Вода от джинджифил против мигрена, храносмилателни проблеми и болка

31.01.2017
2-3 чаши на ден от мощната напитка е ще ускорят метаболизма и улеснят отслабването.

Поради противовъзпалителното действие на вода от джинджифил, тя може да се използва за борбата с болки. Винаги е добра идея обаче най-напред да се консултирате с личния лекар, ако страдате от каквито и да е било заболявания.

Джинджифилът е ароматно растение, което е било използвано в продължение на векове за различни кулинарни и медицински предназначения.

Това е пикантен корен, който се използва в хиляди кухни по света поради неговата многостранност.

Джинджифилът съдържа джинджерол, което е активно вещество, което е с признати противовъзпалителни, аналгетични и антиоксидантни действия.

Също така е богат източник на етерични масла, витамини и аминокиселини. Те осигуряват на организма голямо разнообразие от ползи.

Коренът му е често използван в алтернативната източна медицина. В момента се разпространява по целия свят поради способността си да подобрява здравето.

По-долу бихме искали да споделим с вас неговите първични ползи и една популярна рецепта за вода от джинджифил, така че да може също да се насладите на последващите ефекти.

Нека да разгледаме заедно!

Хранителни свойства на джинджифила

вода от джинджифил - хранителни свойства

Коренът от джинджифил е страхотен източник на хранителни вещества, които могат да се използват за защита на тялото и да се борят с различни заболявания.

Той съдържа етерични масла – лимонен, цитронела и джинджерол, които осигуряват важна част от тези положителни ефекти върху здравето.

Джинджеролът е най-удивителното от всички тях, а също така е това, което придава пикантен вкус. Той е мощно противовъзпалително средство, с което се провежда лечение на заболявания като артрит и остеоартрит.

Също така съдържа витамин С, витамин В комплекс и минерали като калций, хром, алуминий и фосфор.

Трябва също да отбележим, че съдържа линолова киселина, аминокиселини като ниацин и триптофан, и ензими като протеаза и зингибаин.

Предимствата на джинджифиловата вода

вода от джинджифил - предимства

Водата от джинджифил е лечебна напитка, която концентрира всички хранителни вещества в този корен, комбиниран с тези на лимона и меда.

Тъй като това създава много мощно противовъзпалително, обезболяващо и успокояващо средство, го препоръчваме за облекчаване на главоболие, мигрена и напрежението предизвикано от стрес.

Вижте и: Лечебните свойства на джинджифила

Доказано е, че блокира ефектите на простагландини – вещество, което причинява мигрена чрез възпаляване на кръвоносните съдове в мозъка.

Това е също един отличен храносмилателен тоник, идеален за борба с общи стомашно-чревни проблеми като газове, болка и стомашно разстройство.

Активните му съставки стимулират притока на кръв и предотвратяват образуването на разширени и паякообразни вени.

Това е едно от най-добрите натурални средства срещу ставни и мускулни болки, тъй като джинджеролът намалява възпалението и създава чувство на облекчение.

В действителност консумирането на умерена доза всеки ден се бори със симптоми, свързани с ревматоиден артрит, остеоартрит и други хронични възпалителни състояния.

И тъй като е нискокалорично, това е здравословен вариант за ускоряване на метаболизма и по-лесна загуба на тегло.

Как да приготвим вода от джинджифил

вода от джинджифил за борба с мигрената

Приготвянето на вода от джинджифил е супер лесно. Тя също така не изисква скъпи съставки, или нещо, което да е трудно да откриете в супермаркета. Може да си ги набавите от най-близкия пазар.

Това е хидратираща, противовъзпалителна напитка, идеална за облекчаването на болки, които като цяло се проявяват през целия ден.

Съставки

  • 5 с. л. пресен джинджифил (50 гр.)
  • 3 чаши вода (750 мл.)
  • сок от 1/2 лимон
  • 2 с. л. органичен мед (50 гр.)

Вижте и : Рецепта с мед и джинджифил за борба с рака

Приготовление

  • Вземете пресния джинджифилов корен и го измийте добре. След това го настържете с ренде.
  • Кипнете водата. След това добавете джинджифила.
  • Оставете на слаб огън в продължение на 2 минути, след което отстранете от огъня.
  • Изстискайте лимона в нея, след което добавете биологичния мед.
  • Може да консумирате тази отвара топла, въпреки че бихте могли да я съхранявате и в хладилника, за да имате винаги на разположение студена напитка.
  • Пийте 2 или 3 чаши на ден.

Противопоказания

Независимо от факта, че водата от джинджифил има много ползи, трябва да добавим, че в някои случаи не се препоръчва да я пиете.

Например, не трябва да я пиете, ако страдате от язва на дванадесетопръстника, колит или болестта на Крон. Ако тези заболявания са активни, напитката може да влоши болката.

Също така, не е добра идея да я пиете по време на бременност, тъй като някои от тези съединения може да се намесят в хормоналното формиране на плода. Ако я използвате, за да успокоите гадене, най-добре е да консултирате с лекар.

Съветваме ви да се консултирате със специалист, ако приемате лекарства за лечение на диабет или кръвоносната система.

Много от активните вещества на джинджифила може да променят ефектите на тези видове фармацевтични продукти.

  • Vasala, P. A. (2012). Ginger. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.319
  • Ali, B. H., Blunden, G., Tanira, M. O., & Nemmar, A. (2008). Some phytochemical, pharmacological and toxicological properties of ginger (Zingiber officinale Roscoe): A review of recent research. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2007.09.085
  • Grzanna, R., Lindmark, L., & Frondoza, C. G. (2005). Ginger—An Herbal Medicinal Product with Broad Anti-Inflammatory Actions. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2005.8.125