlled trial. Nutrition. 2013;29(9):1110-1114. doi:10.1016/j.nut.2013.02.015
 • Surjushe, A., Vasani, R., & Saple, D. G. (2008). Aloe vera: a short review. Indian journal of dermatology, 53(4), 163–166. https://doi.org/10.4103/0019-5154.44785
 • Langmead L, Makins RJ, Rampton DS. Anti-inflammatory effects of aloe vera gel in human colorectal mucosa in vitro. Aliment Pharmacol Ther. 2004;19(5):521-527. doi:10.1111/j.1365-2036.2004.01874.x
 • Lim BO, Seong NS, Choue RW, et al. Efficacy of dietary aloe vera supplementation on hepatic cholesterol and oxidative status in aged rats. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2003;49(4):292-296. doi:10.3177/jnsv.49.292
 • Choudhary, M., Kochhar, A., & Sangha, J. (2014). Hypoglycemic and hypolipidemic effect of Aloe vera L. in non-insulin dependent diabetics. Journal of food science and technology, 51(1), 90–96. https://doi.org/10.1007/s13197-011-0459-0

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.